top of page
  • Observer

De kapitein beveelt, de generaal gehoorzaamt

PazuelloBolso

De teneur van de berichten in de Braziliaanse media is tamelijk eensgezind met betrekking tot de discussie over een vaccin tegen covid-19. Het werd een politieke armworsteling met als hoofdrolspelers president Jair Bolsonaro, en gouverneur João Doria van São Paulo. De gezondheid van meer dan 200 miljoen Brazilianen wordt even aan de kant geschoven om plaats te maken voor politieke ambities. Het weekblad Veja wijdt een hoofdartikel aan het onderwerp in hun volgende editie. Hieronder een tekst van de journaliste Eliane Catanhêde die niets aan duidelijkheid overlaat.

Luiz Henrique Mandetta werd opzijgeschoven omdat hij een voorstander was van een sociale isolatie. Zijn opvolger Nelson Teich stapte op omdat hij geen hidroxichloroquine wilde slikken. Generaal Eduardo Pazuello, lage tijd interim-zorgminister en nu benoemd als minister van Gezondheid, werd publiekelijk vernederd omdat hij zijn plannen kenbaar maakte omtrent een massale vaccinatie voor de bevolking. Ze hebben het allemaal fout, enkel de president heeft gelijk? Of, met andere woorden, als hij moet kiezen tussen het leven van de Brazilianen en zijn politieke overtuigingen, dan kiest hij voor een herverkiezing?

De twee vorige zorgministers (Mandetta en Teich), beiden arts van beroep, weigerden om mee te doen aan het vieze politieke spelletje, met als gevolg dat de president dan maar een actieve generaal uitkoos als zijn gewillige dienaar: “Wie het hier voor het zeggen heeft, ben ik. Mijn autoriteit heeft voorrang”. Pazuella knikte gedwee en zei: “Het is simpel. De ene beveelt, de andere gehoorzaamt”.

De generaal doet een uitspraak, de kapitein ontkracht de uitspraak. En wat doet de generaal? Hij buigt zijn hoofd en zegt dat hij “verkeerd begrepen werd” toen hij de aankoop bekendmaakte van 46 miljoen dosissen van het vaccin Coronavac zo gauw het geregistreerd zou zijn bij Anvisa (Agência Nacional de Vigilância Sanitária). Hoe kan een dergelijke aankondiging omgekeerd worden na een officiële nota van de generaal nadat hij hetzelfde zei tegen meer dan 20 gouverneurs in een video-conferentie, zonder rood te kleuren van schaamte? Wat denken de strijdkrachten hierover, het leger, de officieren?

De aankoop van het vaccin zoals bekendgemaakt door de minister – die maandenlang een ‘interim-minister was in het oog van de pandemie orkaan – werd door Bolsonaro omschreven als “Verraad!”. Hij twitterde: “Het vaccin zal NIET aangekocht worden”. Een dag later paste hij dezelfde sussende tactiek toe die hij gebruikte tegen anderen zoals Sérgio Moro, Mandetta en Paulo Guedes: hij deed zich voor als een sympathieke kerel, ging de generaal – die besmet werd met covid-19 – een bezoekje brengen (foto boven). Pazuello toonde zich bereidwillig en liet zich in de luren leggen door zijn chef.

Op dergelijke momenten toont een mens zijn ware gelaat. Volstaan een simpel bezoekje en een geprogrammeerde glimlach om de vernedering uit te wissen? Indien een president de gezondheid van 210 miljoen Brazilianen in het gedrang brengt, aan wie moet de generaal dan trouw en gehoorzaam zijn?

Een vaccin verenigt de gerechtelijke en wetgevende machten, gouverneurs, burgemeesters, wetenschappelijke entiteiten, artsen en juristen. Met meer dan 155.000 doden en 5 miljoen besmettingen is niemand gediend met politieke spelletjes. Wat men van de president verwacht, is dat hij de juiste beslissing neemt. Wacht men tevergeefs?

De vier verschillende vaccins die in Brazilië getest worden, vereisen 2 dosissen, met andere woorden, een totaal van 300 tot 400.000 dosissen moeten getest worden, omdat eentje van de vier onvoldoende zal zijn. Wat maakt het dan uit of het om een vaccin is dat van “Doria” is, een ander van “Bolsonaro”, eentje van “China” of een “Oxford” vaccin? Er doet een grapje de ronde in de sociale media: indien men zou zeggen tegen Bolsonaro dat het buskruit uit China komt, zal hij dan de vuurwapens verbieden in Brazilië?

De president duidde admiraal Antonio Barra Torres en drie andere directeurs aan voor het orgaan Anvisa, verantwoordelijk voor de controle op medicijnen; deze week werden de namen goedgekeurd door de Senaat. Wat als zij op dezelfde manier reageren als generaal Pazuello, die alles doet om het naar de zin te maken voor de president? Barra Torres, ooit gefilmd bij een deelname aan een manifestatie pro-Bolsonaro in het begin van de pandemie, zei tegen gouverneur João Doria, dat Anvisa niet zal buigen voor politieke druk en trouw zal blijven aan de medische wetenschap. Hij herhaalde dat later nog eens tijdens een interview.

Bolsonaro liep al vooruit op de zaken en verklaarde zonder blikken of blozen dat hij “geen vaccin zal aankopen in China”, zelfs al zou dat vaccin goedgekeurd worden door Anvisa. Hopelijk blijft de gezondheidszorg overeind.

Gebaseerd op “O rei sou eu” (De koning, dat ben ik) van Eliane Catanhêde

Foto: YouTube - UOL Noticias 

#EduardoPazuello #Oxford #NelsonTeich #Estado #ElianeCantanhêde #China #AntonioBarraTorres #JairBolsonaro #JoãoDoria #LuizHenriqueMandetta #Coronavirus #Hidroxichloroquine #COVID19 #Anvisa #Coronavac #BRNieuws #Veja

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page