top of page
  • Observer

De kansen van Lula

Supreme-Court-Lula

Ondanks de vele obstakels blijft de PT vastklampen aan de kandidatuur van hun grote leider, Luiz Inácio Lula Da Silva. Morgen zaterdag zal die kandidatuur officieel gemaakt worden op de partijconventie in São Paulo. Lula zelf is er niet bij maar dirigeert de ganse strategie vanuit zijn cel in Curitiba. Het is zo goed als zeker dat zijn naam geblokkeerd wordt door het kiestribunaal, omwille van zijn status als veroordeelde door de rechtbank van tweede aanleg. De wet Ficha Limpa (zuiver strafblad), door Lula zelf ondertekend in 2010, verhindert dat.

Het proces van betwisting (of hij al dan niet onder die wet valt), is niet automatisch, en dat brengt onzekerheid mee m.b.t. de presidentsverkiezingen in het algemeen, en de kandidatuur van de arbeiderspartij in het bijzonder. Welke zijn de volgende etappes in dit verhaal?

Naar verwachting zal de partij Lula’s naam als kandidaat laten registreren bij het kiestribunaal (TSE) op 15 augustus, de limiet. Het is pas dan dat de kandidatuur in vraag kan gesteld worden door dat tribunaal. Raquel Dodge, procureur-generaal van de republiek, verklaarde al dat er spoed zal gezet worden in de procedure. Juristen menen dat het proces desondanks enkele weken kan aanslepen: de verdediging moet tijd krijgen om zich te uiten, en er kunnen getuigen opgeroepen worden. Het TSE heeft voor dit alles tijd tot 17 september. Dat is ook de limietdatum opdat de partij een vervanger kan registreren voor Lula. Namen als Fernando Haddad, Jaques Wagner en PT-voorzitster Gleisi Hoffmann duiken hierbij op.

De PT kan, na het besluit van het TSE, in beroep gaan bij het hooggerechtshof STF, hiermee de onzekerheid rekkend. Indien zij geen definitieve beslissing nemen tot 17 september en geen plaatsvervanger registreren, kan de arbeiderspartij zonder kandidaat vallen indien het STF het beroep afwijst. In dat geval zal er niets anders opzitten dan de rechten van Lula op te eisen door te stellen dat hij een politieke vervolgde is. De enige andere mogelijkheid is het toepassen van een pragmatische strategie, met name Lula opgeven als kandidaat en een vervanger aanduiden wiens kandidatuur niet in vraag kan gesteld worden.

Wanneer de PT volhoudt en Lula toch geblokkeerd zou worden door het STF na 17 september voor de eerste kiesronde, dan is het waarschijnlijk dat zijn foto zal verschijnen op de urne van het elektronische kiessysteem wegens gebrek aan tijd om die te vervangen. In dat geval zullen alle stemmen op zijn naam getransformeerd worden tot nulstem.

Wat als het nog langer duurt?

Indien er geen enkele beslissing valt tot aan de dag van de verkiezingen, dan kan hij deelnemen. Indien hij bij de eerste ronde genoeg stemmen haalt om het op te nemen tegen een tegenkandidaat in de tweede ronde, en hij tussen de twee rondes zou geblokkeerd worden, dan worden zijn stemmen geannuleerd en zijn plaats overgenomen door de derde van de eerste ronde. Indien er geen beslissing komt tot aan de tweede ronde en hij verkozen wordt, dan kan het kiestribunaal de verkiezingen later ongeldig verklaren. In dat geval neemt de kamervoorzitter het tijdelijk over als president en roept nieuwe verkiezingen uit binnen een termijn van 90 dagen.

Er bestaan meningsverschillen omtrent al deze mogelijkheden. De ene jurist sluit het zeker niet uit dat het zo ver komt, de andere is ervan overtuigd dat de gerechtelijke instanties spoed zullen zetten omtrent hun oordeel over Lula.

Hoe het ook zij, de novela Lula loopt nog niet ten einde; er staan waarschijnlijk nog enkele spannende episodes op het programma.

Foto: Fotos Públicas - Gustavo Bezerra

#SãoPaulo #TSE #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #JaquesWagner #Curitiba #GleisiHoffmann #FichaLimpa #Lula #STF #RaquelDodge

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page