top of page
  • Observer

De impact van de aanslag

Adelio

Vrijwel iedereen is het erover eens dat de aanslag op de rechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro (PSL) een uitloper is van de extreme polarisatie die Brazilië nu al enkele jaren in zijn greep houdt. Anderen zeggen voorlopig nog heel voorzichtig, dat Bolsonaro het zelf uitlokte door zijn uitspraken. Het ontbreekt niet aan allerlei analyses in de Braziliaanse pers omtrent dit, toch wel ernstig incident, dat het leven had kunnen kosten van een presidentskandidaat. Die is nu in veiligheid en kan rustig op kracht komen in het Albert Einstein hospitaal in São Paulo, dit na een eerste succesvolle chirurgische ingreep in het ziekenhuis Santa Casa, in Juiz de Foro (MG). De familie liet al weten dat de ex-kapitein niet meer de straat zal opgaan en dat hij, na een tiental dagen rust, de campagne zal voortzetten via de sociale media. Wat zijn nu de mogelijke gevolgen van deze aanslag, dit met betrekking tot zijn kansen om verkozen te worden?

Politieke analisten menen dat de aanval niet meteen zal zorgen voor een sterke verhoging van het aantal stemintenties, maar wel voor het consolideren van de steun die hij reeds wist te vergaren, en dat hierdoor zijn kansen om de tweede ronde te halen, verhogen.

Door de verdwijning van ex-president Lula, onverkiesbaar verklaard door het TSE, haalde Bolsonaro alvast de eerste plaats in de peilingen. De jongste Ibope peiling geeft hem 22%, 10 punten meer dan Marina Silva (Rede) en Ciro Gomes (PDT). Alckmin huppelt daar achteraan met 9%. Lula’s waarschijnlijke vervanger, Fernando Haddad, verschijnt met 6%.

Er bestond een verwachting bij de analisten dat Bolsonaro, na de aanvang van de verkiezingspropaganda op radio en televisie, punten zou verliezen, dit omdat hij maar enkele seconden tijd heeft om zijn boodschap over te brengen, ten voordele van Geraldo Alckmin (PSDB).

Echter, na de aanslag werd Bolsonaro plots een slachtoffer waardoor hij zal kunnen genieten van een “tragedie effect” en een “media effect”. Dit alles door de aandacht die nu plots aan hem besteed wordt. Bolsonaro is nu “hot news” en komt vrijwel constant aan bod in alle Braziliaanse media en journaals. Daarenboven heeft hij nu plots een motief om niet deel te nemen aan presidentiële debatten waar hij voortdurend het mikpunt zou vormen van de aanvallen van zijn tegenstrevers.

De aanslag verstevigt ook het idee bij zijn aanhangers “dat de goede burger onbeschermd is” en dat er hard moet opgetreden worden tegen het geweld, een van de voornaamste punten van Bolsonaro’s programma. Of dit veel zal opleveren bij de groep kiezers die tot nog toe onbeslist zijn, valt te betwijfelen. Het gaat hier meer om een gematigde groep die deze aanslag mogelijk zal interpreteren als “wie met het zwaard omgaat, zal door het zwaard getroffen worden”.

De analisten zijn het er wel over eens dat Geraldo Alckmin het nu moeilijker zal krijgen. Hij zag zich verplicht om de aanvallen tegen Bolsonaro in te trekken in zijn propaganda praatjes. Marina Silva, Ciro Gomes en Fernando Haddad krijgen waarschijnlijk wat meer ruimte om linkse stemmers te overtuigen, ook al is de dader van de aanslag links georiënteerd. Adélio Bispo de Oliveira is een 40-jarige vrijgezel, woonde in Juiz de Fora en was lid van de linkse partij PSOL van 2007 tot 2014. Zijn berichtjes op Facebook wijzen op een links profiel, alhoewel soms tegenstrijdig: hij is een voorstander van de vermindering van de strafbare leeftijd, iets wat eigenlijk een rechts standpunt is. Hij is tegen politici in het algemeen en gaf zelfs kritiek op Dilma Rousseff. Tot nog toe is er niets wat hem kan linken aan de arbeiderspartij PT. Na zijn arrestatie zei hij dat hij Bolsonaro aanviel “omdat hem dat door God bevolen werd”.

De tegenstrevers van Bolsonaro zullen zich een tijd lang onthouden van hevige aanvallen op zijn persoon, maar dat kan weer omslaan zodra de media effecten van de aanslag verminderen. De eerste verkiezingsronde vindt plaats op 7 oktober, over een maand.

Foto boven: de dader van de aanslag (in rood T-shirt) wordt weggebracht door leden van de federale politie, na een ondervraging van drie uur.

Foto: Tomaz Silva - Agência Brasil

#CiroGomes #GeraldoAlckmin #SãoPaulo #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #JairBolsonaro #MarinaSilva #JuizdeFora #Lula #AlbertEinstein

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page