top of page
  • Observer

De keerzijde van de medaille

GeddelMoeda

De resultaten van een onderzoek door de federale politie, hier eerder gepubliceerd, leidden, zoals verwacht, tot een nieuwe aanklacht tot president Temer door openbare aanklager Rodrigo Janot (die zondag 17 september zijn laatste dag beleeft in die functie). Zowat iedereen die vertrouwd is met het juridische jargon in de aanklacht is het erover eens dat er weinig kansen bestaan opdat deze aanklacht zou leiden door een beoordeling door het STF, het opperste gerechtshof. Immers, de aanklacht is vooral gebaseerd op getuigenissen van mensen die een gerechterlijk akkoord afsloten, en ten tweede, die getuigenissen nog moeten vervolledigen met de nodige bewijzen. Anderzijds, en niet minder belangrijk, zal Temer zeker nog kunnen rekenen op de steun van een flink aantal parlementairen die moeten stemmen over een eventuele vervolging, of archivering van de aanklacht. En dat is eigenlijk niet echt goed nieuws voor de Braziliaanse burgers.

Immers, om die steun te verkrijgen, zal Temer, net als bij de vorige aanklacht, de nodige gunsten moeten verlenen aan hen die hem steunen, onder de vorm van subsidies e.d. meer. Dat weten die parlementairen maar al te goed en het is zo goed als zeker dat ze hun eisen al aan het voorbereiden zijn. En die eisen gaan geld kosten, geld dat er eigenlijk niet meer is in de Braziliaanse staatskas.

Bij de vorige aanklacht bekwamen de ruralisten al bepaalde vrijstellingen van schulden aan de sociale zekerheid en enkele wijzigingen aan de rechten van de inheemse bevolking, in hun voordeel natuurlijk.

Vergiffenis van intresten en boetes voor achterstallen in sociale bijdrages kost wel geld, erg veel geld, miljarden reais. Die miljarden zijn net erg nodig op een moment dat de sociale uitgaves een kritiek punt bereiken. De hervorming van de sociale zekerheid (voornamelijk het pensioenstelsel) geraakt er maar niet door. Immers, de wetgevers worden door elkaar geschud door het Lava Jato onderzoek. Er gaat geen dag voorbij zonder dat de journaals met nieuwe onthullingen uitpakken, tot vervelens toe. Het gewone parlementaire werk komt nauwelijks nog aan bod.

Eén man kan de medaille mogelijk omkeren, met name ex-minister Geddel Vieira Lima, nu opgesloten in de Papuda gevangenis in de hoofdstad Brasília. Hij wordt in de aanklacht vermeld als een van de centrale figuren van de zogenaamde PMDB-bende. De vondst van 51 miljoen reais in baar geld, in een appartement in Salvador dat hij in bruikleen had, wordt in verband gebracht met de nieuwe corruptie affaire. Het is algemeen bekend dat Geddel het erg moeilijk heeft in de gevangenis en dat hij wel eens erg snel een gerechterlijk akkoord zou kunnen afsluiten, en die wetenschap bezorgt kippevel aan zijn partijgenoten die de zaak zo snel mogelijk zouden willen afhandelen in het Braziliaans parlement, uiteraard in het voordeel van Temer, maar ook in eigen belang. Geddel zal het zeker niet zo lang volhouden als Eduardo Cunha of ex-minister Henrique Alves, eveneens PMDB leden maar al geruime tijd achter de tralies. Ook deze twee krijgen een dikke vermelding in de nieuwe aanklacht.

#HenriqueAlves #BrazilieNieuws #GeddelVieiraLima #RodrigoJanot #LavaJato #Brasília #EduardoCunha #MichelTemer #Papuda #STF

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page