top of page
  • Observer

Cubaanse dokters krijgen verblijfsvergunning

Ramona

De regering stelde een nieuwe regeling op m.b.t. een verblijfsvergunning voor Cubanen die actief waren in het programma Mais Médicos. Het aantal toevluchtsaanvragen ging sterk omhoog nadat de overeenkomst met Cuba werd opgedoekt. De regels tot het bekomen van een verblijfsvergunning, werden vandaag gepubliceerd in het Braziliaanse staatsblad DOU (Diáro Oficial da União). De tekst werd ondertekend door ministers Sérgio Moro en Ernesto Araújo, respectievelijk van justitie en van buitenlandse zaken.

Volgens de verordening kunnen de Cubanen een verblijfsvergunning aanvragen voor een duur van twee jaren. Het verzoek moet ingediend worden bij de federale politie. De goedkeuring is afhankelijk van het indienen van een aantal documenten, zoals o.a. het bewijs van deelname aan het programma (Mais Médicos), naast een bewijs van goed gedrag en zeden, afgeleverd door de autoriteiten van de deelstaat waar de sollicitant actief was.

De Cubanen krijgen ook de mogelijkheid om een verblijfsvergunning aan te vragen van onbeperkte duur. In dat geval moet bewezen worden dat de sollicitant voldoende middelen van bestaan heeft, een inkomen, een blanco strafblad, naast enkele andere voorwaarden.

Het aantal toevluchtsaanvragen steeg sterk na het einde van het sociale programma: sinds november 2018, toen de Cubaanse regering liet weten een einde te stellen aan de samenwerking met Brazilië (nadat Jair Bolsonaro liet weten dat hij de Cubanen zou terugsturen), drukten 2200 Cubaanse artsen de wens uit om in het land te blijven. De analyse van elke aanvraag duurde gemiddeld 2 jaren. Volgens het comité voor vluchtelingen (Conare – Comitê Nacional para os Refúgios) werden dit jaar 13 aanvragen goedgekeurd.

Bron

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #ErnestoAraújo #JairBolsonaro #MaisMédicos #Cuba #DOU #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page