top of page
  • Observer

De kansen van Marina

Marina-S

Presidentskandidate Marina Silva (Rede) nam tot nog toe niet deel aan de belangrijkste regionale onderhandelingen tussen politieke partijen, op zoek naar een geschikte alliantie. Niettemin wist ze haar kansen tot op vandaag te behouden, mede dankzij het geheugen van de Braziliaanse kiezers en hun zucht naar verandering.

Tussen de vele namen die momenteel nog altijd de status hebben van pré-kandidaat, wordt zij beschouwd als een optie van het centrum, geen deel uitmakend van de polarisatie die zoveel politieke problemen veroorzaakte. Er ligt een grote afstand tussen alle corruptieschandalen en Marina Silva die de kiezer benadert op een diplomatische wijze. Hierdoor slaagde zij erin om de derde plaats te veroveren in de jongste peilingen, na ex-president Lula (PT) en Jair Bolsonaro (PSL). In de jongste Ibope peiling behaalde zij 13% van de stemintenties in het scenario zonder Lula en verloor enkel van Bolsonaro die 17% haalde. Daartegenover staat de kleine afmeting van haar partij en de moeilijkheid om allianties te vormen, problemen die een bedreiging vormen voor haar kansen op het moment dat de verkiezingsstrijd echt losbarst.

Politieke analisten beschouwen haar veerkracht als een sterke troef. Door het behalen van de derde plaats in de peilingen en de vooruitgang die zij boekte bij de vorige verkiezingen, slaagde ze erin om bekender te worden bij de kiezers waarvan een flink aantal loyaal zullen zijn. Naast deze bonus, zo menen de analisten, is haar campagne gebaseerd op nieuwe politieke voorstellen, afwijkend van de grotere broers als de PSDB, PT en MDB. Marina was ook nooit betrokken in allerlei polemische politieke onderwerpen, een gunstige factor.

Politieke wetenschapper Sérgio Praça (Stichting Getúlio Vargas) wijst op het feit dat de koplopers in de peilingen, Ciro Gomes, Bolsonaro en Marina allemaal zeggen dat ze geen allianties willen vormen met de oude bekenden van de bevolking, ofwel bekend werden door hun betrokkenheid en veroordelingen voor corruptie. Normaal gesproken hebben kleinere partijen minder kansen, maar in dit geval helpt het hen vooruit, zeker in het geval van Rede, een partij die op geen enkele manier betrokken is met corruptie, aldus Praça.

De eenzame pelgrimage van Marina kan haar ook verwijderen van het presidentschap. Er wordt wel gepraat met de PPS, PHS en Pros, maar het blijft tegen de stroom op zwemmen. Hierdoor wint Marina geen extra zendtijd op de televisie, en die tijd is belangrijker dan het internet omdat via deze weg veel stemmers kunnen overtuigd worden, kiezers die tot op dit moment nog geen enkel besluit namen. Zonder de hulp van andere partijen heeft Marina recht op een totaal van 46 seconden zendtijd per dag, ofwel 9 seconden per blok van 12 minuten. Bovendien is er geen garantie dat zij kan deelnemen aan debatten. Een ander nadeel is het kleine aandeel van haar partij wat verkiezingsfondsen aangaat. Rede krijgt R$ 10,6 miljoen uit dat fonds, dit terwijl grotere partijen tot 7 keer meer krijgen om hun presidentskandidaten aan te prijzen bij de bevolking. De PSDB liet al weten dat zij R$ 70 miljoen zullen besteden aan de campagne van Geraldo Alckmin, het maximum toegelaten bedrag door het kiestribunaal TSE.

Op zoek naar steun in de religieuze wereld, had Marina vorige vrijdag een ontmoeting met priesters van traditionele kerken (Presbyterianen, Baptisten en Lutheranen) die afstand nemen van de agenda die door de evangelische groep in het parlement verdedigd wordt. Deze ontmoeting werd door velen beoordeeld als een tegenstelling tegen de houding van Jair Bolsonaro die wel degelijk gesteund wordt door de evangelische kerken die bovendien erg kritisch zijn ten opzichte van Marina. In haar toespraak verdedigde ze punten van een politieke hervorming gepresenteerd door de beweging Reforma Brasil, geleid door de Eerste Onafhankelijke Presbyteriaanse Kerk van São Paulo.

Bron: Correio Braziliense

Foto: Wilson Dias - Agência Brasil

#Ibope #Rede #GeraldoAlckmin #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #MarinaSilva #PT #Lula #PSDB #MDB

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page