top of page
  • Observer

De “goedheid” van Vale

bruma5

Het mijnbedrijf Vale kondigde aan dat ze R$ 100.000 gaan schenken aan iedere familie die iemand verloor in de tragedie van Brumadinho. Het geld zal vanaf morgen (29) doorgegeven worden. Het bedrijf legt er de nadruk op dat het niet om een schadeloosstelling gaat, maar wel om een donatie.

Luciano Siana, kaderlid in het departement financiën en relaties met investeerders van Vale, garandeert dat de financiële compensaties voor de stad Brumadinho gegarandeerd zijn. Er werden ook psychologen en sociale assistenten van het bekende hospitaal Albert Einstein naar de regio gestuurd, om de families van de slachtoffers bij te staan. Gevraagd naar de vrije val van de aandelen van het bedrijf op de beurs van São Paulo (een duik van 24%) antwoordde Siana dat het bedrijf hier geen aandacht aan besteedt, en dat er nu gefocust wordt op het menselijk lijden.

Verder kondigde Siana aan dat in de getroffen regio een gordijn geplaatst wordt nabij de rivier Paraopeba, om te vermijden dat de modder en afval de rivier bereikt, en de drinkwaterbevoorrading van Pará de Minas in het gedrang zou komen.

Geld zou in feite helemaal geen probleem mogen zijn. Vale maakte in de voorbije drie jaren een netto winst van 42 miljard reais, de periode tussen de ramp in Mariana en die van vorige vrijdag, in Brumadinho. Dat is bijna driemaal zoveel als het bedrag dat de Braziliaanse justitie nu blokkeerde. De “donatie” van R$ 100.000 per getroffen familie is dan ook niet meer dan een schijntje.

Het verdronken kalf

De regering nam plots het besluit dat alle dammen van het land (meer dan 24.000) een inspectie moeten ondergaan. Het besluit hiertoe verscheen vandaag in het staatsblad DOU. De inspectieorganen moeten met onmiddellijke ingang oordelen of de installaties moeten verwijderd worden, in het geval dat er gevaar dreigt voor de arbeiders die er tewerkgesteld zijn. Hiervoor moet er eerst een lijst opgemaakt worden van de dammen die in een van deze twee categorieën vallen: “Dano potencial associado alto” of “Risco alto”. Een put wordt altijd gevuld nadat het kalf verdronken is.


brum6

barragem-de-fundao

In 2017 werden 780 stuwdammen geïnspecteerd door 29 verschillende organen, zowel in de deelstaten als op federaal vlak. Dat is slechts 3,23% van het totaal aantal dammen van 24.092. In het geval van de mijn Córrego do Feijão in Brumadinho, werd de dam niet geclassificeerd als kritiek door het “Agência Nacional de Mineração” (ANM).

Niettemin werden vanmorgen twee ingenieurs die een attest van veiligheid afleverden voor deze dam aangehouden, alsmede drie verantwoordelijke werknemers van Vale die de attesten ondertekenden in september 2018. Het ANM verklaarde dat Vale de dam van Córrego do Feijão in december opnieuw inspecteerde zonder dat er ook maar een enkel veiligheidsprobleem werd aangeduid.

Foto boven: Israel Defense Forces – Manschappen van de Israelische strijdkrachten kwamen overgevlogen met speciale uitrusting om stoffelijke resten te identificeren, bedolven onder de modder.

Bronnen: Estadão – Diário do Poder

#Vale #RioParaopeba #BraziliëNieuwsOnline #Samarco #Mariana #Brumadinho #CórregodoFeijão #DOU

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page