top of page
  • Observer

De echte motieven van de MST, volgens Guzzo

MSTLula

Journalist José Roberto Guzzo (79), beter gekend als J.R. Guzzo, is niet bepaald een verdediger van het linkse gedachtegoed. Guzzo was van 1976 tot 1991 hoofd van de redactie bij het weekblad Veja, en werd er later columnist. In november 2012 leverde een artikel van hem over huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht een zware polemiek op omwille van de homofobische inhoud. Guzzo is nu columnist bij de kranten Estado de São Paulo, Gazeta do Povo en bij het tijdschrift Revista Oeste. Onderstaand artikel van zijn hand verscheen in de Estadão. BRNieuws brengt een samenvattende vertaling, niet alleen om zowel rechts als links aan bod te laten komen, maar ook en vooral omdat vele Brazilianen er in dit geval net zo over denken, en dat werpt zeker een licht over de Braziliaanse samenleving.

De grondfraude

Ex-president Lula garandeerde, naast een reeks andere beloftes, dat de MST (Movimento Sem Terra – de beweging van de landlozen) een belangrijke plaats zal krijgen in zijn regering. Het is een van zijn slechtste projecten, indien het als een project kan beschouwd worden en niet als prietpraat voor het meest primitieve deel van links dat mee reist in zijn trein, of om de neurosen van de stadsbewoners te kalmeren die zich zorgen maken voor de “doodzonden” van de Braziliaanse rurale productie. Die zijn er namelijk zeker van dat mais en soja het Amazonewoud verwoesten. Zij menen dat de landbouw “het eten van de Brazilianen vergiftigt” door het gebruik van pesticiden en andere chemische griezels. Ze zijn er ook van overtuigd dat de “fazendeiros” de indianen vervolgen. Hun gronden zijn uitgestrekt, gemechaniseerd en zij maken gebruik van moderne technologieën, dingen die niet beschikbaar zijn voor de kleine landbezitters en familiale boerderijtjes.

In werkelijkheid is de landbouw het tegengestelde van wat de priesters, de academische centra en acteurs van soap opera’s verwachten van een ruraal Brazilië: een land met kleine eigendommen, toegewijd aan de productie van organische producten, natuurlijke teelt en alles wat het meisje Greta en acteur Leonardo DiCaprio goedkeuren. De MST doet alsof zij perfect past in dat beeld.

Dat is echter een complete vervalsing. De Braziliaanse landbouw is een van de best geslaagde sectoren van de Braziliaanse economie, en heeft de ideeën van Lula en de PT niet nodig. De landbouw behaalde deze resultaten zonder hen, en zal het verder goed doen indien zij zo ver mogelijk van hen vandaan blijven.

MSTAgro

Wat de MST betreft, ik kan met zekerheid zeggen dat het allerlaatste wat door de hoofden van hun leiders gaat, hervormingen in de landbouw zijn. De MST wil vandaag wat zij altijd wilden: gronden innemen om subsidies te verkrijgen van de regering, rechtstreeks of via NGO’s, in naam van het “sociale probleem in het veld”. Dat probleem moet altijd bestaan, zonder dat hebben de leiders van de MST geen bestaansrecht. Zij willen geen grond voor de kleine boer die geen geld heeft om een lapje grond te kopen. Zij wensen een goede verstandhouding met de Banco do Brasil. Er bestaat geen duidelijker bewijs hiervoor dan hun weigering tegen het toekennen van eigendomsaktes, opgemaakt door de regering. Hoezo? Bestaat het doel van de MST dan niet in het bezorgen van gronden, om van die kleine boer een eigenaar te maken zodat hij zijn producten kan telen en verkopen? Neen, de MST is van oordeel dat die gronden “collectief” moeten zijn.

Onder de regering Dilma Rousseff waren er 1.000 invasies, onder Lula 2.000. De regering Fernando Henrique Cardoso kende 2.500 invasies, inclusief de grond van de president. In 2021 waren er 11, en in de ganse periode sinds 2018, slechts 24. Meer uitleg is niet nodig.

Bron

Foto's: Instagram

#GretaThunberg #LeonardoDiCaprio #RevistaOeste #MST #FernandoHenriqueCardoso #GazetadoPovo #PT #EstadodeSãoPaulo #Lula #DilmaRousseff #BRNieuws

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page