top of page
  • Observer

De angst van Bolsonaro

BolsoCDA

Mônica Bergamo schrijft vandaag in de krant Folha de São Paulo dat president Bolsonaro gelooft dat hij zal opgepakt worden zodra zijn ambtstermijn afgelopen is.

De Braziliaanse leider is er zeker van dat hij het doelwit zal zijn van diverse onderzoeken omdat men hem achter de tralies wil zetten als hij de verkiezingen verliest. Hij is er ook van overtuigd dat zijn zonen een gemakkelijk doelwit zullen vormen voor de onderzoekers wanneer hij geen president meer is. Bolsonaro herhaalde dit reeds meerdere malen tegen zijn gesprekspartners in Brasília, inclusief mensen van zijn eigen regering.

De moeilijkheid tot recuperatie in de verkiezingspeilingen maken hem erg onrustig, en volgens sommige van die gesprekspartners zelfs erg van streek.

Volgens politici en autoriteiten die geen deel uitmaken van de regering, maar wel contact met hem hadden in de voorbije dagen, zou Bolsonaro gezegd hebben dat hij zal reageren, en dat hij zich niet zomaar zal laten arresteren.

Volgens dezelfde bronnen is hij erg zenuwachtig en blijft hij uitspraken herhalen, vergelijkbaar met die van zijn toespraak op de Avenida Paulista, vorig jaar op 7 september: “Ik zal nooit aangehouden worden”.

Hij zei toen ook dat hij mogelijk “gearresteerd, dood of als overwinnaar” het Palácio do Planalto zou verlaten. Die eerste hypothese sluit hij nu uit. Bij zijn gesprekken in Brasília zou hij gezegd hebben – in dezelfde lijn als vorig jaar in São Paulo – dat er “doden kunnen vallen” indien men probeert om hem aan te houden.

Twee ministers van zijn regering bevestigden dat ze Bolsonaro reeds hoorden praten over een mogelijke aanhouding, diverse malen zelfs. Volgens deze ministers was hij niet zenuwachtig, maar deed gewoon een vaststelling met betrekking tot een veronderstelde vervolging op zijn persoon indien hij zijn mandaat zou verliezen. Een van hen zei dat Bolsonaro “wist dat ze erop uit waren om hem te arresteren”, maar dat hij niet zo “naïef” was als zijn voorgangers Lula en Temer, beiden aangehouden na hun mandaat. Lula verbleef 580 dagen achter de tralies. Michel Temer werd tweemaal in de cel gestopt maar werd telkens vrijgelaten in minder dan 10 dagen.

Een andere minister zei dat de president altijd al beweerde “dat men hem iets ten laste zal leggen”, maar dat dit “zonder gevolg zou blijven omdat hij geen enkele misdaad beging”.

President Bolsonaro is het doelwit van honderden aanklachten, niet in het minst omwille van zijn gedrag tijdens de pandemie, en voor zijn aanvallen op het kiessysteem. Deze mogelijkheden verklaren zijn aanvallen tegen het hooggerechtshof STF en het kieshof TSE.

Minister van Economie Paulo Guedes legt de houding van Bolsonaro op zijn manier uit en spreekt over de “psychologie van de wanhoop”. Hierdoor voelt hij zich in het nauw gedreven en kan zijn gedrag omschreven worden als zelfverdediging.

Bron

Foto: Alan Santos/PR

#MônicaBergamo #TSE #7desetembro #JairBolsonaro #PauloGuedes #MichelTemer #FolhadeSãoPaulo #Lula #STF #BRNieuws #AvenidaPaulista

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page