top of page
  • Observer

De baronnen van de corruptie

Somos-Todos-SM

Rechter Sergio Moro zal a.s. dinsdag de titel van Braziliaan van het jaar toegekend worden, door het tijdschrift Istoé. Voor de meeste Brazilianen wekt dat geen verwondering, integendeel. Voor niet-Brazilianen is het niet altijd duidelijk wat de betekenis is van deze bekende en populaire figuur, en wat de gevolgen zijn van zijn werk. De populariteit van de man is dusdanig dat velen hem graag zouden zien als presidentskandidaat bij de volgende verkiezingen, maar dat heeft hij categoriek afgewezen.

Sergio Fernando Moro (45) bereikte dit jaar een hoogtepunt in zijn strijd de corruptie. Bekende politici als ex-gouverneur Sergio Cabral, ex-kamervoorzitter Eduardo Cunha, en ex-ministers José Dirceu en Antonio Palocci geraakten door zijn toedoen achter de tralies. De kers op de taart was de veroordeling van ex-president Lula tot 9 jaren en 6 maanden gevangenis wegens corruptie. Indien de straf bevestigd wordt door de 2de instantie en als er weer geen andere gerechterlijke truukjes in de schaal gelegd worden, dan zal Lula op zijn minst niet kunnen deelnemen aan de verkiezingen, ook al zou zijn straf niet meteen uitgevoerd worden.

Moro werkt nu al drie jaar en half onafgebroken aan het Lava Jato onderzoek. Hij staat bekend als een harde werker die gemiddeld 10 uur per dag in touw is, soms zelfs het middagmaal overslaande. Als magistraat veroordeelde hij tot nog toe 114 mensen, voornamelijk belangrijke politici en zakenlui, kaderleden van de staatsreus Petrobras en van de belangrijkste Braziliaanse aannemers, zoals Odebrecht. Het totaal van de uitgesproken straffen loopt op tot 2.100 jaren gevangenis. Een van de veroordeelden is Marcelo Odebrecht, CEO van een bedrijf met een jaaromzet van 130 miljard reais. Dankzij het werk van Moro werd er al meer dan 11 miljard terug betaald aan de schatkist, door veroordeelde corrupte zakenlui als Odebrecht. Naar schatting verdween er meer dan 40 miljard uit de koffers van oliereus Petrobras, weggesluisd door corrupte politici van de toenmalige regeringspartijen PT, PMDB en PP.

Ondanks de resultaten van zijn werk acht Moro het mogelijk dat hij de corruptie niet heeft kunnen uitroeien. Anderzijds vindt hij ook dat Brazilië niet meer zal terugkeren naar de tijd van status quo van straffeloosheid voor de “baronnen van de corruptie” zoals hij het omschrijft.

Uiteraard zijn niet alle Brazilianen tevreden met het werk van de rechter. Vooral in linkse kringen, niet in het minst door de arbeiderspartij PT, wordt hem verweten om aan politieke vervolging te doen. Hoe het ook zij, de man zal zeker de geschiedenisboeken ingaan als de eerste rechter met succes in de strijd tegen straffeloosheid in de witte boorden criminaliteit.

Foto boven: Een betoger voor het Palacio do Planalto (regeringsgebouw in de hoofdstad Brasília), een bord vasthoudend met een foto van Sergio Moro en een tekst die zegt “Wij zijn allemaal Sergio Moro”, en, “Gerechtigheid voor Brazilië”.

Foto: Valter Campanato - Agência Brasil

#PMDB #JoséDirceu #MarceloOdebrecht #BraziliëNieuwsOnline #PP #Odebrecht #AntonioPalocci #SergioCabral #EduardoCunha #PT #Lula #Istoé #SérgioMoro

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page