top of page
  • Observer

De geschiedenis dreigt zich te herhalen

31884346687_41dc872c1d_c

Verkozen senator, vicepresident en generaal Hamilton Mourão (foto), liet gisteren weten tijdens een interview met GloboNews dat hij zal werken aan een tussenkomst bij het hooggerechtshof STF (Supremo Tribunal Federal). Bij zijn “plan” hoort een verhoging van het aantal zetels (vandaag 11), een daling van de maximumleeftijd dat de ministers met verplicht pensioen moeten en de eis dat het mandaat beperkt blijft tot een bepaald aantal jaren.

De politicus citeerde de zoektocht als wat hij omschrijft als “een herstelling van het evenwicht en harmonie tussen de drie machten” en sprak over een “breed gamma aan onderwerpen” gerelateerd aan het hooggerechtshof waarover gediscussieerd moet worden in het parlement.

“Wat ik tot nog toe zag, was dat ons hoogste gerechtshof zich op regelmatige tijdstippen inliet met bevoegdheden van de uitvoerende en wetgevende machten, en soms kapot scheurde wat in werkelijkheid een wettelijk proces was. Hierover moet gediscussieerd worden in het parlement”, en:

“Het gaat er niet alleen over om het aantal zetels te verhogen. Ik stel vast dat wij moeten werken op basis van beslissingen die monocratisch genomen werden door leden van het STF. Ik denk ook dat dit geen ambt is om te bekleden tot de 75ste verjaardag (de leeftijd dat de ministers verplicht met pensioen moeten), of mandaten van 10 of 12 jaren. Dat moet besproken worden. Een andere discussie waar president Bolsonaro op wees, is het aantal magistraten en zelfs de kwestie van misdaden tegen de verantwoordelijkheid, die de Senaat moet beoordelen”.


AlexBolso

President Bolsonaro sluit niet uit, indien hij herverkozen wordt, om een voorstel te doen om het aantal zetels te verhogen bij het hooggerechtshof. De maatregel zou niet nieuw zijn in het Braziliaanse politieke scenario. Gedurende de militaire dictatuur (1964-1985) werd het aantal zetels verhoogd (in 1965) van 11 naar 16.

Bolsonaro in het interview, afgenomen door het tijdschrift Veja:

“Het voorstel ligt op mijn tafel en ik zei al dat dit enkel zal besproken worden na de verkiezingen. Ik vind dat het hof aan gerechtelijk activisme doet en dat is slecht voor gans Brazilië. Minister Alexandre de Moraes houdt geen rekening met het openbaar ministerie; hij verhoort, onderzoekt en veroordeelt. We hebben hier binnen het hof te maken met iemand die alle symptomen vertoont van een dictator. Ik beeld me hem in op mijn stoel. Hoe zou Brazilië er vandaag dan aan toe zijn?”

Bolsonaro benoemde twee ministers voor het hof tijdens zijn mandaat. André Mendonça en Kassio Nunes Marques namen de plaatsen in van Marco Aurélio Mello en Celso de Mello, die allebei met verplicht pensioen gingen. Gedurende het volgende presidentiële mandaat komen er nog twee plaatsen vrij: Rosa Weber en Ricardo Lewandowski, beiden benoemd onder PT-regeringen, gaan eveneens op rust.

Bron

Foto's: Nelson Jr/STF - Twitter / Romério Cunha/VPR

#HamiltonMourão #RicardoLewandowski #AlexandredeMoraes #JairBolsonaro #CelsodeMello #GloboNews #Vaja #MarcoAurélioMello #RosaWeber #KassioNunesMarques #STF #BRNieuws #AndréMendonça

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page