top of page
  • Observer

De angst van Bolsonaro

BolCad

President Bolsonaro, kandidaat om zichzelf op te volgen in een tweede ambtstermijn, blijft vastlopen op de tweede plaats in de peilingen, en lanceerde dan ook een zwaar offensief om de zaken om te keren, kost wat kost. Zijn plan voorziet de goedkeuring van een pakket van R$ 40 miljard aan nieuwe uitgaven, controversiele allianties, provocaties aan het adres van de ministers van het hooggerechtshof STF en het kieshof TSE, alsmede een reeks aanklachten tegen de corruptie van de partij van zijn tegenstrever Lula, de PT.

Een van de sensationele berichten omtrent dit laatste gaat over een verklaring van Marcos Valério, de man die diensten verleende aan de arbeiderspartij ten tijde van het mensalão schandaal, en daarvoor veroordeeld werd tot 37 jaren gevangenisstraf. Valério zou opgebiecht hebben in het kader van een gerechtelijk akkoord dat de PT relaties zou hebben met de misdaadorganisatie Primeiro Comando da Capital (PCC). Deze beschuldiging is niet van vandaag maar kwam er jaren geleden, bij een “delação premiada”, een getuigenis in ruil voor versoepeling van de straf, destijds goedgekeurd door minister Celso de Mello van het STF. Het bericht vertelt in details over de moord (in 2002) op burgemeester van Santo André, Celso Daniel, een misdaad die tot op vandaag omringd is door mysteries. Het verhaal wil dat hij vermoord werd omdat hij een dossier opmaakte over smeergelden die betaald werden aan de PT. Lula in hoogsteigen persoon zou toen opdracht hebben gegeven tot de betaling van R$ 6 miljoen om debetrokkenen het zwijgen op te leggen.

Angst

Bolsonaro vreest ervoor dat hij het pleit van de verkiezingen al kan verliezen in de eerste kiesronde. Enkele recente peilingen wijzen in die richting. Andere rapporten laten uitsschijnen dat dit onwaarschijnlijk is.

Maar zelfs als dit nog niet het geval zou zijn op 2 oktober, blijven de president en zijn volgelingen erg bezorgd om in de 2de kiesronde te belanden met een grote achterstand op Lula, meer dan 10 percentuele punten. Vandaar de beslissing om de schatkist te openen in een poging om meer kiezers te overtuigen uit het armste deel van de bevolking, en ook bij de vrouwen.

Een nauwe medewerker van de president zei: “Voorheen werd ik tegengehouden door rechtse kiezers met verklaringen van sympathie voor de president. Enkele mensen in de regering slaagden erin om de erfenis van het “Plano Real” te vernietigen, en dat zet de mensen nu tegen de muur, de kiezer, in de supermarkten”, dit in een poging om de radicale maatregelen tegen de inflatie te verdedigen.

Het offensief van de president komt er niet alleen omdat hij bezorgd is voor de vernieuwing van zijn mandaat. Bolsonaro is bang dat hij of zijn zonen achter de tralies belanden na de verkiezingen. In de voorbije dagen verspreidden geallieerden van de president het bericht over de arrestatie van Jeanine Añêz, ex-president van Bolivia, veroordeeld tot 10 jaar opsluiting, beschuldigd van een staatsgreep tegen Evo Morales. Eduardo Bolsonaro twitterde: “Begrijpen jullie nu welke gevaren Brazilië bedreigen?”. Hij schreef “Brazilië” maar bedoelde Bolsonaro & Co.

Bron

Foto: Facebook

#Mensalão #PCC #TSE #JairBolsonaro #MarcosValério #PlanoReal #JeanineÁñez #EduardoBolsonaro #CelsoDaniel #Bolivia #STF #BRNieuws #EvoMorales

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page