top of page
  • Observer

De blunder van Lula

COP27

Verkozen president Luíz Inácio Lula da Silva krijgt een storm van kritiek over zich heen door de oppositie, omdat hij naar COP27 reisde in een privé jet van zakenman José Seripieri Filho, bekend als Júnior, de stichter van Qualicorp en eigenaar van QSaúde. Beide bedrijven bieden gezondheidsverzekeringen aan, collectief en particulier. Lula vertrok gisteren.

Volksvertegenwoordigers uit het kamp van Bolsonaro protesteerden via de sociale media en legden de focus op de relatie tussen Lula en de zakenman, die in 2020 gearresteerd werd als gevolg van het Lava Jato schandaal, in een onderzoek over de campagne van José Serra (PSDB) in 2014, toen kandidaat senator. Serra werd ervan verdacht om die campagne te financieren met zwart geld (caixa 2).

Verkozen vicepresident Geraldo Alckmin deed een poging om de zaak te minimaliseren en zei dat het “niet om een lening ging (die ooit moet terugbetaald worden), maar gewoon om een lift. Wellington Dias (PT), verkozen senator, zei bij een interview in het programma Roda Viva dat de PT gewoon geen geld meer had om een dergelijke reis te bekostigen, en dat dit de reden was waarom Lula opteerde om mee te reizen in het vliegtuig van de zakenman. Wellington zei ook dat men het consortium van gouverneurs uit het Amazonegebied moest raadplegen over de kwestie, omdat zij het waren die Lula uitnodigden voor COP27, en dat er geen regels bestaan die Lula verbieden om aan een dergelijk evenement deel te nemen.

De reis van Lula via de privé jet van Júnior raakte bekend via columniste Mônica Bergamo (Folha). Hij reisde, samen met echtgenote Janja en Fernando Haddad in het model Gulfstream, met een capaciteit voor 12 personen, en een autonomie om in één ruk naar het Afrikaanse land te vliegen, net als vele andere wereldleiders een flinke ecologische voetafdruk nalatend.

Lula en Seripieri zijn al tien jaar bevriend. Tijdens de recente campagne was de zakenman een van de eersten waarmee Lula aan tafel ging zitten, om over regeringsvoorstellen te praten. De eigenaar van QSaúde organiseerde hiervoor diners waar ook andere zakenlui aan deelnamen.

João Amôedo, een van de oprichters van Novo en door de partij geschorst nadat hij in de tweede ronde van de verkiezingen op Lula had gestemd, had ook kritiek op de PT: “Lula’s reis met de jet van de zakenman – veroordeeld of niet – is absurd. Degenen die de verkozen president bewonderen en hopen dat hij een goede regering zal hebben, moeten zijn fouten bekritiseren en ze niet negeren”, schreef hij.

Aan de andere kant, om te proberen de reis met het vliegtuig te rechtvaardigen, betwistten de kiezers van Lula de informatie die door de pers was gepubliceerd. Op sociale media beweerden PT-aanhangers zelfs dat het vliegtuig was gecharterd door de partij van de verkozen president, wat niet juist is.

Lula had op voorhand kunnen weten dat dit kritiek zou opleveren, maar koos ervoor om dat te negeren. Het zou goed zijn dat hij, zo snel mogelijk na terugkomst, klaarheid schept over de samenstelling van zijn regering, om te beginnen.

Bron

Foto: Fotos Públicas - KiaraWorth/UNFCC COP27

#Qualicorp #GeraldoAlckmin #QSaúde #JoséSeripieriFilho #FernandoHaddad #LavaJato #Janja #Novo #PT #JoséSerra #Lula #COP27 #BRNieuws #JoãoAmoêdo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page