top of page
  • Observer

De dubbele nationaliteit van God

Bolsonaro-Guaido

De Venezolaanse oppositieleider en zelfverklaarde president Juan Guaidó bevestigde vandaag in Brasília dat hij naar zijn eigen land zal terugkeren, ondanks de bedreiging dat hij dan gearresteerd wordt. Hij zei dat hij in het weekend, ofwel maandag zal terugkeren. Morgen reist hij door naar Paraguay waar hij president Mario Abdo Benítez zal ontmoeten. De Venezolaanse nationale raad gaf hem toestemming om naar het buitenland te vertrekken. De toelating vervalt op maandag.

Guaidó trok vorige week de grens over met buurland Colombia. Tijdens een gezamenlijke persconferentie met Jair Bolsonaro in het presidentiële paleis bevestigde Guaidó dat hij nog altijd bedreigingen ontvangt. Gevraagd of hij geen angst heeft om gearresteerd te worden of zelfs ontvoerd, zoals reeds gebeurde met andere oppositieleiders, zei hij: “Ondanks de politieke gevangenen en de vervolgingen, verloopt onze weerstand op een vredevolle manier”.

Volgens Guaidó groeide zijn generatie op tijdens de dictatuur van Hugo Chavéz, maar vandaag bestaat er de hoop op weerstand en verandering. Hij schetste een hypothetische situatie waarin het leger van Maduro niet meer over wapens zou beschikken: “Het regime van Maduro is zo zwak dat ze enkel wapens hebben. Stel u voor dat zij daar niet over zouden beschikken, dan zouden we onmiddellijk vrije verkiezingen kunnen houden. Maduro kent geen populaire steun en krijgt ook geen internationale erkenning, en het volk is zich daarvan bewust”, zo zei hij.

Hij zei ook dat er 300.000 Venezolanen in levensgevaar verkeren, mensen die niet kunnen rekenen op de aangeboden internationale hulp, geblokkeerd door Maduro die de grenzen met Colombia en Brazilië afsloot. Hij verdedigde hardere economische strafmaatregelen om de inkomsten uit het buitenland te verminderen, ook omdat er zoveel corruptie heerst in zijn land: “De sancties vormen niet alleen een diplomatische kwestie, maar ook een noodzaak”.

De Braziliaanse president op zijn beurt, beloofde Guaidó te helpen om de democratie in Venezuela te herstellen: “Wij ondersteunen alle resoluties van de Groep van Lima (Een groep bestaande uit veertien landen van het Amerikaanse continent. De groep werd in de Peruaanse hoofdstad Lima opgericht na de zogenaamde Verklaring van Lima van 8 augustus 2017) omdat het objectief ons allemaal interesseert, met name vrijheid en democratie in Venezuela”. De president linkte de crisis in het buurland ook aan vorige Braziliaanse regeringen die het Chavisme ondersteunden, een directe kritiek naar de arbeiderspartij PT: “Twee Braziliaanse ex-presidenten hebben schuld aan wat nu gebeurt in Venezuela. Godzijdank werd ons volk wakker, keek naar wat er gebeurde in uw land en besloot een einde te maken aan het populisme en de demagogie. Zowel ik als u (Guaidó) zoeken naar gelijkheid in het welzijn van onze landen en daarom beschouw ik u voortaan als een broer, indien u het mij toestaat. God is een Braziliaan, maar ook een Venezolaan”, zo besloot hij.

Bron

Foto: Antonio Cruz - Agência Brasil

#MarioAbdoBenítez #Venezuela #BraziliëNieuwsOnline #GroepvanLima #Peru #JairBolsonaro #Paraguay #HugoChavéz #JuanGuaidó #PT #NicolasMaduro #Colombia

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page