top of page
  • Observer

De hogepriesters van de censuur

Cruzada-das-Criancas

Controleurs van het secretariaat voor publieke orde van de gemeente Rio de Janeiro, trokken gisterenavond opnieuw naar de boekenbeurs Bienal do Rio zonder iets in beslag te nemen wegens onwettigheden omtrent boeken met het thema LGBT. De controleurs keerden terug na een tweede gerechtelijke beslissing die de eerste ongedaan maakte (rechter Heleno Ribeiro Pereira Nunes van het tribunaal in Rio de Janeiro vaardigde een verbod uit voor de gemeente om werken in beslag te nemen met het thema LGBTQ, dit op verzoek van de nationale bond van uitgevers). Burgemeester Marcelo Crivella ging in beroep tegen dat besluit en kreeg gelijk van rechter Cláudio de Mello Tavares.

De uitleg van rechter Tavares: “Mijn besluit brengt de vrijheid van meningsuiting niet in verlegenheid, omdat in het geval van verhalen over superhelden, aantrekkelijk voor kinderen en jongeren, waarin het thema van homoseksualiteit aan bod komt, het noodzakelijk is dat de ouders naar behoren werden geadviseerd en vooraf toegang krijgen tot informatie over de inhoud van dergelijke publicaties die beschikbaar zijn in de vrije handel, om nadien te beslissen of die inhoud al dan niet past bij hun visie over het opvoeden van hun kinderen”.

Na de verklaring van minister Marco Aurélio Mello van het Supremo Tribunal Federal die zei dat hij helemaal niets speciaals zag in het omstreden stripverhaal (Avengers: Children’s Crusade – Vingadores – A cruzada das crianças) liet ook Celso de Mello, decaan van dat hof, zich in dezelfde zin uit tegenover journaliste Mônica Bergamo van de krant Folha de São Paulo. Hij zei dat het hier om een bijzonder ernstig feit ging en klasseerde het als een “censuur op de boeken van de Bienal do Rio”: “Dit gebeurt onder het teken van achteruitgang. Geïnspireerd door de duisternis die de macht van de staat domineert, worden nieuwe, donkere tijden aangekondigd, tijden van intolerantie, onderdrukking van het denken, een schijnbare inbreuk op het pluralisme van ideeën en een afwijzing van democratische principes”, en, “Hogepriesters van ethiek met achterlijke geesten leggen morele en culturele waardes op aan de burgers van de republiek met de hulp van hun acolieten”.

Acolytes

Blijkbaar kijken de hogepriesters en hun acolieten nooit naar de vele soap operas, geproduceerd door de Braziliaanse openbare zenders, massaal bijgewoond door de burgers van de republiek. Mochten ze dat wel doen, dan zouden ze, net zoals minister Marco Aurélio zei, onmiddellijk alle televisietoestellen van Brazilië in beslag laten nemen, met een forse toename van de werkloosheid als gevolg.

Bron: G1

Illustraties: Amazon - YouTube

#MônicaBergamo #BienaldoRio #BraziliëNieuwsOnline #MarceloCrivella #CelsodeMello #FolhadeSãoPaulo #AvengersChildrensCruzade #MarcoAurélioMello #VingadoresAcruzadadascrianças

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page