top of page
  • Observer

De mening van Moro

Moro

Sergio Moro, de strenge rechter van de 1ste instantie in Curitiba die zich bezig houdt met het Lava Jato onderzoek (waardoor o.m. ex-president Lula veroordeeld en opgesloten werd), maakte gisteren een aantal opmerkingen omtrent het Braziliaanse gerechterlijk systeem, meer bepaald over de uitvoering van een straf vooraleer alle beroepsmogelijkheden uitgeput zijn. Hij deed dat tijdens een les voor studenten van de katholieke universiteit in Rio Grande do Sul. De les werd live uitgezonden door UOL (Universo Online).

Moro is een overtuigd voorstander van de uitvoering van de opgelegde straf na een veroordeling door de 2de instantie, en om deze stelling kracht te geven gebruikte hij een metafoor: “Een vliegtuig wordt bestuurd door een piloot en een co-piloot. Een van beiden kan een fout maken, de andere ook. Beiden kunnen een hartaanval krijgen. Maar het is niet omwille van dergelijke veronderstellingen of tragedies dat er nog twee piloten toegevoegd worden. M.a.w.: ja, een rechter in eerste instantie kan zich vergissen. En ja, ook het tribunaal van de 2de instantie kan zich vergissen. Het perspectief van een vergissing gaat echter verder. Het is niet omdat men het aantal instanties verhoogt dat de kans op een fout kleiner wordt”.

Volgens Moro is de prijs van het uitstel een recept voor de misdaad die tot straffeloosheid leidt. Hij vindt ook dat een eventuele en zeldzame fout, gemaakt door een lagere instantie, altijd gecorrigeerd kan worden door een hogere instantie d.m.v. een habeas corpus.

De rechter wees erop dat in landen als de Verenigde Staten en Frankrijk veroordeelden opgesloten worden vanaf de 1ste instantie: “In Brazilië zijn er fervente verdedigers van het idee dat een straf pas kan en mag uitgevoerd worden na de allerlaatste beoordeling. In theorie is dat perfect, maar in de praktijk rampzalig omdat het Braziliaanse gerecht veel te traag werkt, zelfs in het geval van iemand die de gemeenschappelijke kosten van zijn appartement niet tijdig betaalt. Beeldt u maar eens in hoe lang het kan aanslepen vooraleer een complexe misdaad een definitief oordeel krijgt van de laatste instantie”, en verder: “Er is een eerste oordeel, nadien een tweede. Onze strafwetgeving staat bol van de mogelijkheden om in beroep te gaan. Dat aantal is gewoon indrukwekkend, met als resultaat dat een strafwettelijk proces als het ware vereeuwigd wordt, in één woord: straffeloosheid”.

Moro staat ook vandaag weer in het midden van de discussie tussen de rechters van het Supremo Tribunal Federal waar geoordeeld zal worden over een habeas corpus voor Antonio Palocci, veroordeeld door Moro in het Lava Jato onderzoek en al meer dan een jaar achter de tralies in Curitiba; alsmede voor Paulo Maluf, de bejaarde volksvertegenwoordiger die na vele jaren eindelijk opgesloten werd, inmiddels weer vrijgelaten door een beslissing van rechter Dias Toffoli, wegens humanitaire redenen. Maluf is erg ziek en werd opgenomen in een hospitaal. Het ligt in de verwachtingen dat Moro weer scherpe kritieken mag verwachten van een groepje rechters, tegenstanders van de uitvoering van een straf na de 2de instantie, namen als Gilmar Mendes, Marco Aurélio en Ricardo Lewandowski.

Foto: Fotos Públicas - Lula Marques - AGPT

#MarcoAurélio #RioGrandedoSul #UOL #PUC #BraziliëNieuwsOnline #RicardoLewandowsky #LavaJato #AntonioPalocci #Curitiba #GilmarMendes #DiasToffoli #PauloMaluf #STF #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page