top of page
  • Observer

De evangelische uitdaging

LulaHaddadAlckmin

Ex-president Lula had weinig te doen tijdens de 580 dagen die hij achter de tralies doorbracht in een cel van de federale politie, in Curitiba, opgesloten naar aanleiding van het Lava Jato onderzoek. Hij kreeg bezoek, las boeken (Lula beweert dat hij meer dan 40 werken uitlas in die periode), kreeg religieuze bijstand, hield zichzelf fit met fysieke oefeningen, gaf enkele interviews en keek vooral naar de televisie.

Zelfs bij die laatste activiteit deed hij ook aan politiek. Een van zijn routines bestond erin om naar evangelische programma’s te kijken, voornamelijk uitgezonden tussen middernacht en de vroege ochtend. Lula had de gewoonte om de namen van de dominee’s te noteren, en lette goed op de inhoud van hun preken, zo verklaarde hijzelf tegen evangelische leiders nadat hij vrijgelaten werd.

De PT-leider zei tegen zijn geallieerden dat het belangrijk was om naar de woorden van de predikers te luisteren, omdat hij ervan overtuigd was dat dit fundamenteel is om eender welke verkiezing te winnen in Brazilië, vooral de run op de presidentiële sjaal. Zelfs toen hij opgesloten was, dacht Lula al aan een terugkeer naar de nationale politiek en besefte dat het succes hiervan sterk afhankelijk was van de relatie met dit segment van de bevolking.

Wat hij zich toen voorstelde, werd werkelijkheid. De evangelische gelovigen horen bij de grootste zorgen van kandidaat Lula, omdat de meerderheid van hen zich achter Bolsonaro schaart, aldus de uitslag van de jongste Datafolha peiling, waar de huidige president scoort met 49%, en Lula slechts 32%.

Lula deed zijn best om aandacht te besteden aan de predikers op de televisie, maar slaagde er tot nog toe niet in om de belangrijkste leiders te benaderen, leiders die vandaag achter Bolsonaro staan. Zijn strategie bestaat erin om te investeren in economische plannen, omdat het grootste deel van de evangelische bevolking in de laagste klasse gesitueerd wordt en het slachtoffer is van de economische crisis. Hij investeert ook in strategieën om nepnieuws te bestrijden en in uitspraken omtrent abortus en liberalisering van drugs.

De bezorgdheid van Lula, destijds in de gevangenis, werd werkelijkheid.

Het weekblad Veja besteedt deze week een hoofdartikel aan het onderwerp en onderzoekt wie de belangrijkse evangelische leiders zijn die Bolsonaro steunen. Dat gaat zover dat Janja, de kersverse echtgenote van Lula, het doelwit werd van aanvallen door evangelische leiders omdat zij sympathiseerde met het traditionele candomblé geloof.

Een van de krachtigste motoren achter Bolsonaro met betrekking tot de steun uit evangelische middens, is zijn eigen vrouw. Michelle Bolsonaro, fanatiek evangelisch, zei onlangs dat het Palácio do Planalto voorheen “toegewijd was aan demonen”.

Marco Feliciano, dominee en federale volksvertegenwoordiger, verspreidde het valse nieuws dat Lula kerken zou sluiten indien hij verkozen werd. Een ander verzinsel van hem is dat de gelovigen van zijn kerk gedoemd zijn om opgesloten te worden onder een PT-regering: “Tijdens een evenement bij de USP (unief São Paulo) met de aanwezigheid van Lula, werden onze kerken omschreven als een mafia en hij verdedigde ons niet. Indien wij voor hem een mafia vormen, dan kunnen we enkel besluiten dat hij ons zal laten opsluiten als hij verkozen wordt”, aldus Feliciano.

U vindt het volledige artikel hier.

Ook de Folha de São Paulo besteedt vandaag een artikel aan het onderwerp, onder de titel “Campagne de Lula tem bate-cabeça para acertar tom com evangélicos” (Lula’s campagne breekt het hoofd over de juiste aanpak van de evangelische kiezers).

Foto: Presidentskandidaat Lula, kandidaat gouverneur (SP) Fernando Haddad en kandidaat vicepresident Geraldo Alckmin.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#GeraldoAlckmin #FernandoHaddad #LavaJato #MichelleBolsonaro #Janja #JairBolsonaro #MarcoFeliciano #Curitiba #PaláciodoPlanalto #PT #FolhadeSãoPaulo #Lula #BRNieuws #Veja

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page