top of page
  • Observer

De cirkel sluit rond Bolsonaro en zijn zonen

Queiroz

Het nieuws uit Brazilië volgt elkaar snel op, soms zo snel dat het beter is om de gebeurtenissen even samen te vatten. Zoals gisteren gemeld, werd ex-politieman en ex-raadgever van Flávio Bolsonaro, Fabrício Queiroz (foto boven) opgepakt door de politie in een woning van de schimmige advocaat Frederick Wassef. Deze advocaat, bijgenaamd ‘anjo’ (engel) door de betrokkenen, is de persoonlijke verdediger van president Bolsonaro en zijn zonen. Officieel wordt de president eigenlijk verdedigd door advocate Karina Kufa die gisteren een poging deed via een nota om duidelijk te maken dat enkel haar kantoor verantwoordelijk is voor “alle juridische acties tegen Bolsonaro, burgerlijk, straf- of kiesrechtelijk, behalve zaken die onder de competentie vallen van het officiële orgaan AGU (Advocacia-Geral da União)”.

Wassef loopt echter al maanden rond in Brasília, bezocht de president enkele malen persoonlijk in zijn officiële residentie en was ook aanwezig bij sommige evenementen zoals deze week nog de benoeming van de nieuwe minister van Communicatie, Fábio Faria. Enkele weken geleden zei Bolsonaro tegen het dagelijkse clubje aanhangers voor het Palácio da Alvorada dat Wassef de advocaat was die hem verdedigt in de zaak Adélio Bispo, de man die een aanslag pleegde op Bolsonaro met een mes, tijdens zijn kiescampagne.

Dit alles maakt duidelijk dat de arrestatie van Queiroz een flinke streep door de rekening is van de president die tot nog toe volhield dat de zaak tegen hem gebruikt werd om zijn regering te destabiliseren. Het onderzoek dat leidde naar de aanhouding van Queiroz wijst uit dat de man geld stortte op de rekening van Flávio’s echtgenote en het schoolgeld betaalde van hun kinderen. Het wordt alsmaar moeilijker om het financieel geknoei (met geld van de belastingbetaler) van Queiroz te scheiden van zijn ex-werkgevers, de president en zijn zoon.

Het einde van Weintraub

Zoals verwacht verliet minister Abraham Weintraub (opvoeding) de regering. De beslissing werd door hem bekendgemaakt in een video, met een bijzonder verslagen president aan zijn zijde (niet zozeer verslagen omdat er weer iemand opstapt uit zijn regering – Weintraub is al de tiende in de reeks – maar duidelijk omwille van de donkere wolken boven zijn hoofd en die van zijn familie). Naast de melding dat hij opstapt, meldde Weintraub ook dat hij waarschijnlijk een functie zal bekleden bij de Wereldbank in Washington, met andere woorden een eervol ontslag. Hij werd hiervoor aangeduid door het ministerie van Economie. De benoeming moet nog goedgekeurd worden door andere landen, maar dat is slechts een formaliteit. Weintraub zal er een maandloon krijgen van US$ 21.500, ongeveer R$ 115.900. Als minister kreeg hij R$ 31.000/maand.


BolsWein

Vandaag maakte hij duidelijk dat hij haast heeft om te vertrekken omdat hij bang is voor zijn persoonlijke veiligheid en twitterde: “Ik verlaat Brazilië zo snel mogelijk (enkele dagen). IK WIL NIET VECHTEN! Ik wil rust, laat me in vrede, maar daag me niet uit!” . Hij zei er niet bij dat hij de hete adem in zijn nek voelt van het hooggerechtshof die het niet pikte dat hij hen uitschold als “vagabundos” en hen achter de tralies wenste. Een en ander maakte zijn positie onmogelijk, naast het feit dat Weintraub zo wat door gans Brazilië beschouwd wordt als de slechtste minister van opvoeding uit de geschiedenis. Enkel ‘bolsominions’ (pejoratieve omschrijving van Bolsonaro-aanhangers) denken daar anders over. Zijn vervanger werd nog niet bekendgemaakt, maar er wordt gesproken over Carlos Francisco de Paula Nadalim, alweer een ex-leerling van goeroe Olavo de Carvalho, een enthousiast van ‘homeschooling’ en een fervent criticus van de bekende opvoedingsdeskundige Paulo Freire.

Damares in opmars

DamAlves

De naam van Damares Alves (foto), de ultra conservatieve minister van Mensenrechten, Familie en Vrouwen, wint aan kracht om de plaats over te nemen van haar collega Onyx Lorenzoni (Cidadania – Burgerschap). De stoelendans wordt voornamelijk gesteund door de militairen in de regering die vinden dat het beleid van Onyx te wensen overlaat. Damares Alves reist het land af om de sociale maatregelen van de regering te verdedigen en beschikt, volgens de militairen, over de nodige capaciteit een positieve invloed uit te oefenen met betrekking tot gevoelige onderwerpen op het sociale vlak. Ook Michelle Bolsonaro, echtgenote van de president, staat achter het idee. De first lady, een overtuigd evangelische gelovige, is ontevreden over de afhandeling van de projecten waar haar naam bij betrokken is, door het ministerie van Onyx Lorenzoni. Met andere woorden: het zaad werd geplant voor een nieuw ontslag, het zoveelste in de reeks.

Bronnen: Estadão – Folha de São Paulo – Veja

Foto's: Fotos Públicas - Policia Civil - SP / YouTube
Marcelo Camargo - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #AbrahamWeintraub #MichelleBolsonaro #PauloFreire #JairBolsonaro #OnyxLorenzoni #DamaresAlves #OlavodeCarvalho #FabrícioQueiroz #FrederickWassef #KarinaKufa #FlávioBolsonaro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page