top of page
  • Observer

De knoop van Celso de Mello

Segunda-Turma-STF

Minister Gilmar Mendes, een van de elf leden van het hoogste gerechtshof STF, verklaarde tijdens een interview door BBC Brasil dat een eventuele verklaring van ongeldigheid van het oordeel in de zaak van het triplex appartement in Guarujá, waardoor ex-president Lula in de cel belandde, de klok zou kunnen terugdraaien tot de fase voor het aanvaarden van de beschuldigingen door het openbaar ministerie. Met andere woorden: indien het tweede panel van het hof (foto boven), waartoe Mendes behoort, besluit tegen het einde van november dat Sérgio Moro partijdig was in zijn oordeel, wordt het strafblad van Lula weer brandschoon. En dat zou ertoe leiden dat hij zijn politieke rechten terugkrijgt waardoor hij in 2022 zou kunnen meedoen aan de presidentsverkiezingen.

De beslissing ligt in werkelijkheid in handen van minister Celso de Mello. Naar verwachting zullen ministers Gilmar Mendes en Ricardo Lewandowsky in het voordeel van Lula stemmen. Cármen Lucia en Edson Fachin stemden reeds tegen. Het is niet onwaarschijnlijk dat Celso de Mello de knoop zal doorhakken in het voordeel van de ex-president, waarbij de huidige minister van justitie en voormalige rechter Sérgio Moro (die Lula veroordeelde) aan ernstig gezichtsverlies zou lijden. Indien dat gebeurt, dan wordt het proces van de zaak van de triplex geannuleerd en schuiven de processen omtrent de sítio van Atibaia en het Instituut Lula naar een verre achtergrond.

Voor alle duidelijkheid: het gaat niet alleen om een veroordeling door Sérgio Moro. Het verdict werd bevestigd door rechters in de rechtbank van tweede aanleg, en nog eens door de op een na hoogste gerechtelijke instantie van het land, het Superior Tribunal de Justiça. Het voorwendsel om het oordeel van Sérgio Moro te annuleren wordt gevormd door de geroofde en ongeoorloofde gesprekken tussen o.m. Sérgio Moro en procureurs zoals Deltan Dallagnol. Hierbij werd nog geen enkel bewijs gevonden dat er bewijzen tegen Lula gefabriceerd werden.

Volgens Gilmar Mendes zullen er twee sessies nodig zijn opdat het panel van vijf tot een definitief oordeel komt, vooral omdat er een grondige analyse nodig is om uit te maken of de gehackte boodschappen kunnen gebruikt worden om het proces te annuleren, zelfs als er geen wettelijke bewijzen worden vastgesteld. Bij een annulatie, zal het de opvolger zijn van Sérgio Moro, rechter Luiz Antônio Bonat in Curitiba, die dan moet uitmaken of hij de oorspronkelijke aanklacht aanvaardt, of niet.

Het hoeft geen betoog dat een oordeel in het voordeel van de ex-president veel tumult zou veroorzaken in Brazilië, iets wat het land kan missen als kiespijn. Het zelfvertrouwen van links Brazilië zou anderzijds een flinke boost krijgen, iets waar op dit moment een grote nood aan bestaat.

Bron 1Bron 2

Foto: Carlos Moura - SCO - STF
0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page