top of page
  • Observer

De hofnar

BolsoHang2AndersonRiedelPR

De parlementaire onderzoekscommissie die fouten en zelfs mogelijke misdaden in het beleid tegen de pandemie van het coronavirus wil blootleggen, wekte ook deze week weer veel beroering op.

De advocate Bruna Morato die 12 geneesheren vertegenwoordigt die werken voor de ziekenhuisketen Prevent Senior, legde een getuigenis af. Diverse thema’s kwamen aan bod, waaronder de schokkende bewering dat oudere patiënten gebruikt werden als proefkonijnen zonder het te weten. Die proeven moesten dienen om aan te tonen dat de kit covid, een medicijnencocktail die door president Bolsonaro steevast werd aangeprezen als “effectief”, echt werkte. Dit gold ook voor risico patiënten met reeds andere ziektes, de zogenaamde “comorbidades”. De artsen die dat weigerden, werden met ontslag bedreigd. Bruna Morato had het over een “pact” tussen het schaduwkabinet van de regering Bolsonaro en Prevent Senior, met als doel om een lockdown te voorkomen. Ook het ministerie van Economie zou hierbij invloed hebben uitgeoefend.


BrunaMorato

Minstens negen van de patiënten die op deze manier behandeld werden, overleden, maar er werd geknoeid met hun medische fiches om de werkelijke oorzaak van hun dood te verbergen.

PedroF

Pedro Batista (foto), eigenaar en directeur van de ziekenhuisketen, gaf vorige week in een getuigenis voor de Senaatscommissie toe dat patiëntendossiers werden gewijzigd om elke verwijzing naar covid-19 te verwijderen nadat ze twee weken in het ziekenhuis waren opgenomen. Dat gebeurde omdat ze dan niet langer een besmettingsrisico vormden, beweerde hij. Hij ontkende echter testen met niet-geregistreerd gebruik van geneesmiddelen op patiënten zonder hun medeweten, en zei dat artsen de medicatie voorschreven wanneer patiënten daarom vroegen.

Véio de Havan, de hofnar

De ondernemer Luciano Hang (57) loopt graag rond in een comfortabel pak in de kleuren van Brazilië (geelgroen). Op de sociale media wordt hij door velen aangesproken als “Véio de Havan”, net zoals pubers het soms hebben over hun “ouwe”, verwijzend naar de vader. Vorig jaar zei hij in een interview door BBC Brasil: “Bolsonaro is op de goede weg, niet voor 100%, maar voor 110%. Alles wat hij deed, kan ik onderschrijven. Hij pakt de misbruiken aan, de economie, en hij geeft terug ruimte aan de ondernemers”.


HangHang

Ook hij werd op het matje geroepen door de commissie omdat hij ervan verdacht wordt om deel uit te maken van het veelbesproken schaduwkabinet dat Bolsonaro raad gaf omtrent de aanpak van de pandemie, inclusief het gebruik van geneesmiddelen waarvan de efficiëntie niet wetenschappelijk werd aangetoond. Hang ontkende dat hij iets te maken had met het groepje raadgevers, ook de verdenking dat hij het verspreiden van fake news financierde. Hij bevestigde wel dat zijn moeder opgenomen werd in het hospitaal met covid-19, en geneesmiddelen nam die deel uit maakten van de kit covid. De vrouw overleed en op haar overlijdenscertificaat stond niets over covid-19.


HangAlgemaInsta

Een groot deel van de antwoorden van Luciano Hang op de vragen van de senatoren, klopt niet. Hier kan u lezen hoe die ontkracht werden.


LH1

LH2

Hoe het ook zij, volgens de pers was het fout om deze schertsfiguur naar de commissie te halen, gezien zijn reputatie als showman. Senator Renan Calheiros, de rapporteur van de commissie, omschreef hem al vlug als “de hofnar van de regering”. Meer was er niet nodig om de schoktroepen van Bolsonaro, met o.m. senator en zoon Flávio op een beschamende manier uit hun vel te laten vliegen waardoor de commissie al snel leek op een circus. De kijkcijfers scoorden vast erg hoge toppen.

Eindverslag

De bolsonaristische ondernemer Otávio Fakhoury ontkende donderdag dat hij fake news financierde en verspreidde, en dat hij enkel zijn mening uitdrukte. Waartoe zijn manier voor het uitdrukken van een mening kan leiden, werd duidelijk toen senator Fabiano Contarato (Rede) even op de stoel van de voorzitter plaatsnam, naast Fakhoury. Eerder dit jaar publiceerde de zakenman een erg vernederende, homofobische en kwetsende tweet over de senator. Contarado richtte zich beheerst en sereen tot Fakhoury en gaf hem een les in moraal waarbij alle aanwezigen doodstil werden. Als er ooit een moment was waarbij het grote verschil tussen de brutale aanpak van de bolsonaristen en de sereniteit van normale mensen aangetoond werd, dan was het nu wel.


Contarato

Voorzitter Omar Aziz kondigde aan dat het eindverslag, afgewerkt door Renan Calheiros, klaar zal zijn op 19 oktober. ‘s Anderendaags zal de voltallige commissie erover stemmen.

De gemeenteraad van São Paulo kondigde inmiddels de oprichting aan van een eigen onderzoekscommissie om de acties van ziekteverzekeraar Prevent Senior te onderzoeken. Zoveel te dieper men in de put roert…

Communisme

Jair Bolsonaro en zijn volgelingen laten geen enkele gelegenheid voorbijgaan om te wijzen op de “dreiging die het communisme inhoudt voor Brazilië”. In werkelijkheid bestaan er twee communistische partijen in het land met samen iets meer dan 400.000 leden, gelijk aan 0,2% van de bevolking. Dat “rode leger” verdeelt zich tussen de PCdoB en de PCB.

PCDB

Hun strijd sleept al jaren aan, maar het is een strijd om te overleven. De communisten zijn sterk aanwezig in de verbeelding van de president en zijn aanhangers en vormen enkel maar een element in de kiescampagne. Het ingebeelde rode leger beschikt echt niet over soldaten, tanks en zeker geen artillerie.

De echte dreiging

Het zijn niet de communisten die Brazilië bedreigen, maar wel het klimaat. De niet ophoudende verwoesting van het regenwoud, gelinkt aan de globale klimaat crisis, kan ertoe leiden dat miljoenen Brazilianen in de nabije toekomst zich moeten voorbereiden om te leven onder erg hoge temperaturen, gevoelsmatig tot 34 graden of meer, in de schaduw.

DM1

Deze thermische stress situatie zal vooral het noorden van het land treffen en kan zorgen voor een reeks gezondheidsproblemen voor de lokale bevolking, en veel schade toebrengen in de arbeidsmarkt. Het dodencijfer bij de zwakkeren, ouderlingen, kinderen en mensen met reeds aanwezige ziektes, zal omhoog gaan.

Een en ander wordt duidelijk bij het lezen van de resultaten van een onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Communications Earth & Environment (van de groep Nature), bekomen na het toepassen van berekeningen over het Braziliaanse klimaat.

DM2

De wetenschappers baseerden zich op twee scenario’s, een middelmatige en een meer pessimistische. Hiermee konden de onderzoekers aangeven hoe deze mondiale temperatuurstijging tot het einde van de eeuw verband zou houden met een proces dat omschreven wordt als de “savannisering van het Amazonegebied”. Het idee van dit concept bestaat erin dat, dankzij de ontbossing, het oerwoud zich telkens meer zal ontwikkelen als een savanne. Diverse studies en projecten tonen aan dat, met het huidige ritme van de verwoesting en degradatie van het Amazonegebied, dit scenario niet meer zover verwijderd is.

DM3

Het oerwoud is eigenlijk een reusachtige waterpomp voor de atmosfeer; de savannisering zal de vochtigheid en temperaturen van de regio sterk beïnvloeden, zonder rekening te houden met de regenval in de rest van het continent.

De som van de klimaatcrisis en de savannisering brengt een enorm thermisch risico voor de gezondheid met zich mee. De ergste voorspellingen spreken over dat risico voor meer dan 11 miljoen mensen. Volgens de onderzoekers zullen de mensen minstens 1 uur per dag blootgesteld worden aan deze thermische ervaring.

Paulo Nobre, onderzoeker bij Inpe (Instituto Nacional de Pequisas Espaciais) en een van de auteurs van de studie: “Wanneer de temperatuur in de schaduw oploopt tot 40 graden, waar ga je dan naartoe, waar kan je jezelf verstoppen voor deze hitte”?

U leest de volledige studie hier (Engels).

MTST protesteert voor luxe villa van Flávio

De luxe villa van senator Flávio Bolsonaro, zoon 01 van de president, in de hoofdstad Brasília, kreeg bezoek van een driehonderdtal manifestanten van de MTST, de beweging van de dakloze arbeiders. Zij protesteerden voor de villa, gelegen in de nobele wijk Lago Sul.


Somos mais de 19 milhões de brasileiros sem feijão enquanto a família do presidente desfruta de luxos e de mansão!#Tatudocaro#Aculpaédobolsonaro#MTST pic.twitter.com/5cIrwkAMGK — MTST (@mtst) September 30, 2021

“Meer dan 19 miljoen Brazilianen hebben zelfs geen bonen om te eten terwijl de familie van de president geniet van de luxe van deze villa!”

De militaire politie van het Federaal District begeleidde het protest dat zonder enig geweld verliep.

Pief Paf Poef!

Het resultaat van de obsessie van president Bolsonaro om de bevolking van Brazilië te bewapenen, is dat het aantal wapens in het bezit van gewone burgers en de registraties bij de federale politie een nooit eerder gezien cijfer bereikten, meer, zelfs verdriedubbelde.

BolsoCrArm

Onder zijn voorganger Michel Temer werden er 51.027 vergunningen uitgereikt aan burgers. Tijdens het eerste jaar (2019) van de regering Bolsonaro steeg dat cijfer tot 94.064 en liep op tot 177.782 in 2020.

In de eerste zes jaren van 2021 werden er al 97.243 vergunningen uitgereikt, wat aantoont dat het fenomeen zich dit jaar doorzet.

De stijging is algemeen maar de hoogste cijfers werden bereikt in het noorden en het noordwesten van het land, gebieden met een geschiedenis van conflicten met betrekking tot landbezit.

Sérgio for president?

Sérgio Moro, de ex-rechter die Lula (en vele anderen) liet opsluiten in het kader van het Lava Jato onderzoek, is terug in Brazilië en startte gesprekken op met leden van de partij Podemos om zijn toekomst te bepalen. Voorlopig wil hij wachten om een beslissing te nemen tot in november.

Het commando van Podemos, en senatoren Álvaro Dias en Flávio Arns, proberen om hem te overtuigen om zichzelf aan te bieden als de “derde weg”, een alternatief voor de tweespalt Bolsonaro en Lula dat de polarisatie kan doorbreken. Zij menen dat de peilingen goede kansen bieden aan Moro. Maar de voormalige rechter overweegt ook andere mogelijkheden, waaronder een poging om een zetel te veroveren in de Senaat.

De derde optie is verdergaan met zijn huidige activiteiten als consultor en zijn contract met Alvarez & Marsal in Washington te vernieuwen. Het huidige contract eindigt in november.


MoroDoriaMandetta

Woensdagavond nam hij deel aan een diner in het gezelschap van João Doria (gouverneur São Paulo) en Luiz Henrique Mandetta, ex-zorgminister. Het trio zal pas iets lanceren na de partij meeting van de PSDB over de verkiezingen van volgend jaar, maar er kwam alvast een toast met de slogan: “Brazilië verenigt ons!”

Volgende week heeft Moro nog diverse ontmoetingen in Brasília, ook met leiders van andere partijen.

Wel wel…

Tijdens een virtueel evenement van de “Escola Nacional de Formação do PT” zei ex-president Lula dat “de partij op bepaalde vlakken niet deugt”, maar dat dit “moet worden hersteld”. Hij zei er niet bij wat er precies moet hersteld worden.

“De PT heeft alle gebreken die wij willen dat de partij heeft. Net zoals kameraad Maria Hermínia Tavares zegt: ‘de PT heeft gebreken, deugt niet op bepaalde vlakken, maar het is mijn partij’. En als er gebreken zijn, dan ga ik die herstellen zodat ze perfect wordt. Wat ik niet mag doen is de partij in de steek laten na iedere uitschuiver”, zo sprak hij tegen de virtueel aanwezigen.

LLa

Lula, die bovenaan de peilingen staat van de verkiezingen van volgend jaar, zegt dat hij “schulden” heeft openstaan bij het Braziliaanse volk en dat hij wil investeren in lonen, in opvoeding en in de levenskwaliteit. Hij deed ook een oproep aan de basis van de partij.

“De PT mag niet bang zijn om de taal van het volk te spreken, van de zwarte, de indiaan, de werkloze, de arbeiders en bedienden van de middenklasse, van de zelfstandigen. Wij mogen niet terugschrikken om die mensen te verdedigen. Indien wij vinden dat we een meer gesofisticeerde houding moeten aannemen, dan worden we een partij als alle anderen en zal het snel afgelopen zijn”.

De Brazilianen wachten inmiddels nog altijd op een minimum aan zelfkritiek over de betrokkenheid van de partij in de schandalen ‘mensalão’ en ‘petrolão’, en willen graag ook wat meer uitleg over de PT en het Lava Jato onderzoek.

Vriendjespolitiek

De Braziliaanse first lady Michelle Bolsonaro kwam persoonlijk tussen om bevriende bedrijven aan noodkredieten te helpen bij de overheidsbank Caixa Económica, tijdens het verloop van de pandemie, zo staat te lezen in een reportage van het tijdschrift Crusoé.


PedroMichelle

Volgens het medium wijzen documenten uit dat zij in eigen persoon tussenkwam bij de baas van de bank, Pedro Guimarães, een overtuigde bolsonarist die steevast de president vergezelt op zijn uitstapjes. De inhoud van een e-mail van een raadgeefster van Michelle, gepubliceerd door Crusoé, gaat over het sturen van “documenten van kleine bedrijven in Brasília, op zoek naar goedkope kredieten”. De mail maakt ook melding van een telefonisch gesprek tussen Guimarães en Michelle over dit onderwerp.

Volgens het tijdschrift zou de instelling een intern onderzoek geopend hebben nadat het controlesysteem een “verdachte actie” ontdekte. De audit identificeerde in het proces van de aanvraag van een lening, de zegel PEP, acroniem voor ‘pessoa exposta politicamente’, en kwam op die manier uit op een reeks aanbevelingen van de ‘primeira dama’, waaronder de bevriende eigenares van een keten winkels met zoetigheden in Brasília. Crusoé meldt dat de reeks goedgekeurde leningen passen in het programma Pronampe (Programa Nacional de Apoio às Microempresas e Empresas de Pequeno Porte), en dat er geen aanwijzingen zijn dat de bedragen van de financieringen de wettelijk bepaalde grenzen niet overschrijden.

Maar, zo zegt het blad, de processen om deze leningen toe te kennen, weken af van de normale weg en kregen een soort vipbehandeling. De meeste operaties vonden plaats in hetzelfde agentschap in Taguatinga dat volgens Crusoé bezocht werd door controleurs die een map ontdekten in de computers met de titel “Aanduidingen”.

Het programma Pronampe werd vorig jaar ingevoerd als noodmaatregel tegen de negatieve economische impact van de pandemie. Volgens de Caixa werd er R$ 22 miljard toegestaan aan leningen, aan meer dan 240.000 kleine en middelgrote bedrijven.

Bronnen: Folha de São Paulo, Veja, Estadão, O Globo, G1, Metropóles, CNN Brasil, Crusoé

Foto's: Facebook - Fotos Públicas - IAT - Vinícius Mendonça/Ibama - Ascom/Policia Civil - Leopoldo Silva - Edilson Rodrigues - Pedro França/Agência Senado - Ricardo Stuckert - Isac Nóbrega - Marcos Corréa - Carolina Antunes - Anderson Riedel/PR - Twitter

#LucianoHang #Amazonië #FlávioArns #FabianoContarato #MichelleBolsonaro #ÁlvaroDias #RenanCalheiros #JairBolsonaro #JoãoDoria #Brasília #PCB #Amazonegebied #Pronampe #PedroGuimarães #LuizHenriqueMandetta #OtávioFakhoury #CaixaEconómica #PT #MichelTemer #PCdoB #Inpe #FlávioBolsonaro #Lula #BRNieuws #PreventSenior #SérgioMoro #OmarAziz

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page