top of page
  • Observer

Davi Alcolumbre nieuwe Senaatsvoorzitter

Davi-Alcolumbre

Senator Davi Alcolumbre (41 – DEM – foto boven) werd vandaag na veel vijven en zessen, verkozen als Senaatsvoorzitter met 42 stemmen. Zijn belangrijkste tegenstrever, Renan Calheiros (MDB) trok zijn kandidatuur woedend in, kort nadat de tweede stemming aangevat werd, en met de geur van de nederlaag in zijn neus.

Calheiros kreeg 5 stemmen op zijn naam. De andere kandidaten: Espiridão Amin (PP) – 13 stemmen, Ângelo Coronel (PSD) – 8 stemmen, Reguffe (zonder partij) – 6 stemmen en Fernando Collor (Pros) – 3 stemmen.

Alcolumbre gedroeg zich eerder discreet gedurende zijn eerste vier jaren in de Senaat. In het dispuut als voorzitter toonde hij zich als een bekwame articulator en wist het vertrouwen te winnen van Renan Calheiros’ tegenstanders en dat van de geallieerden van de nieuwe regering. Hij kon o.m. rekenen op de steun van partijgenoot Onyx Lorenzoni, stafchef van Jair Bolsonaro.

De nieuwe voorzitter begon zijn politieke carrière aan het begin van deze eeuw. Hij was gemeenteraadslid in Macapá, hoofdstad van de staat Amapá; werd driemaal verkozen als federaal volksvertegenwoordiger en haalde de Senaat in 2015. Alcolumbre is een van de jongste senatoren die ooit het voorzitterschap won.

De verkiezing

De verkiezing van de nieuwe Senaatsvoorzitter werd getekend door de strijd of de stemming open of gesloten zou gebeuren. Een meerderheid van de senatoren koos gisteren voor een open stemming, na een debat dat 5 uur duurde. De partijen Solidariedade en MDB dienden een klacht in bij het STF (Supremo Tribunal Federal) en werden op hun wenken bediend door minister Dias Toffoli die in de vroege ochtenduren bepaalde dat de stemming geheim moest blijven.

Dat gebeurde vandaag via stembriefjes, maar de verkiezing moest overgedaan worden nadat vastgesteld werd dat er 82 stembriefjes werden ingediend, een onmogelijke zaak aangezien er maar 81 senatoren zijn. Iemand probeerde dus de boel te belazeren. De tweede stemming, met slechts 77 senatoren (Calheiros en drie anderen stuurden hun kat), duidde uiteindelijk Alcolumbre aan als overwinnaar. Van een geheime stemming kon nauwelijks nog sprake zijn: een groot deel van de senatoren kwam openlijk uit voor wie ze stemden.

Wansmakelijk

Wie het schouwspel bijwoonde (de sessies werden live uitgezonden) blijft met een wrang gevoel achter: de debatten ontaardden bij momenten in een wansmakelijk schouwspel, een parlement onwaardig. Kátia Abreu (MDB) gaf gisteren al een voorproefje door de map met documenten weg te rukken uit de handen van Davi Alcolumbre die tijdelijk de zitting leidde. Renan Calheiros raakte bijna slaags met Tasso Jereissati (PSDB) in een discussie waarbij nogal wat scheldwoorden gebruikt werden. Ook vandaag waren de discussies erg verhit.

Hopelijk daalt nu het stof en kan het normale parlementaire werk eindelijk aangevat worden, zonder politieke rampen. Het land heeft al genoeg te lijden, vraag het maar aan de inwoners van Brumadinho.

Bron: Agência Brasil

Foto: Fabio Rodrigues Pozzebom - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #TassoJereissati #Brumadinho #RenanCalheiros #JairBolsonaro #OnyxLorenzoni #KátiaAbreu #DiasToffoli #DaviAlcolumbre #STF #FernandoCollor

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page