top of page
  • Observer

De aanval op een paradijs


Het eiland Boipeba hoort bij de gemeente Cairu in de deelstaat Bahia, vlakbij het eiland Tinharé en vormt een onderdeel van de Cairu-archipel. Het wordt in het oosten omringd door de Atlantische Oceaan en in het westen door de monding van de Rio do Inferno.


Het eiland, in het algemeen beschouwd als een zeldzame parel, een paradijs voor bezoekers, op zoek naar stilte, eenvoud en schoonheid, wordt bedreigd door een beslissing van de regering van Bahia, al meer dan 8 jaren geleid door de arbeiderspartij PT. De huidige stafchef van de federale regering Rui Costa, was acht jaar lang gouverneur van de staat Bahia. Zijn beleid als gouverneur werd over het algemeen als positief beoordeeld, maar er kwam een smet op die reputatie door de recente benoeming van zijn echtgenote bij het Rekenhof van Bahia, aangegrepen om Costa te beschuldigen van nepotisme. En nu duikt er een nieuw verhaal op dat een schaduw legt op zijn opvolger Jerônimo Rodrigues - eveneens lid van de PT.


De deelstaatregering besloot enkele dagen geleden de bouw van een luxe-resort toe te laten op het eiland Boipeba, een project met kwalijke gevolgen voor het Atlantische regenwoud en de lokale traditionele bevolking. Plaatselijke organisaties, bewoners en vissers reageren perplex op de toelating van Inema (Instituto do Meio Ambiente e Recursos Hídricos) in Bahia voor het project.


De toeristische en vastgoedonderneming plant de bouw op de gronden die bekend staan als Fazenda Ponta dos Castelhanos, in het zuiden van Boipeba (het gebied in zwart op het kaartje hierboven). De licentie werd toegekend voor een gebied met een grootte van 1.700 voetbalvelden (20% van de oppervlakte van het eiland), met een wegenstructuur, een kleine luchthaven, twee pousadas met elk 25 kamers, een aanlegpier, 67 loten voor woningen en nog eens 2 loten voor sociale activiteiten. Er komt ook een groot golfterrein.


Boipeba is enkel bereikbaar via motorboten die de bezoekers door de mangroves leiden.


Het gaat om een beschermd gebied, eigendom van het bedrijf Mangaba Cultivo de Coco Ltda (een bedrijf waar cocosnoten geteeld worden) met enkele opvallende aandeelhouders. De eerste heet José Roberto Marinho, een miljardair, tevens vicepresident bij de administratieve raad van mediagigant O Globo. Publiekelijk is hij een "verdediger van het milieu". De tweede is Arminio Fraga, voormalige voorzitter van de Centrale Bank, onder de regering Fernando Henrique Cardoso.


Een derde partner die in Ponta dos Castelhanos gaat wonen, wat volgens Inema een toeristisch-vastgoedproject wordt, is Antonio Carlos de Freitas Valle, een naam die samen met bankier André Esteves betrokken was bij een plan om belastingen te ontduiken m.b.t. 22 privé jets, ontdekt door de federale politie in de operatie Pouso Forçado (in 2012).


Antônio de Freitas Valle duikt ook op in het Paradise Papers-schandaal met zijn offshorebedrijf Matrix Himalaia. De Paradise Papers is de verzameling van meer dan 13 miljoen vertrouwelijke documenten die in 2017 zijn gelekt en die een wereldwijd witwassen van geld en belastingontduiking aantonen in belastingparadijzen zoals de Kaaimaneilanden, waar de andere partner van het Bahiaanse paradijs, Arminio Fraga, een "raadgever" was van investeringen".


Auto's zijn niet toegelaten in Boipeba. Het moet dus tevoet of met de fiets.


Vooraleer het project officieel bekend werd, werd ervoor gezorgd dat omliggende percelen ingenomen werden, hierdoor de toegang blokkerend voor de gemeenschap die op het eiland woont, enkel een stukje strand overlatend. Die gemeenschap bestaat voornamelijk uit zwarten, afstammelingen van slaven.


Het centrum van het dorpje Velha Boipeba.


Het bestuur van Inema dat de vergunning uitreikte, werd niet gewijzigd door gouverneur Jerônimo Rodrigues. Eerder dit jaar was er al veel kritiek op het orgaan, zeggend dat het beheer van de partij (PT) "een school vormt voor het slechte milieubeheer van Bolsonaro en zijn toenmalige milieuminister Ricardo Salles".Vissen is de hoofdactiviteit van de lokale bewoners.


Zeevruchten te koop aangeboden.


Het nieuws van de toelating voor de constructie van het project door Inema veroorzaakte een forse reactie van de bewoners van het eiland die tegen de constructie zijn van het resort, en daarom een petitie lanceerden die u hier kan tekenen. Doen!


O Eco / Brasil247 / Folha


Foto's: @L2B

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page