top of page
  • Observer

De 300 van Brazilië

Os300doBrasil

Te midden van een fors stijgend aantal geïnfecteerden en doden door het coronavirus, bestaat er een groep Brazilianen die de risico’s minimaliseert, en samenkomt in Brasília om meer te leren over “een niet-gewelddadige revolutie” en “oorlogstactieken over informatie”, op een niet nader genoemde locatie van een “ongewapende en geweldloze militie” in verdediging van president Bolsonaro, zo meldt het nieuwsagentschap Reuters.

De groep omschrijft zichzelf als “300 do Brasil”, slaagde erin om meer dan R$ 67.000 te verzamelen via een online inzamelingsactie en hun (open) kanaal bij de app Telegram met meer dan 3.000 leden. De uitnodiging aldaar geformuleerd, laat er geen twijfel over bestaan wat het doel is van de groep.

“De president van de republiek, Jair Bolsonaro, wordt bedreigd door een staatsgreep, geleid door (Kamervoorzitter) Rodrigo Maia, (Senaatsvoorzitter) Davi Alcolumbre en (STF-voorzitter) Dias Toffoli. Burgers en militairen in het ganse land verenigen zich in het grootste kamp ter wereld in de strijd tegen corruptie en links die in Brasília wordt uitgevochten”, aldus de eerste oproep, en verder: “Bedenk dat je geen militant bent, je bent een militair in een groen en geel uniform, bereid om zijn leven op te offeren voor zijn natie.”

De militaire toon, het verzamelen van fondsen zonder een aanwijsbaar doel, tenzij het trainen van mensen “om hun zweet, bloed en dromen in het voordeel van Brazilië in werkelijkheid om te zetten”, trok de aandacht van de procureur-generaal van de republiek. Het openbaar ministerie vroeg al een onderzoek aan over het “kamp van de 300”, aldus Reuters.

Apoiadores1MCamargoABr

De ideologe van de groep, de activiste Sara Geromini – bekend als Sara Winter – garandeert dat de groep geen gebruik maakt van wapens. In werkelijkheid, zo legt zij uit in een van haar publicaties, gaat het om een oorlogstraining zonder wapens omdat een “dictatuur” altijd begint met wapens af te nemen van de bevolking.

“Het gaat om tactieken van intelligentie, geopolitieke onderzoeken. Olavo de Carvalho (de extreemrechtse goeroe van de Bolsonaro clan) geeft ons instructies over een niet-gewelddadige oorlog en burgerlijke ongehoorzaamheid, via zijn geschriften. Hij levert ons morele steun, maar wij beschouwen hem niet als onze mentor of goeroe”, zo zegt Sara tegen Reuters.

Het idee van het organiseren van een kamp ter verdediging van president Bolsonaro, werd op een mysterieuze manier voorgesteld via de sociale media door Sara en twee onbekende bolsonaro bloggers.

Sara Winter is een voormalig lid van de feministische groep Femem, maakte een bocht van 180 graden in haar politieke overtuiging, en werd sinds 2015 actief in extreem-rechtse groepen. Tot oktober van vorig jaar werkte zij bij het Ministerie van Familie als coördinator van het programma “Atenção Integral à Gestante e à Maternidade” (zwangerschapsbeleid), maar werd toen ontslagen. Vandaag houdt zij zich bezig met het geven van voordrachten, het schrijven van boeken en het geven van lives via de sociale media. De naam “300 do Brasil” werd volgens haar geïnspireerd door de 300 van Gideon, een Bijbels verhaal waarin het Joodse volk een veldslag won met slechts 300 man.

Haar belangrijkste doelwit zijn de “communisten” die volgens de groep overal infiltreerden: tussen de ministers van het hooggerechtshof STF, het parlement, de procureur-generaals van de republiek: “De 300 respecteren hen niet, we demoraliseren hen, we bezorgen hen angst. Zij zullen hun macht kwijtraken, willen of niet. Dat betekent niet doden. Communisten en corrupten moet de macht ontnomen worden door de verontwaardiging van de bevolking”, aldus Sara.

De groep van 300 houdt de locatie van het kamp geheim, volgens Sara om ongewenste personen weg te houden die willen provoceren, of mensen waarvan niets geweten is over hun overtuigingen en om te voorkomen dat zij enkel komen om te infiltreren.

Apoiadores2Andreia-Verdelio

De 300 kwamen voor het eerst naar buiten vorige zondag bij de manifestatie voor het presidentiële paleis, waarbij geprotesteerd werd tegen het STF en tegen Kamervoorzitter Maia. Op de vooravond van die manifestatie deden ze een poging om er een kamp op te slaan, maar dat werd voorkomen door de militaire politie van het Federale District. Ze probeerden hetzelfde enkele dagen later, voor het gebouw van het hooggerechtshof, maar eveneens zonder succes.

Volgens Sara ligt het in de bedoeling om dergelijke kampen op te richten in andere deelstaten, maar daar ontbreken nu nog de financiële middelen voor: “We moeten in aanmerking nemen dat links al 50 jaar lang dergelijke trainingen realiseert, in rurale- zowel als stedelijke gebieden, gefinancierd met veel geld, door bedrijven. Wij moeten rechts Brazilië organiseren om te kunnen blijven regeren”, zo verdedigt zij.

Bron

Illustratie: YouTube
Foto's: Andreia Verdélio - Marcelo Camargo - Agência Brasil

#Reuters #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #300doBrasil #Femem #OlavodeCarvalho #SaraWinter #DiasToffoli #DaviAlcolumbre #RodrigoMaia #STF

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page