top of page
  • Observer

Damares Alves: tweede vrouw in nieuwe regering

Damares-Alves

Advocate en evangelische ‘pastora’ Damares Alves (54) werd deze week door Jair Bolsonaro aangekondigd als het hoofd van het ministerie van mensenrechten in zijn regering. Het ministerie zal ook de rechten van de vrouwen en families onder zijn hoede krijgen, alsmede Funai (Fundação Nacional do Índio – het officiële orgaan, verantwoordelijk voor de inheemse bevolking). Alves staat in evangelische kringen bekend voor haar kritiek op de genderideologie en op het feminisme. Ze zei ook dat het de evangelische kerk is die het land zal veranderen i.p.v. de politiek, en dat niemand “gay” geboren wordt. In haar toespraken & interviews, verspreid over het internet, geeft Damares ook regelmatig kritiek op de ‘oorlog’ tussen mannen en vrouwen.

“Feministen stimuleren een oorlog tussen mannen en vrouwen. Ik maak me zorgen over de afwezigheid van de vrouw in huis. Tegenwoordig brengen zij veel tijd buitenshuis voort, en besteden geen tijd meer aan functies die de vrouw in het verleden had, vooral met betrekking tot kinderen. Ik beeld mij graag in hoe ik ervan hou om thuis te zijn, in de namiddag, in een hangmat, dit terwijl mijn man zich afbeult om mij te onderhouden en mij te bedenken met juwelen en geschenken. Dat zou de ideale standaard van onze samenleving zijn. Maar dat is helaas onmogelijk, ook wij moeten de arbeidsmarkt op”.

In hetzelfde interview (met Expresso Nacional) zei de nieuwe minister ook dat ‘genderideologie de dood betekent’. Damares is niet echt bekend bij mensenrechten- of vrouwenbewegingen, is nog maar drie jaar actief in de politiek, als parlementaire raadgeefster van de (verslagen in de verkiezingen) rechtse senator Magno Malta, met een salaris van R$ 5.488/maand.

Voor het overige is zij pastoor bij de Baptische kerk van Lagoinha (Belo Horizonte – MG), een evangelische gemeenschap van ongeveer 30.000 gelovigen. Gemiddeld zijn er 6.000 aanwezigen tijdens de plechtigheden onder haar leiding. De toekomstige minister is tegen abortus en verdedigt het principe ‘Escola sem Partido’. Ze beweert tijdens die plechtigheden dat ze op zesjarige leeftijd misbruikt werd door een lid van de kerk. In haar publieke verschijningen verdedigt zij ook de inheemse bevolking waar missionarissen naar reservaten trekken om kinderen op te vangen die door de indianen afgestoten werden omdat ze een of andere handicap hebben. Ooit beweerde ze in een preek dat het een leugen is dat abortus een kwestie van publieke gezondheid is, zoals specialisten verdedigen.

Damares Alves is nog maar de tweede vrouw in Bolsonaro’s regering, na Tereza Cristina, minister van landbouw.

Bron

Foto: Valter Campanato - Agência Brasil

#Funai #MagnoMalta #BraziliëNieuwsOnline #BeloHorizonte #JairBolsonaro #DamaresAlves #TerezaCristina

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page