top of page
  • Observer

De kruisvaart van Crivella

Avengers

Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender en Queer zijn ondertussen ook welbekende termen in Brazilië, maar worden nog niet door iedereen aanvaard. Niet-Brazilianen in het buitenland kunnen weleens de indruk krijgen dat er allemaal “losjes” aan toe gaat, niet zelden op basis van wat plaatjes van schaarsgeklede dames tijdens de jaarlijkse carnavalgekte. Niettegenstaande bestaat er nog veel bekrompenheid in Brazilië, ook bij bepaalde politici die menen dat zij hun enge visie moeten opleggen om de bevolking in (hun) gareel te houden. De huidige president is er een voorbeeld van en grijpt in als hij meent dat bepaalde uitingen van cultuur over de schreef gaan, zeker als er overheidsgeld mee gemoeid is. Een andere conservatieve figuur is de burgemeester van de ‘cidade maravilhosa’ Marcelo Crivella, een van die zelfverklaarde bisschoppen van een evangelische kerk (de IURD van Edir Macedo). Crivella vond het nodig om in te grijpen tijdens de boekenbeurs Bienal do Rio en stuurde enkele inspecteurs ter plaatse. Waarover ging het?

Het ging over het stripverhaal van Marvel Comics “Avengers: Children’s Crusade” (in het Portugees “Vingadores – A cruzada das crianças”), gelanceerd in 2010 en niet bestemd voor kinderen. De personages Wiccano en Hulkling geven elkaar een kus in het verhaal. De burgemeester/bisschop vond dat dit over de schreef ging en wilde alle exemplaren van het boek in beslag laten nemen. Als reden gaf hij op “dat het om een seksuele inhoud ging voor minderjarigen”. Het publiek van de boekenbeurs was hem voor: in minder dan 40 minuten na de opening van de beurs waren alle exemplaren uitverkocht in de 520 standen. Marvel had geen stand ter plaatse maar hun boeken werden door andere tentoonstellers aangeboden. De controleurs van de gemeente kwamen vrijdagnamiddag aan en doorzochten diverse verkoopspunten, uitgejouwd door het aanwezige publiek. Ze vonden geen enkel exemplaar meer.

Vingadores

De poging tot inbeslagname lokte hevige reacties uit bij uitgevers en de artistieke klasse op de sociale media.

“Desembargador’ (rechter) Heleno Ribeiro Pereira Nunes van het tribunaal in Rio de Janeiro vaardigde een verbod uit voor de gemeente om werken in beslag te nemen met het thema LGBTQ, dit op verzoek van de nationale bond van uitgevers, een forse nederlaag voor de administratie van burgemeester Crivella.

STF

Minister Marco Aurélio Mello van het hoogste gerechtshof STF verklaarde gisteren dat hij niets speciaals zag in het omstreden stripverhaal. Voor de minister is het nodig om een “tolererende visie” aan te houden op de wereld in de 21ste eeuw: “Het gaat hier om zijn visie (Crivella), iedereen trekt zijn eigen conclusies. Misschien laat hij ook televisietoestellen in beslag nemen. Ik ben het moe om homoseksuelen elkaar te zien kussen in de novelas (soap opera’s)”, zo sprak hij met de nodige ironie.

De burgemeester kan inmiddels nog altijd zijn troost zoeken in Matteüs 5:3.

Bron

Illustraties: Amazon

#MarvelComics #BienaldoRio #BraziliëNieuwsOnline #MarceloCrivella #MarcoAurélioMello #STF #LGBTQ #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page