top of page
  • Observer

De Kelmon stijl

KelmonStyle

President Jair Bolsonaro zou van plan zijn om de strategie van “Padre” Kelmon toe te passen in het debat van zondagavond bij TV Bandeirantes, dit met de bedoeling om zijn tegenstrever, ex-president Lula, uit evenwicht te brengen. Dit meldt de krant Estadão.

Kelmon was in de eerste kiesronde kandidaat voor de extreemrechtse partij PTB in plaats van Roberto Jefferson – momenteel in huisarrest en als dusdanig onverkiesbaar gesteld door het kieshof TSE. In werkelijkheid was hij niet meer dan een extra steuntje voor president Bolsonaro maar slaagde er niettemin in om Lula van zijn stuk te brengen in het debat bij TV O Globo.

Bolsonaro werd georiënteerd om de weddenschap van Kelmon te verdubbelen in het komende debat, maar wel door kalm te blijven en zonder zijn zelfbeheersing te verliezen. Bij O Globo, op 29 september, werd Lula door Kelmon omschrven als “descondenado” en “Chef van de corruptie”. Lula trapte in de val en het Palácio do Planalto vierde feest.

Om het rolletje te spelen dat hem wordt aanbevolen door de marketing van zijn campagne, oordeelt de ploeg raadgevers dat Bolsonaro in het offensief moet gaan tegen Lula, maar wel “binnen de 4 lijnen van de grondwet”, zoals hijzelf vaak pleegt te zeggen.

Eigenlijk gaat het gewoon om een retoriek in een wedloop, gekenmerkt door fake news en beledigingen, een “alles mag” bij onderwerpen als abortus, kannibalisme, vrijmetselaars, scheldpartijen en manipulatie van het geloof, zoals te zien was op de feestdag “Dia de Nossa Senhora Aparecida”. In een dergelijke arena komt alles aan bod, behalve voorstellen waar het land en de bevolking nood aan heeft.

Lula is, uiteraard, op de hoogte van de plannen van Bolsonaro om de “Kelmon stijl” toe te passen, en wapende zich alvast met meer aanklachten van corruptie tegen de regering van zijn rivaal. Op de lijst staat ondermeer de affaire van de dominee’s bij het ministerie van Onderwijs.

De ex-president streeft naar de stemmen van de middenklasse en onbeslisten. In dat scenario zoekt hij naar voorstellen om de honger en de werkloosheid te bestrijden, en niet alleen te kijken naar zijn achteruitkijkspiegel, aldus een lid van Lula’s campagne. Zonder een Kelmon voor zich te krijgen, “verkleed als een priester”, wil Lula kalmte uitstralen om zich te onderscheiden van Bolsonaro, maar zal ook niet nalaten om terug te slaan en om in elk geval de afwijzing tegen Bolsonaro omhoog te drijven.

Daarnaast, indien het debat echt begint te draaien rond slagen onder gordel, is Lula van plan om zich te verontschuldigen bij de kiezers voor het “vuile spelletje”, met de vinger wijzend naar zijn tegenstrever.

Of dat allemaal lukt, zien we zondagavond.

Bron

Illustratie: Reproductie Twitter

#PadreKelmon #JairBolsonaro #TVBandeirantes #Estadão #Lula #OGlobo #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page