top of page
  • Observer

De boys zijn boos

Motoboys1

De motoboys van Brazilië kwamen gisteren massaal op straat, niet om hun dagelijkse werk uit te voeren, maar deze keer om te protesteren. De koeriers beloofden om hun service stop te zetten in een sector die momenteel vooral aangestuurd wordt door drie bedrijven: iFood, Rappi en Uber Eats.

Bewegingen op de sociale netwerken vragen dat de consumenten bijdragen aan de eisen van de mannen & vrouwen op lichte moto’s of een fiets door geen bestellingen meer te plaatsen voor de bezorging van maaltijden aan huis, een tegenstrijdig verzoek in deze pandemische tijden waar restaurants proberen te overleven op deze manier.

Gegevens van het IBGE (Braziliaans Instituut voor Geografie en Statistiek) liegen er echter niet om: de categorie wordt slecht betaald en krijgt nu ook te maken met een overbevolking omdat gekwalificeerde professionals uit andere sectoren hen vervoegden omdat ze zelf werkloos werden door de pandemie. Tel daarbij het hoge risico op besmetting bij het afleveren van de bestellingen en het zal duidelijk zijn dat er reden tot klagen is.

Een onderzoek van Pnad-Covid (Pesquisa Nacional por Amostra de Domicilios) van het IBGE instituut wees uit dat 42.000 Brazilianen uit het hogere onderwijs (niet-gegradueerden en afgestudeerden) in de maand mei verklaarden dat ze nu actief zijn in de sector “Aflevering van goederen” (restaurants, apotheken, winkels, applicaties e.d. meer), wat neerkomt op 0,15% van de 27 miljoen Brazilianen uit het hoger onderwijs.

“Verschillende professionals verloren hun baan en moesten op zoek naar een andere bron van inkomsten om te overleven. Het aan huis bezorgen, rechtstreeks via een bedrijf, of via een app, werd voor velen een noodoplossing.

Volgens de gegevens van de enquête verloren 3.700 (8,8% van de koeriers met hoger onderwijs) van hen hun normale werk door de verplichte quarantaine, sociaal isolement of collectieve vakantie.

Motoboys2

Een ander onderzoek, uitgevoerd door Cesit-Unicamp (Centro de Estudos Sindicais e de Economia do Trabalho da Unicamp), wijst uit dat deze arbeiders tijdens de pandemie vele uren werken per dag, maar in slechtere omstandigheden dan voorheen, met een groter risico op infectie, het nemen van voorzorgsmaatregelen op eigen kosten en een daling van de vergoedingen voor hun diensten. Voor de pandemie waren die vergoedingen al erg laag. 47,4% van de ondervraagden zei dat ze tot R$ 520/week verdienden. Het aantal van hen die minder dan R$ 260/week verdienden, steeg met 100% tijdens de pandemie. 50% van hen wees erop dat de bonus die ze krijgen van bedrijven die verkopen via het internet, kleiner werd.

De bezorgers zeggen dat de toename van het aantal werkuren te maken heeft met het inhuren van een groot aantal nieuwelingen, met andere woorden de koek werd in veel kleinere stukjes verdeeld.

Pnad-Covid heeft geen juiste gegevens over het aantal fietsers en motoboys die bestellingen aan huis leveren, maar het aantal bezorgers via de platformen op het internet bedroeg ongeveer 250.000 in 2019. Dat aantal steeg tot 645.000 tot in juni van dit jaar.

Bron

Foto's: Fotos Públicas - Roberto Parizotti

#Rappi #BraziliëNieuwsOnline #IBGE #UberEats #iFood

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page