top of page
  • Observer

De generaal spreekt

A-Heleno

Brazilië verlaat de afdeling intensieve verzorging”, zo vindt generaal Augusto Heleno, de man die 45 jaren van zijn leven doorbracht bij de Braziliaanse strijdkrachten en er de belangen van de Brazilianen verdedigde. Hij voerde een tijdlang het bevel over de troepen in het Amazonië gebied en staat nu aan de zijde van de hoogste autoriteit van het land, raadgevend over de volgende stappen van een land dat hertekend wordt. Heleno is minister van het kabinet voor institutionele veiligheid, als dusdanig verantwoordelijk voor de veiligheid van de president. Hij maakte een balans op van het eerste jaar van de regering Bolsonaro voor TV Brasil.

“Het eerste jaar van de president, vergelijkend met de sport, is een jaar van opwarming, een jaar waarin hij de dingen leert kennen. Hij wil echt veel doen, maar de bestaande structuur laat het niet toe. De bureaucratie vormt een hindernis. Hij moet zich aanpassen aan de omstandigheden die hem dwingen om zich te beperken tot de spelregels. Het eerste jaar is een jaar van aanpassing”.

De generaal had het ook over kwesties die als een prioriteit beschouwd worden voor volgend jaar, zoals opvoeding, gezondheid, milieu en investeringen in infrastructuur, voornamelijk in de noordoostelijke regio’s: “Hij (de president) loopt al sinds het begin met het idee rond in zijn hoofd dat, wanneer je Brazilië wil veranderen, je het noordoosten moet wijzigen. Wij kunnen niet langer meer het imago van het noordoosten laten bestaan, beelden van de grote droogtes, dat de ‘semiárido’ (steppe gebieden) een focus vormen van extreme armoede, dat de bewoners van het noordoosten naar andere delen van het land moeten vluchten om elders te kunnen overleven”. Heleno voegt eraan toe dat de gesprekken tussen de president en zijn minister van infrastructuur, Tarcisio Gomes de Freitas, verbeteringen zullen brengen: “Het is evident dat er in het noordoosten een redelijke hoeveelheid geld zal geïnvesteerd worden, maar ook de hoop op een daadwerkelijke verandering van de huidige situaties. Investeringen in drinkwatervoorzieningen in het noordoosten, energievoorzieningen, een verbetering van de wegen, niet alleen wegverbindingen maar ook spoorwegen, en in het toerisme”.

Anderzijds geeft de generaal ook toe dat er nog veel werk moet verricht worden op bepaalde prioritaire vlakken: “De president beschouwt de opvoeding en gezondheidszorg als een absolute prioriteit. Maar die sectoren werden zodanig verwaarloosd in de voorbije 16 jaren, zelfs meer, dat het erg moeilijk is om te recupereren”. Volgens de minister moet het land inzetten op de beroepsopleidingen: “De technische opleidingen werden erg verwaarloosd, wij hebben nood aan technisch opgeleide werkers. Het heeft geen zin om enkel maar te mikken op doctoraten, er moeten technisch opgeleide mensen zijn om de ruimte in te vullen tussen het middelbaar onderwijs en de universiteit, we hebben mensen nodig die van aanpakken weten”.

Bij zijn commentaar over de economie toonde de generaal zijn optimisme: “Volgens enkele idioten van dienst, is het erg triest dat Brazilië erop vooruit begint te gaan, nietwaar? Maar het is vanzelfsprekend dat Brazilië op de goede weg is”. Volgens Heleno is Brazilië zich aan het recupereren, na een rampzalig beheer: “Wij kregen een land in handen dat verarmd werd door de corruptie, een gebrek aan goed beheer, gebrek aan eerlijkheid bij de publieke diensten. Op het moment dat Brazilië verarmde, moeten wij het land uit de afdeling intensieve zorgen halen. Brazilië belandde in die afdeling, en wij halen het land er weer uit. Dat werd snel zichtbaar in de economische indexcijfers. Deze recuperatie werd zichtbaar voor gans de wereld. Wij zijn er zeker van dat de wereld weer zal willen investeren in Brazilië”.

Als antwoord op de kritieken die de regering kreeg omtrent het milieubeleid, zei de generaal: “De overheid erkent zelf dat ze efficiënter had kunnen zijn in het behoud van het milieu, maar werd beschuldigd van een onzorgvuldigheid die onjuist is. Er is echter een gebied dat veel aandacht trekt, het oostelijke Amazonië gebied waar overdreven werd bij de ontbossing”. De minister citeert vervolgens het totale gebied, Amazônia Legal, met een oppervlakte van meer dan 5 miljoen km2, volgens hem een regio die goed behouden werd: “Er bestaat geen enkel ander land in de wereld met zo ‘n groot behouden gebied. En toch krijgen wij boze kritieken van andere landen die hun eigen natuurgebieden kaal kappen, maar zichzelf beschouwen als de redders van de mensheid. Leugens! Het is in hun belang om een dergelijke campagne tegen Brazilië te voeren om later te kunnen profiteren van ons Amazonië”, zo besluit Augusto Heleno.

Bron

Foto: TV Brasil

#AmazôniaLegal #AugustoHeleno #BraziliëNieuwsOnline #TarcísioGomesdeFreitas #JairBolsonaro #TVBrasil #Amazonas

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page