top of page
  • Observer

Cubaanse “deserteurs”

Medicos-Cubanos

Minstens 150 Cubaanse dokters die het programma “Mais Médicos” verlieten, vechten bij het Braziliaanse gerecht om op een normale en onafhankelijke manier hun beroep te kunnen uitoefenen in Brazilië, buiten het oorspronkelijke akkoord tussen Brazilië en Cuba, en om normaal betaald te kunnen worden. Deze groep “deserteurs” startte acties op tegen het ministerie van gezondheid, de Cubaanse regering en tegen Opas (Organização Panamerica de Saúde), zo zegt advocaat André de Santana Corrêa die de Cubaanse artsen verdedigt.

Hij zegt, dat door de beslissing van de Cubaanse regering om hun artsen terug te trekken uit Brazilië, meer van hen zullen proberen om in Brazilië te blijven. Hij bevestigt dat hij sinds gisteren veel telefoontjes kreeg van geïnteresseerden die een proces willen opstarten.

Het belangrijkste argument volgens Corrêa is het principe van gelijkheid: “Waarom krijgen zij een lager salaris dan andere buitenlandse artsen indien zij precies hetzelfde werk doen”, zo vraagt hij.

Van alle acties die hij reeds opstartte, kwam er in vijf gevallen al een uitspraak in het voordeel van de dokters: “Het probleem bestaat erin wanneer deze gevallen bij een hogere gerechtelijke instantie terechtkomen. Zij wijzen de aanvraag af omdat ze weten dat de economische gevolgen voor de regering erg zwaar wegen indien er aan alle dokters een integraal salaris zou toegelaten worden”.

Een van de Cubaanse dokters die het programma “Mais Médicos” verliet in 2017 en een gerechtelijke procedure opstartte om als een normale arts te kunnen werken: “Ik vond het onrechtvaardig dat wij afgescheept werden met 25% van het volledige loon. Daarnaast huwde ik met een Braziliaanse en we hebben nu een kind. Ik wil hier blijven”, zo zei hij. Op dit moment, het gerechtelijk besluit afwachtend, houdt hij zijn familie in leven met een klein handeltje in de stad (in het noordoosten) waar hij woont. Hij voegt eraan toe dat hij nu beschouwd wordt als een deserteur door de Cubaanse regering en dat hij de volgende acht jaren niet meer zijn eigen land binnen mag: “Ik heb daar ook een kind dat ik niet kan bezoeken; ik heb ook geen financiële middelen om het kind naar hier te halen”, zo zegt hij.

Bron: Estado de São Paulo

Foto: José Cruz - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #Cuba #MaisMédicos #Opas

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page