top of page
  • Observer

De fiscus zit op de hielen van Lula

LulaLeao

De naam van ex-president Luiz Inácio Lula da Silva werd opgenomen in de lijst “Dívida atíva da União”. Lula, veroordeeld tot 26 jaren opsluiting voor corruptie en witwassen, heeft een schuld bij de Braziliaanse fiscus van R$ 1,1 miljoen. De procureur-generaal van het ministerie van Financiën eist R$ 342.000 op aan belastingen, een boete van R$ 514.000 en nog eens R$ 342.000 aan intresten.

Lula is niet het enige lid van de arbeiderspartij PT dat aangesproken wordt door de fiscus wegens schulden uit het verleden. Zijn neefje Taiguara Rodrigues dos Santos, die fortuin maakte met verdachte zaakjes tijdens de ambtsperiodes van zijn oom, staat ook op de zwarte lijst van de belastingcontroleurs. Hij is R$ 321.000 schuldig, en dat is slechts wat wisselgeld, vergeleken met de schuld van de voormalige minister José Dirceu.

De ex-stafchef heeft R$ 33 miljoen openstaan op zijn eigen naam, en nog eens 35 miljoen op naam van zijn bedrijf JD Assessoria e Consultoria, een vennootschap die gebruikt werd om smeergelden wit te wassen.

José Carlos Bumlai, een vriend van de ex-president, en zijn twee zonen, zijn 21 miljoen schuldig. Jonas Suassuna, de zakenman op wiens naam het omstreden buitenverblijf van Lula in Atibaia gekocht werd, staat ook op de ‘dívida ativa’ lijst van de fiscus, met 6,2 miljoen op zijn naam en op die van zijn bedrijven. Andere sterren, verbonden aan de PT op deze lijst: advocaat Roberto Teixeira (4,9 miljoen) en ex-marketingman Marcos Valério, de financiële operator in het mensalão schandaal, met 527 miljoen.

Dívida ativa

Dívida ativa betekent actieve schulden. De “Dívida ativa da União” verzamelt alle schulden aan overheidsinstanties door een fysieke persoon of een bedrijf. Het kan gaan om belastingen of om onbetaalde (verplichte) bijdrages en taksen, maar ook om huurgelden .e.d. meer.

Bovenop die schulden komen intresten, boetes en monetaire aanpassingen, of andere heffingen, voorzien door de wet of via een contract.

Het opeisen van een dívida ativa gebeurt op twee wijzen:

  1. Administratief: In deze fase gaat het om een poging om de zaak in het minne te regelen, meestal door het opdelen van de schuld in deelbetalingen en het toestaan van kortingen.

  2. Gerechtelijk: Indien de zaak niet administratief kan opgelost worden, dan wordt het gerecht ingeschakeld. Vanaf dan wordt de schuld gerechtelijk afgedwongen.

Een inschrijving in de “Dívida ativa da União” vormt als het ware een rood knipperlicht voor de schuldenaar. Hij zal er niet meer in slagen om een negatief certificaat te bekomen, nodig voor allerlei handelingen zoals bijvoorbeeld de verkoop van een onroerend goed. De naam van de schuldenaar (of van het bedrijf) wordt opgenomen in het “Cadastro Informativo de Créditos não Quitados do Setor Público Federal” (CADIN), een officiële lijst van wanbetalers die door banken e.a. kan geconsulteerd worden. Het is niet meer mogelijk om financieringen te bekomen bij financiële instellingen. De schuldenaar loopt het risico om op het even welk moment gerechtelijk vervolgd te worden. Als er dan nog altijd niet betaald wordt, dan volgt er een officieel protest (gereistreerd in een cartório) met mogelijke inbeslagnames van goederen.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#DívidaAtiva #JonasSuassuna #JoséDirceu #JoséCarlosBumlai #SítioAtibaia #BraziliëNieuwsOnline #JDAssessoriaeConsultoria #MarcosValério #CADIN #Lula #RobertoTeixeira #TaiguaraRodriguesdosSantos

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page