top of page
  • Observer

De avonturen van de PT in Salvador

PTSP

Journalist Robson Bonin, de man achter de rubriek Radar bij het weekblad Veja, weet te melden dat het nieuwe jaar begint met een implosie van een miljoenenschema van corruptie bij Petrobras waarbij de leiding van de PT in de staat Bahia een hoofdrol speelt. Een en ander gebeurde tijdens de constructie van de bekende “Torre Pituba” (toren van Pituba, een wijk in Salvador), de hoofdzetel van het overheidsbedrijf in die staat, en komt nu (opnieuw) aan het licht via bekentenissen in enkele gerechtelijke akkoorden.

Documenten uit het Lava Jato onderzoek kwamen terecht bij Radar en bevestigen de homologatie van een gerechtelijk akkoord met (o.m.) zakenman Mário Seabra Suarez, broer van Carlos Seabra Suarez, een van de oprichters van het reeds overbekende bedrijf OAS (duplex appartement in Guarujá, de sítio van Atibaia en een algemene betrokkenheid in het petrolão schandaal). De akkoorden werden gehomologeerd door rechter Luiz Antônio Bonat in Curitiba, de opvolger van Sérgio Moro. Even het geheugen opfrissen.

Torre-Pituba

Het gebouw op de foto staat in Salvador (Bahia) bekend als de “Torre Pituba” en herbergt de lokale hoofdzetel van Petrobras. De toren werd gebouwd door de bedrijven OAS en Odebrecht, als het ware een kroniek van een aangekondigd schandaal waarin o.m. en nog maar eens, de PT betrokken is. Een overfacturatie, zowel voor de bouw als de verhuurprijs, werd vastgesteld door het federale openbare ministerie en onderzocht in de 56e fase van het Lava Jato onderzoek. De oorspronkelijke prijs van 320 miljoen reais sprong omhoog naar een totaal van 1,3 miljard.

De overfacturatie werd vastgesteld in contracten met het beheer van de bouw, de ontwikkeling van architecturale projecten en ingenieurs, dit volgens de federale politie. Een en ander werd overeengekomen tussen Petrobras en het pensioenfonds Petros (Fundo Petrobras de Seguridade Social). Petros verbond zich om de werken te realiseren, en Petrobras om het gebouw achteraf te huren voor een periode van 30 jaren. Het huurcontract begon in november 2010 aan R$ 3 miljoen/maand. Dat bedrag werd inmiddels “aangepast” tot 6,5 miljoen/maand.

De bedrijven OAS en Odebrecht vormden een consortium (Itaigara Edificações) en verdeelden nadien een bedrag van meer dan 68 miljoen reais in steekpenningen. Het geld werd weggesluisd naar kaderleden van Petrobras, de arbeiderspartij PT en de directie van het pensioenfonds Petros. Volgens de federale politie werd het deel van de PT in cash betaald aan Marice Correa, schoonzus van ex-schatbewaarder João Vaccari Neto (PT). Het corrupte schema vond plaats tussen 2009 en 2016, toen Sérgio Gabrielli aan het hoofd stond van Petrobras.

In zijn bekentenis omschrijft Alexandre Andrade Suarez (zoon van Mário Seabra Suarez) hoe de toenmalige PT-schatbewaarder João Vaccari Neto een afspraak maakte met het bouwbedrijf Mendes Pinto Engenharia voor de afwerking van een deel van het gebouw, en hierbij 9,6 miljoen reais aan smeergeld opeiste voor de arbeiderspartij. Volgens Suarez werd minstens 2 miljoen van die steekpenningen in cash geld afgeleverd op de zetel van de partij in São Paulo.

Reporter Márcio Falção (O Antagonista) publiceerde enkele uittreksels uit de gerechtelijke akkoorden zoals “De betalingen in de veronderstelde fraude rond de bouw van de toren van Pituba volgden de gebruikelijke wegen in dit soort gedrag, met het doorgeven van geld in hotels, het gebruik van code namen en zelfs het verstoppen van geld in sokken”.

De gerechtelijke akkoorden werden afgesloten en onderhandeld door de criminalist Roberto Podval. Het eigenaardige hiervan bestaat erin dat Podval ook op andere fronten actief is als advocaat voor José Dirceu (PT) die reeds veroordeeld werd in het Lava Jato onderzoek (maar zijn beroep hiertegen in vrijheid mag afwachten). Podval zegt hierover: “Ik ben geen advocaat van de PT en ben ook niet betrokken bij gerechtelijke akkoorden tegen die partij”.

Een andere eigenaardigheid is het feit dat de betrokkenen, gewild of ongewild, verklaringen bevestigen in hun akkoord die eerder afgelegd werden door Antonio Palocci (PT). De ex-minister sprak niet direct over de werken van Petrobras in Bahia, maar wel dat de roofpartijen van ondernemers, betrokken bij de bouw van de toren in kwestie, bij alle pensioenfondsen gebeurden, met de steun en medeweten van de koepel van de PT.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#JoséDirceu #Petrolão #OAS #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #Odebrecht #AntonioPalocci #Curitiba #LuizAntônioBonat #JoãoVaccariNeto #Petros #SergioGabrielli #OAntagonista #Petrobras #Bahia #Radar #Salvador #Veja #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page