top of page
  • Observer

Dancing King

Na-Tal

Lachen is een manier om weerstand te bieden. De zin komt van de humorist Paulo Gustavo, de schepper van het personage Dona Hermínia, de moeder van alle moeders, en klonk als een pijnkreet, te midden van de covid-19 tragedie in Brazilië. Gustavo was 42 toen hij op 4 mei overleed aan de gevolgen van de ziekte. Zijn dood werd een afbeelding van deze droevige periode in de Braziliaanse geschiedenis. Er viel immers niets te lachen.


PGustavo

Brazilië noteerde op dat moment meer dan 400.000 doden, en die overleden niet aan een simpel “griepje” zoals de Braziliaanse president Jair Bolsonaro het uitdrukte. Het jaar zal ten einde lopen met meer dan 620.000 doden op de teller.

In de weken die voorafgingen aan de dood van de humorist, en ook daarna, bestond er een gapende afgrond tussen het Brazilië dat de federale regering probeerde te verkopen in het buitenland, en datgene wat echt gebeurde in de woningen van de Brazilianen, de gangen van de hospitalen en op de kerkhoven. Een waarachtige tragedie.

Het was nodig om weerstand te bieden op een of andere manier, om de curve van het aantal besmettingen en overlijdens om te draaien. Dat aantal hield immers niet op met te stijgen. Uiteraard duidde de wetenschappelijke wereld de juiste weg aan: die van de vaccinatie. Ondanks de weerstand van Bolsonaro en zijn hallucinerende aanhangers, die tot op vandaag de relevantie van de vaccinatie ontkennen, boden alsmaar meer Brazilianen hun arm aan voor de verlossende prik. Op dit moment is meer dan 78% van de bevolking beschermd door minstens 1 dosis; 66% kreeg er al 2 toegediend en 10% aanvaardde ook al een 3de dosis als versterking. Dit is mede te danken aan de inspanningen van de gouverneurs, burgemeesters, professionals uit de zorgsector en de SUS – Sistema Único de Saúde, de publieke gezondheidszorg, een machine die Brazilië historisch opbouwde.

Vacinacao

Door de immunisatie, de blijvende druk op het houden van sociale afstanden, het gebruik van mondmaskers, zag Brazilië zijn reputatie betreffende de strijd tegen de pandemie, weer terug in het goede spoor komen, langzaam maar zeker. De dalende cijfers van het aantal besmettingen en het gemiddelde aantal doden, toonde dat aan. Het zijn die gegevens die de Brazilianen hoop geven aan het einde van 2021, hoop dat er een einde komt aan de nachtmerrie. En dat is allemaal te danken aan de inentingen.

Inenting kinderen blijft beroering opwekken

De vooropgestelde inenting tegen covid-19 van kinderen in de leeftijdsgroep van 5 tot 11 jaar, heeft heelwat voeten in de aarde. Het controle orgaan Anvisa keurde de vaccinatie vorige week goed, maar dat stuitte op een pak weerstand van president Bolsonaro en zijn aanhangers.

Secretarissen van het ministerie van Gezondheid kwamen deze week samen om de zaak te bespreken, in het gezelschap van specialisten die tegen de maatregel zijn. De Technische Adviesraad voor Vaccinatie (Câmara Técnica de Assessoramento – CTAI), die zich eerder uitsprak in het voordeel van de vaccinatie, was er niet bij. De samenkomst diende om gegevens te analyseren die de voor- en nadelen van een immunisatie van kinderen zouden bepalen. Volgens het zorgministerie namen er 19 mensen deel aan de meeting.

Onder hen waren Bruno Campello de Souza en Ellen Gonçalves Guimarães. Zij maakten deel uit van de groep die in januari van dit jaar naar Manaus trok, in de deelstaat Amazonas, om er TrateCov te promoten, een app die Chloroquine en andere medicamenten voorschreven, ook voor kinderen, die eigenlijk niet efficiënt zijn in de strijd tegen covid-19. Waren er ook bij: Roberta Lacerda Almeida de Miranda en Edimilson Ramos Migowski de Carvalho. Beiden ondertekenden een schrijven, gericht aan Anvisa, waarin een vaccinatie van kinderen tussen 5 en 11 jaar afgewezen werd.


MayraPinheiro

Secretaris Mayra Isabel Correia Pinheiro – ook bekend als ‘Capitã Cloroquina’ wegens haar intense verdediging van een preventieve behandeling tegen Covid – legde uit dat de vergadering slechts plaats vond om specialisten te raadplegen over de inenting van kinderen: “We hadden allemaal ons zegje. De gegevens zullen door het ministerie van Volksgezondheid worden gebruikt om de openbare hoorzitting te subsidiëren”, aldus de secretaris.

Op uitnodiging van Mayra Pinheiro benadrukte infectieziektespecialist Edimilson Migowski de aanwezigheid van cardiologen, epidemiologen en kinderartsen tijdens de bijeenkomst: “”We hebben de dodencijfers van Covid gepresenteerd en een risico- en batenanalyse gemaakt van vaccinatie in deze groep, een contrapunt vormend om het ministerie van Volksgezondheid te provoceren om beter na te denken over de vaccinatie van kinderen”, zo meldde hij, en: “Elk overlijden van een kind is iets wat wij betreuren, maar deze groep is bevreesd voor bijwerkingen die het probleem zouden kunnen vergroten”.

“Van de kinderen die stierven aan Covid, had 70% een of meer chronische ziektes. Wat is ons voorstel? Dat het interessanter is om kinderen met een comorbiditeit te vaccineren. Ook stellen we voor, met betrekking tot oudere tieners, dat in plaats van twee doses, één dosis interessanter is”, aldus de infectieziektespecialist.

Queiroga

Minister van Volksgezondheid Marcelo Queiroga (foto) had vorige zaterdag aangekondigd dat de federale regering op 5 januari zal beslissen over vaccinatie voor kinderen. Volgens hem zal op de 4e van dezelfde maand een openbare hoorzitting worden gehouden om de zaak te bespreken. Op donderdagavond zei hij dat zijn ministerie zal aanbevelen om de vaccinatie enkel uit te voeren op voorschrift van een arts. Dit leidde alvast tot veel kritiek, onder meer van ex-president Lula die Queiroga vergeleek met Herodes, de figuur uit de Bijbel die bekend staat omdat hij de kinderen van Bethlehem tot 2 jaar liet doden (Matheüs 2:1-16).

Enkele parlementairen, senator Alessandro Vieira, volksvertegenwoordigster Tabata Amaral en secretaris van Opvoeding van Rio de Janeiro Renan Carneiro, dienden een aanklacht in wegens misdaad tegen president Bolsonaro en zorgminister Queiroga. Zij stellen de weigering om kinderen tussen 5 en 11 jaar op te nemen in het vaccinatieprogramma tegen Sars-Cov-2 in vraag. Columnist Josias de Souza (UOL Notícias) zegt het in één zin: “Marcelo Queiroga moet gearresteerd worden”.

Bedreigingen

De directeuren van Anvisa werden bedreigd, voornamelijk nadat het agentschap de vaccinatie van kinderen had goedgekeurd. De intimidaties komen nadat president Jair Bolsonaro probeerde om de medewerkers van het bureau in verlegenheid te brengen.

“Anvisa is niet ondergeschikt aan mij – laat dat duidelijk zijn. Ik bemoei me daar niet mee. Ik vroeg onofficieel naar de namen van de mensen die het vaccin voor kinderen van 5 jaar en ouder goedkeurden. We willen de namen van deze mensen bekendmaken, zodat iedereen weet wie deze mensen zijn en hun eigen oordeel vormen. Je hebt het recht om de namen te kennen van mensen die de vaccinatie vanaf 5 jaar voor je kind goedkeurden”, zei de president tijdens een live-uitzending op sociale media.

Bolsonaro danst op funk-muziek

Tijdens de stemming over de begroting deze week gaf president Bolsonaro via de sociale netwerken een video vrij waarin hij funk danst in een motorboot, aan de kust van São Paulo. Naast de sociale media werd de video ook door de president zelf doorgegeven via zijn WhatsApp account, en werd hij een onderwerp van kritiek onder evangelische leiders die deel uitmaken van zijn geallieerde basis in het Parlement.

De voorzitter van het evangelische parlementaire front in 2022, federaal afgevaardigde Sóstenes Cavalcante, classificeerde de scène als “overbodig” en gaf toe dat er kritiek zal komen bij religieuzen van evangelische denominaties die in kwetsbaardere regio’s wonen en, vooral, ver van de grote steden en centra.

“Het is een totaal overbodige scene die veel kritiek zal opleveren verder weg van de grote steden, in het binnenland en in kwetsbare gebieden, omdat dit een beeld van uiterlijke vertoning uitstraalt”, zo zei hij.

Bovendien zijn de teksten van de funkmuziek – publiekelijk gemaakt door zoon en senator Flávio Bolsonaro – waarop Bolsonaro staat te huppelen, erg machistisch en vormen een aanval op de vrouwen. Een zin uit de tekst zegt dat “linkse vrouwen meer vacht hebben dan een teef”. De nieuwste peilingen wijzen uit dat Bolsonaro vooral afgewezen wordt door vrouwen.

Een andere evangelische leider, deel uitmakend van de groep die de president steunt, zegt dat het beeld de indruk geeft aan arbeiders van een president die feest viert tijdens de werkuren. Volgens de pastoor versterkt dit beeld, in tijden van pandemie en werkloosheid, het imago van een “fake-president” met betrekking tot de verdediging van kanslozen en prioriteiten voor sociale programma’s.

Geen carnaval in Bahia

Terwijl de president als een “Dancing King” op en neer huppelt op de tonen van een twijfelachtig stukje funk muziek, kregen de Baianen te horen van hun gouverneur Rui Costa (PT) dat er geen carnaval komt in februari van volgend jaar: “De beslissing werd genomen”, zo liet hij weten via de sociale media.


RuiCosta

De mededeling kwam niet onverwacht omdat hij eerder al liet weten dat “het onmogelijk zal zijn om te feesten” en dat “enkel een totaal onverantwoord persoon het carnaval zou toelaten onder dergelijke omstandigheden”.

Costa verrechtvaardigde zijn besluit zeggende dat er vandaag 2,4 miljoen Baianen zijn die nog steeds niet kwamen opdagen voor een 2de dosis: “Daarnaast krijgen we af te rekenen met een griep epidemie die onze gezondheidszorg overbelast. We moeten verantwoordelijkheid tonen voor de gezondheid en het leven van de mensen”, zo verklaarde hij. Hij liet evenwel de mogelijkheid van een uitstel toe:

“Het carnaval op traditionele wijze realiseren, een grootschalig feest, zal niet mogelijk zijn. Later zien we wel wat we kunnen doen en onder welke voorwaarden”.


CarnavalOndina

Hij voegde eraan toe dat hij, samen met de gemeentebesturen zal overleggen over de mogelijkheid van steun aan hen die afhankelijk zijn van het feest voor hun levensonderhoud.

Hij besloot zijn betoog met de herhaling: “Ik doe hier opnieuw een oproep, zowel geldig voor het coronavirus als voor het griepvirus: draag een masker en laat u inenten!”.

BRNieuws maakt van zijn woorden gebruik en sluit ze in bij onze eindejaarswensen. Dit was de laatste samenvatting van 2021. Na nieuwjaar zijn we er terug.

Prettige feestdagen aan al onze lezers!

Foto boven: een kind met een kerstmuts biedt snoep te koop aan in de straten van São Paulo, om te overleven.

Bronnen: Veja – Folha de São Paulo – Istoé – Metrópoles – O Globo – G1 – UOL Notícias

Foto's: Wikimedia Commons/Multishow - Fotos Públicas - Camila Batista/Semsa - Roberto Parizotti - Manu Dias/GOVBA - Leopoldo Silva/Agência Senado - Paula Froes/Govba - Isac Nóbrega/PR - Jefferson Peixoto - Secom

#AlessandroVieira #TabataAmaral #JairBolsonaro #RuiCosta #SUS #DonaHermínia #PauloGustavo #COVID19 #Anvisa #Bahia #MayraPinheiro #MarceloQueiroga #Salvador #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page