top of page
  • Observer

Damares houdt niet van Cuties, Mignonnes of Lindinhas

Mignonnes

Nog twee maanden, en de regering Bolsonaro bestaat twee jaar, maar is nog steeds “onder constructie”. Vooraf werd gezegd dat Brasília zou overstromen met nieuwigheden. Sommigen beweerden zelfs dat de nieuwe president pas goed begrepen zou worden in de volgende eeuw. Er zijn echter ministers die hoofdstukken schrijven die eerder in de vorige eeuw thuis horen.

Minister Damares Alves (Vrouwen, Familie en Mensenrechten) stak nog maar eens haar vingertje omhoog en dreigde ermee om een Netflix film te censureren. Het gaat om de Franse prent “Mignonnes” (Cuties, in het Engels, of Lindinhas in het Portugees), geregisseerd door Maïmouna Doucouré. Het verhaal gaat over een Frans-Senegalees moslimmeisje dat klem zit tussen de traditionele waarden waarmee ze wordt opgevoed en de internetcultuur.

Mignonnes kreeg over het algemeen positieve recensies van critici. Zowel over de Netflix marketing campagne als over de film zelf ontstond echter controverse. Beide kregen het verwijt jonge meisjes te seksualiseren. Volgens de makers was de film juist bedoeld om de hyperseksualisering van jonge meisjes te bekritiseren. De conservatieve Damares gebruikte hetzelfde verwijt om kabaal te maken.

De laatste officiële filmcensuur in Brazilië gebeurde in 1986, onder de regering Sarney, een regering die destijds de sticker “Nieuwe Republiek” opgekleefd kreeg. Het ministerie van Justitie censureerde toen de film “Je Vous Salue Marie” van de Franse filmregisseur Jean-Luc Godard. De regering Sarney handelde onder druk van de katholieke kerk die niet tevreden was met de manier waarop de maagd Maria werd voorgesteld in de prent van Godard. De grondwet van 1988 verbood de regering echter om te verbieden. Om de Netflix film te blokkeren moet de evangelische Damares naar het gerecht stappen. De kansen op succes hierbij, zijn erg klein.

De minister zou zich beter met wat anders bezighouden. Indien “Mignonnes” volgens haar af te raden valt, dan zou ze haar aanhangers (en dat zijn er wellicht meer dan verwacht in Brazilië) kunnen aanraden om de afstandsbediening te gebruiken, erg handig om wat anders op het scherm te toveren.

Waarschijnlijk zag zij niet eens de film en stoorde zich aan de Netflix-poster waarop de meisjes uitgebeeld worden in onthullende en uitdagende danskledij, terwijl ze op de originele poster in gewone kleren vrolijk over de straat lopen. De poster en trailer van Netflix kregen bakken kritiek over zich heen op de sociale media. De Amerikaanse senator Ted Cruz riep zelfs op tot een gerechtelijk onderzoek naar de film. Netflix verontschuldigde zich bij het publiek en regisseur Doucouré, en verving de controversiële poster en trailer.

In werkelijkheid vormt het thema hyperseksualisering van jonge meisjes in Mignonnes maar één onderdeel van het verhaal; de film zou volgens sommigen, ook volgens Doucouré, niet proberen om dit aspect uit te buiten of te vergoelijken, en de overseksualisering net aan de kaak willen stellen. Doucouré verklaarde ook dat ze reeds doodsbedreigingen ontving naar aanleiding van de kritiek.

Meer meningen over de prent in kwestie vindt u onder meer hier.

Bron

Foto: Netflix / Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #MaïmounaDoucouré #JairBolsonaro #JeanLucGodard #Lindinhas #Netflix #DamaresAlves #Mignonnes #Cuties

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page