top of page
  • Observer

CUT: Basta!

CutCut

De vakbondscentrale CUT (Central Única dos Trabalhadores), een van de meer dan 16.000 syndicaten die Brazilië rijk is (en waarschijnlijk ook de grootste), kondigt een algemene staking aan op vrijdag 10 augustus onder de noemer “Dia Nacional do Basta”. Motief: protesteren tegen de huidige regering (die sowieso nog maar 6 maanden te gaan heeft en eigenlijk niet veel meer voorstelt), en garanderen dat de opgesloten ex-president Lula vrijkomt en kandidaat kan zijn bij de komende verkiezingen.

Zij verwoorden de actie als volgt: “De opsluiting van Lula is omwille van politieke redenen: een van de objectieven van de coupplegers bestaat erin om zijn kandidatuur te belemmeren (gegeven dat Lula grote kansen heeft, als hij kan meedoen). Ex-president Lula is het slachtoffer van een politieke vervolging, bewezen door de feiten: een oneigenlijk proces, geleid door rechter Sérgio Moro, zonder een bewijs te leveren dat hij misdaden pleegde; de arrestatie, ondanks het recht om het definitieve oordeel in de allerlaatste gerechtelijke instantie af te wachten in vrijheid, een recht dat grondwettelijk verzekerd wordt; de weigering van een habeas corpus door een manoeuvre van de voorzitster van het hooggerechtshof; het niet vrijlaten door een sequentie van manoeuvres door de federale politie en leden van de rechtbank van 2de aanleg TRF-4, een duidelijke schending van de juridische normen waardoor wij hem beschouwen als een politieke gevangene”.

Financiële problemen


CUT-Predio

De inkomsten van de vakbonden daalden drastisch in de eerste vijf maanden van dit jaar. Samen kregen zij een totaal van 21 miljoen reais uitgekeerd. Dat lijkt veel maar is het niet. In de gloriedagen van de PT, met Lula en Dilma aan het hoofd van de regering, was dat veel meer. De vakbond CUT streek in 2015 in zijn eentje een totaal op van 477 miljoen reais, syndicale bijdrages die de regering doorspeelde, een gemiddelde van 39 miljoen per maand.


Valdemiro-Santiago
Foto's: Rovena Rosa - Agência Brasil - Facebook

#ValdemiroSantiago #BraziliëNieuwsOnline #PT #CUT #Lula #DilmaRousseff

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page