top of page
  • Observer

De “bescheidenheid” van het hof

Supremo-Reuniao

Zoals eerder gemeld, besloten de elf ministers van het hoogste gerechtshof van Brazilië gisterenavond om een voorstel in te dienen tot loonsverhoging, tijdens een administratieve sessie (foto). Ricardo Lewandowski, een van de 7 ministers die voor het voorstel stemden, omschreef de aanpassing als “bescheiden”. Indien het voorstel goedgekeurd wordt door het parlement, dan gaat het salaris van de ministers van R$ 33.700 naar R$ 39.300 (€ 9.140) per maand, een verschil van R$ 5.600 (€ 1.302) per maand, t.t.z. 16,3%.

Vergeleken met de salarissen van rechters in andere landen, zijn de vergoedingen van de Braziliaanse magistraten allesbehalve bescheiden. Een studie uit 2016 van de Europese Commissie voor efficiëntie van het gerecht toonde aan dat een opperrechter uit de aangesloten landen van het blok 4,5 keer meer verdiend dan het loon van een gemiddelde Europese arbeider. Het huidige salaris van een Braziliaanse opperrechter (R$ 33.700) is zestien keer hoger dan het gemiddelde loon van een Braziliaanse arbeider (R$ 2.154 aan het einde van 2017).

In 2014 kreeg een Europese opperrechter (in de EU) gemiddeld € 65.700 per jaar op zijn bankrekening. Aan de huidige wisselkoers is dat ong. R$ 287.000, ofwel R$ 23.900/maand.

Volgens het jongste verslag van de CNJ (Conselho Nacional de Justiça) beschikt Brazilië momenteel over ong. 18.000 magistraten (rechters, desembargadores, ministers). Die kosten gemiddeld R$ 47.700/maand, inclusief salaris, bijkomende voordelen en woonvergoeding. De kost per magistraat is in werkelijkheid ong. 20 keer hoger dan het gemiddeld loon van de Braziliaanse arbeider. Indien het voorstel van het STF aanvaard wordt door het parlement, dan zal dit 39 maal hoger liggen.

De salarissen van de andere Braziliaanse magistraten zijn gelinkt aan het plafond van de ministers van het STF. Enkel in de gerechtelijke wereld zal de verhoging een verschil uitmaken van R$ 717 miljoen per jaar (waarvan 2,7 miljoen in het STF). De verhoging voor alle rechters gebeurt automatisch.

De vergoedingen van de opperrechters worden tevens beschouwd als het zogenaamde “Teto Constitutional” (constitutioneel plafond), de maximumwaarde van de lonen van ambtenaren van de drie machten (gerechtelijk, wetgevend en executief). Indien het plafond stijgt, dan hebben die het recht om eveneens een verhoging te vragen. Dat gebeurt in dit geval wel niet automatisch.

De algemene verwachting is dat de aangevraagde verhoging op iets langere termijn minstens 3 miljard meer gaat kosten aan de staatskoffers, m.a.w. aan de Braziliaanse burgers. Net alsof die daarop zaten te wachten in deze, voor hen, bijzonder moeilijke tijden.

Bron en volledig artikel: BBC Brasil

Foto: Fellipe Sampaio - SCO - STF

#RicardoLewandowski #BraziliëNieuwsOnline #EU #CNJ #STF

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page