top of page
  • Observer

De herwaardering van Dilma


Alles wijst erop dat ex-president Dilma Rousseff (75) vastbesloten is om de pagina definitief om te draaien, en om op een flinke afstand te blijven van de politiek. Bij de ceremonie in Shanghai waarbij zij officieel aangesteld werd als het nieuwe hoofd van de ontwikkelingsbank (New Development Bank of de Brics Bank) toonde ze zichzelf voornamelijk met een technische visie op haar taak, als het ware een terugkeer naar het imago van goed beheer waarvoor zij bekend stond vooraleer ze zich in de politiek stortte, verkozen werd als president in 2010, en afgezet na een impeachment procedure in 2016.


Haar toespraak focuste op de rol van de ontwikkelingsbank in het internationale scenario. Ze sprak over de onderlinge relaties tussen de Bric-landen, alsook over de samenwerking tussen landen in ontwikkeling. Zoals verwacht kwam er ook een dankwoord aan Lula en aan het gezelschap dat hij met zich meesleept bij de officiële reis naar China.


Niemand zal daarvan opkijken. Publiekelijk zijn er weinigen die het toegeven, maar de aanduiding van Dilma was een soort troostprijs, een vorm van compensatie voor de diensten die zij bewees aan het project van de arbeiderspartij. Sinds de campagne van vorig jaar spraken nauwe medewerkers al over een buitenlandse bestemming. Lula en zijn geallieerden waren het er over eens dat Dilma een goede reputatie had in de landen waarmee de PT-regeringen goede relaties had.


Op die manier was er geen betere plaats voor haar dan ver weg van Brazilië en kon de ex-president een bevredigend project uitvoeren, zonder een doelwit te vormen voor de oppositie. Dat zou zeker het geval geweest zijn op Braziliaanse bodem, met veel kopzorgen waar niemand in de huidige regering op zit te wachten.


Veja


Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert/PR

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page