top of page
  • Observer

De grote schoonmaak

C-Gomes

Kandidaat Ciro Gomes (PDT) loopt nu al enkele weken te verkondigen dat hij een oplossing heeft voor de 63 miljoen Braziliaanse wanbetalers die op de zwarte lijst staan van kredietbedrijven als SPC.

Wanneer een consument er niet meer in slaagt om zijn rekeningen te betalen, dan loopt hij het risico om op de zwarte lijst terecht te komen. Het schuldeisende bedrijf kan al vanaf de eerste dag na de vervaltermijn, de naam van de schuldenaar laten opnemen in de lijst van kredietbedrijven als Serasa, SPC e.a. Normaal gesproken komt de schuldenaar op alle lijsten voor. Vooraleer dat zijn (of haar) naam opgenomen wordt, krijgt hij of zij een schriftelijk bericht dat er binnen de tien dagen contact moet worden opgenomen met de schuldeiser, om een regeling te treffen. Eens die termijn voorbij, loopt de schuldenaar het risico om op de lijst terecht te komen, met als gevolg: uitsluiting van eender welk ander mogelijk krediet of financiering.

Het aantal mensen op de lijst van wanbetalers liep in de voorbije maand juli op tot 63,4 miljoen. D.w.z. dat 41% van de volwassen bevolking van Brazilië zijn rekeningen niet tijdig betaalt. Gemiddeld gaat het hier om R$ 4.426, verspreid over vier openstaande rekeningen, de meeste daarvan bij banken en kredietkaartmaatschappijen. Bovendien wees een onderzoek uit dat 54% van de consumenten met een naam op de lijst van wanbetalers, er vroeg of laat opnieuw op terecht komen.

Het plan van Ciro Gomes bestaat erin dat hij de “kracht van de regering” zal gebruiken om dergelijke wanbetalers te helpen opdat zij “opnieuw zouden kunnen consumeren”, een grote schoonmaak met als doel de economie nieuw leven in te blazen. De strategie hiervoor is dezelfde die nu al gebruikt wordt door de kredietmaatschappijen, met name door onderhandeling met de schuldenaar & schuldeiser, een korting te bekomen op de schuld, en een afbetalingsplan. Gomes wil dit verwezenlijken met via de overheidsbanken Banco do Brasil en/of de Caixa Económica, dit door het bekomen van een afbetalingsplan in 36 deelbetalingen, beginnende drie maanden na de afsluiting van het akkoord. Er zit echter een addertje onder het gras bij zijn voorstel: Gomes wil de schuldenaars opsplitsen in groepjes van tien waarbij de anderen zich verantwoordelijk stellen voor de afbetaling indien een van hen nalaat om te betalen.

Specialisten stellen dit alles in vraag en zeggen dat dit niet alleen kan afgeschoven worden op overheidsbanken. Immers, wanneer het niet of slecht werkt, dan draaien zij op voor de problemen, niet de andere financiële instellingen. Bovendien achten zij het systeem van groepjes van tien schuldenaars erg onwaarschijnlijk, moeilijk te organiseren in een totaal van meer dan 63 miljoen schuldenaars.

Gomes geeft geen verdere uitleg. Beloftes maken voor de verkiezingen is makkelijk. Die beloftes houden en waarmaken, iets moeilijker.

Foto: José Cruz - Agência Brasil

#CiroGomes #Serasa #BraziliëNieuwsOnline #PDT #SPC

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page