top of page
  • Observer

De laatste spijker aan Geisel’s doodskist

Ernesto-Geisel

Diplomaat Paulo Sergio Pinheiro, voormalige coördinator van de commissie van de waarheid, zei over het bezwarend document over de voormalige president Ernesto Geisel (tijdens de militaire dictatuur, van 1974 tot 1979) dat deze week aan het licht kwam: “Dit is een zilveren kogel, de laatste spijker in de kist van Geisel”. De waarheidscommissie was een werkgroep die schendingen van de mensenrechten onderzocht tijdens de dictatuur. De groep was actief van 2012 tot 2014.

Het betreffende document werd in Brazilië publiekelijk gemaakt door toedoen van professor Matias Spektor (Fundação Getulio Vargas) en is een memorandum daterend van 11 april 1974, ondertekend door William Colby, destijds directeur van de CIA. De tekst beschrijft een meeting in het centrum van de inlichtingsdiensten van het Braziliaanse leger in aanwezigheid van Ernesto Geisel, João Batista Figueiredo (leider van de inlichtingsdiensten, later opvolger van Geisel, van 1979 tot 1985) en twee andere generaals.

Het document was gericht aan staatssecretaris Henry Kissinger en gaat over de moord op 104 mensen die door de Braziliaanse overheid als “gevaarlijk subversief” beschouwd werden.

“President Geisel zei tegen generaal Figueiredo dat dit beleid moest worden verdergezet, maar wel dat er moest op toegezien worden dat enkel “gevaarlijke subversieven” mochten geëxecuteerd worden”. In het document staat eveneens dat de executies vooraf door generaal Figueiredo moesten goedgekeurd worden.

Het uitlekken van het document zorgde uiteraard voor heelwat polemiek, vooral omdat Geisel bekend stond als gematigd, ook al was hij een overtuigd anti-communist en zeer conservatief.

Journalist Carlos Brickmann schreef er het volgende over:

“Wie meent dat het allemaal beter was ten tijde van het militaire regime heeft het niet zelf meegemaakt, of was destijds vijftig jaar jonger. Dat regime werd in het begin aanvaard en goedgekeurd door sommige burgers, waaronder de journalist Júlio de Mesquita Filho, een grote intellectueel die er van uit ging dat het allemaal niet lang zou duren, hooguit zes maanden waarna er weer vrij verkiezingen zouden worden uitgeschreven, en de corruptie zou uitgeroeid zijn.

Al snel daarna bleek dat diegenen die naar de macht grijpen, niet zomaar bereid zijn om die terug te geven. En waarom de corruptie uitroeien als die het leven kan vergemakkelijken van zij die aan de macht zijn?

Iets waar men al lange tijd over praatte, werd nu bevestigd. Niet door Brazilianen, maar door de CIA, in een document dat zij al 2 jaar geleden vrijgaven. In dat document wordt een zin bevestigd die te lezen staat uit een van de uitstekende boeken over het militaire regimes, van de hand van Elio Gaspari. De zin is een uitspraak van Ernesto Geisel tegen generaal Dale Coutinho: “Kijk Coutinho, dat gedoe om mensen te doden is barbaars, maar ik denk dat het nodig is”.

Er zijn lui die de terugkeer van de dictatuur verdedigen. Maar er bestaat geen goede dictatuur.

In rechtse kringen wordt het uitlekken van het document flink bekritizeerd: “Waarom net nu?”, zo luidt het. Het antwoord is eenvoudig: omdat de verzegeling door de Amerikanen opgeheven werd in 2015. Wordt de reputatie van de Braziliaanse militairen hierdoor bevuild? Niet echt, tenzij het in het belang zou zijn van iemand om de militairen van vandaag verantwoordelijk te stellen voor misdaden gepleegd tijdens de dictatuur die 33 jaar geleden eindigde.”

Foto: Ernesto Geisel tussen president Jimmy Carter en diens echtgenote Rosalynn Carter

Foto: Wikimedia Commons

#MatiasSpektor #CarlosBrickmann #CIA #ElioGaspari #WilliamColby #ErnestoGeisel #HenryKissinger #GetulioVargas #JimmyCarter #PauloSergioPinheiro #JoãoBatistaFigueiredo #JúliodeMesquitaFilho #DaleCoutinho

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page