top of page
  • Observer

De geheime zaal

SalaSecreta

Terwijl ex-president Lula op bezoek was bij de bekende TV-presentator Ratinho (SBT), toegaf dat hij dat hij niet vis is van een borreltje en dat hij de Brazilianen opnieuw ‘picanha’ wil laten eten, werd zijn rivaal Bolsonaro ondervraagd door Sikêra Júnior, van TV A Crítica, in de staat Amazonas.

De president bracht hierbij opnieuw het idee onder de aandacht van een inspectie door de militairen in de “sala secreta” (geheime zaal) van het kieshof TSE gedurende de verkiezingen, gepland op zondag 2 oktober (1ste kiesronde).

“De gewapende strijdkrachten werden uitgenodigd voor deelname aan een verkiezingscommissie. Er werden voorstellen gedaan. Een deel van die voorstellen werden aanvaard”, aldus Bolsonaro, en:

“Volgens de informatie in mijn bezit, zijn de militairen van plan om hun technici te plaatsen in de beschermde zaal van het TSE – een zaal waarvan niemand weet wat daarbinnen gebeurt – net zoals de federale politie en de ‘Controladoria-Geral da União’ dat ook gaan doen. Ik begrijp hierdoor dat de kans op fraude sterk vermindert, maar niet tot nul. Fraude is enkel onmogelijk met afgedrukte stembiljetten”.

Hoe gaat het in werkelijkheid?

Het totaliseren van de stemmen vindt niet plaats in een geheime zaal. In het echt gebeurt dat op twee ruimtes met daartussen voldoende afstand: de sectie “Totalização e Divulgação dos Resultatos” en de beschermde zaal (sala cofre), geciteerd door Bolsonaro. Beide ruimtes bevinden zich in het STI (Secretaria de Technologia da Informação), in een gebouw naast de zetel van het kiestribunaal TSE, in de hoofdstad Brasília.

Er werken twintig medewerkers in het STI (foto), wat geen geheime zaal is zoals Bolsonaro beweert. U kan dat zien in het filmpje hieronder, met uitleg van UOL-medewerkster Carolina Brígido (Portugees). De ploeg ontwikkelt het programma van de totalisatie van de stemmen en inspecteert de werking van de software, niet alleen op de dag van de stemming, maar ook voorafgaand aan de verkiezingen.

Die ruimte kan bezocht worden door eender welke burger, mits hij/zij zich op een correcte manier identificeert aan de ingang van het kieshof TSE. Op de dag van de verkiezingen, kunnen partijleden, leden van het openbaar ministerie en controle organen de werking van het systeem van de totalisering van de stemmen opvolgen. De toegang wordt verleend volgens de veiligheidsnormen van het TSE.

De beschermde zaal (sala cofre) is het lokaal waar een supercomputer de resultaten opvangt die vanuit de regionale zetels van het TSE doorgestuurd worden. Deze zaal is sterk beveiligd en enkel toegankelijk voor specialisten die altijd moeten vergezeld zijn van een collega om binnen te kunnen.

Bron

Foto: Canal UOL

#Ratinho #SikêraJr #TSE #Amazonas #Lula #TVACrítica #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page