top of page
  • Observer

De kerstboodschap van Lula

Lula07

Ex-president Lula stuurde gisteren een kerstkaart naar zijn aanhang met de vraag om sterk te blijven, zonder angst voor intimidaties: “De haat kan in de mode zijn, maar laat u niet afschrikken door mensen die zich heldhaftig voordoen”, zo schreef hij.

De boodschap werd voorgelezen door ex-burgemeester van São Bernardo do Campo, Luiz Marinho (PT), voor het gebouw van de federale politie in Curitiba waar Lula opgesloten zit, veroordeeld voor passieve corruptie en witwassen.

Tientallen Lula-fans verzamelden zich gisterenavond voor dat hoofdkwartier om de ex-president een zalige en gelukkige Kerstmis toe te wensen. Lula bracht er de nacht door zonder speciale bezoekers, of een aangepast avondmaal. Dat bestond gewoon uit wat rijst en bonen, salade en een stukje vlees. De militanten voor het gebouw riepen in koor “Zalig Kerstfeest, president”. De organisatoren zegden dat er minstens 500 mensen deelnamen aan de actie.

In de kaart maakt hij van zichzelf een soort martelaar, een analogie met Jesus Christus. Hij schreef: “De periode van oppositie zal voorbijgaan en de boodschap van Jesus, een eenvoudige schrijnwerker die vervolgd werd door de wisselaars van de tempel, soldaten en afgevaardigden van de machtigen, zal telkens weerkeren, bij ieder kerstfeest. Het gaat hier om een boodschap van liefde, broederschap en hoop. De strijd voor een betere wereld gaat verder”, aldus Lula.

Hij herinnerde er ook aan dat hij deze keer niet bij zijn familie, kinderen en kleinkinderen kon zijn, maar dat hij zich niet alleen voelt: ‘Ik ben hier samen met jullie, de wakers, jullie vormen op dit moment mijn familie.’ Hij bedankt hen voor hun aanwezigheid en zegt dat hun keuze een ‘beproeving’ is omdat zij dit zelfs doen op dagen dat het erg koud is, ofwel erg warm.

Columnist Josias de Souza reageerde erg cynisch op de boodschap, vooral op het deel waar Lula een analogie maakt met Jesus:

“Acht maanden opsluiting waren niet genoeg om Lula ervan te overtuigen dat zijn strafgeschiedenis meer gelijkenissen vertoont met de wisselaars in de tempel dan met Jesus Christus. Maak van de tempel de Braziliaanse staat, en de ex-president wordt het symbool van machtsmisbruik in deze heilige ruimte. Onder Lula werden epische biografieën ingeruild voor kleine voordelen: autoriteiten bepaalden de fooien in de tempel; partijleiders maakten van staatsinstellingen een centrum voor de opvang van gestolen geld; parlementairen verkochten hun parlementaire steun; topfiguren van staatsbanken eigenden zich een deel toe van de leningen die zij toestonden; beheerders van openbare pensioenfondsen maakten winsten, gebaseerd op de ruines van anderen. Lula schrijft dat ‘de strijd voor een betere wereld doorgaat’. Hij heeft gelijk. In het geval van Brazilië gebeurt dat middels de opsluiting van wisselaars die zichzelf voorstellen als godheden.”

Bron 1Bron 2

Foto: Ricardo Stuckert

#LuizMarinho #BraziliëNieuwsOnline #JosiasdeSouza #Curitiba #Lula #SãoBernardodoCampo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page