top of page
  • Observer

De boodschap van Lula

Lula-Video

De arbeiderspartij van ex-president Lula gaf gisteren een video vrij, ingeblikt net voor dat hij de “bunker” van de vakbond in São Bernardo do Campo verliet om zichzelf over te dragen aan de federale politie, die hem discreet stond op te wachten. De vraag kan gesteld worden welke zin het nog heeft om dit publiek te maken. Ervan uitgaande dat de partij nog altijd wil deelnemen aan de verkiezingen, roept de video ook de vraag op: wat heeft de partij nog te bieden aan de kiezers?

Lula zegt in de opname dat hij had kunnen vluchten, maar dat hij dat niet wilde “omdat een onschuldige niet wegvlucht”. Verder: “Ik ben niet bang van de beschuldigingen tegen mij omdat ik niet schuldig ben en ik weet niet of ik hetzelfde kan zeggen over zij die mij beschuldigen”.

Lula gaat verder: “Ik ben een eervol mens en wens me te verdedigen, en daarom voel ik mij gerust”, en, “Ik heb besloten om mezelf aan te geven omdat ik wil weten wat rechter Sergio Moro en procureur Deltan Dallagnol eigenlijk willen. Ik kijk met spanning uit naar een publiekelijk debat met hen om te discussiëren over mijn proces, want ik wil bewijzen dat ze liegen over mij”.

De werkelijkheid is wat grimmiger.

Tegenstanders zeggen: “Lula werd niet opgesloten omdat hij door iemand aangegeven werd. Hij zit in de gevangenis omdat hij de eerste president is van de republiek die veroordeeld werd wegens corruptie, bevestigd door drie andere rechters in 2de instantie. Naast die bevestiging was er de afwijzing door 5 rechters van het STJ, en het akkoord van het STF waar een meerderheid een habeas corpus afwees”.

In totaal spraken 21 rechters zich uit over de ex-president: de veroordeling in 1ste instantie (1 rechter), de bevestiging en strafverhoging in 2de instantie (3 rechters), de afwijzing van een habeas corpus bij het STJ (5 rechters) en tenslotte idem dito bij het STF (11 rechters). Bij dit laatste was de uitslag zes tegen vijf in het nadeel van Lula. In totaal gaat het dus om 4 rechters die Lula veroordeelden, en 11 anderen die geen habeas corpus wilden toekennen, m.a.w. geen redenen zagen om de ex-president te vrijwaren van de uitvoering van zijn straf.

Lula zit al twee weken in de cel. In die periode werd zijn laatste beroep bij de 2de instantie (zoals verwacht) afgewezen. Lula’s advokaten kunnen nu nog in beroep gaan bij het STJ en bij het STF. In die hogere gerechtshoven is er geen mogelijkheid meer om te debatteren over feiten en bewijzen, enkel nog over gerechterlijke correcties, zoals bijvoorbeeld een strafvermindering. Lula-aanhangers en advokaten proberen het STF zo ver te krijgen dat ze de strafuitvoering na een uitspraak in 2de instantie opnieuw zouden bespreken. De houding van o.m. opperrechter Rosa Weber voorspelt niet veel goeds in die richting. Bovendien hangen de ex-president nog verscheidene andere processen boven het hoofd. In de veronderstelling dat hij in al die zaken veroordeeld wordt, dan kan het totaal van zijn straf oplopen tot meer dan 125 jaren. Twee van die zaken zullen ook beoordeeld worden door Sergio Moro. Meer hierover in dit artikel.

Voorstanders van de ex-president blijven hameren op de onschuld van hun leider, zeggende dat er geen bewijzen zijn die aantonen dat Lula corrupt is, en dat het hier enkel gaat om politieke vervolging. Hierover zei ex-president Fernando Henrique Cardoso (PSDB): “Lula is geen politieke gevangene, hij is een opgesloten politicus”.

Brazilië kijkt alvast uit naar zijn uitspraken over Aécio Neves, over Michel Temer en andere politici die op de wachtlijst staan, voorlopig nog steeds op vrije voeten. Komen er nog meer “politieke gevangenen”, of meer “opgesloten politici”?

De boodschap van Lula

#AécioNeves #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHenriqueCardoso #PT #STJ #MichelTemer #Lula #RosaWeber #STF #SãoBernardodoCampo #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page