top of page
  • Observer

De mislukking van de PT

PT-Bandeira

De PT en zijn leiders “faalden compleet” in de verkiezingen van dit jaar en de partij moet dringend een ernstige interne discussie voeren over zijn toekomst. De analyse komt van professor in filosofie Ruy Fausto van de USP (universiteit van São Paulo), een specialist in het linkse gedachtegoed.

Fernando Haddad, de presidentskandidaat van de arbeiderspartij, slaagde er in om Jair Bolsonaro voorbij te steken in (slechts) zes hoofdsteden van het land. Haddad haalde 44,87% van de stemmen, tegen 55% voor Bolsonaro. Op het nationale vlak werden er 56 PT-volksvertegenwoordigers verkozen waardoor zij de grootste groep vormen in het parlement, gevolgd door de PSL van Bolsonaro die 52 zetels behaalde.

Wat is het saldo van de PT na de verkiezingen?

Ruy Fausto: “De PT komt allesbehalve gesterkt uit deze verkiezingen. De partij en zijn leiders faalden compleet. En wanneer ik het over de leiders heb, dan praat ik over Gleisi Hoffmann en haar entourage. De lancering van Lula was een grote vergissing. Ze hadden meteen een onafhankelijke kandidaat moeten lanceren, zoals Haddad, met een programma van zelfkritiek, of minstens in een alliantie met Ciro Gomes (PDT). Ciro was bereid om een duo te vormen met Haddad, maar de PT weigerde, ook Lula denk ik.

De PT is belangrijk, maar heeft een directie die kritiek verdient. Het kan niet dat een partijleider aan de vooravond van de verkiezingen hulde brengt aan Venezuela, niet alleen om technische redenen, maar ook om tactische. Dat is een zware fout die links niet vooruithelpt; daar moet men mee ophouden. Men moet ook de waarheid vertellen over de regering Lula, een regering die vele mooie dingen realiseerde, maar waar ook veel corruptie bij betrokken was, erg veel zelfs”.

Hoe moet de partij zich dan herstructureren?

Ruy Fausto: “Ik denk dat er een ernstige interne discussie moet komen. Of dit tot een scheuring zal leiden, weet ik niet, ik zit niet binnen de partij. Het is nodig dat het beste van de partij gered wordt, niet toelatend dat alles omgevormd wordt tot wijwater. Indien een deel van de partij zegt dat de PT altijd gelijk had, of dat de nederlaag de schuld is van Haddad, dan zou me dat beangstigen. Het kan niet ontkend worden dat de partij erg levend is, dat ze veel overwinningen behaalde in de noordoostelijke regio. Anderzijds moeten de andere (linkse) partijen in de gaten gehouden worden, kijken wat de PDT gaat doen, wat de PSOL gaat doen. Ik denk dat de PSOL vooruit moet gaan: Guilherme Boulos gebruikt een Bolivariaanse retoriek die hij moet aanpassen. We hebben een nood aan een democratisch links front. En dat is belangrijk: praten met het centrum en met links, lui die geen enkele partij steunen. We weten echter niet hoe het zal worden onder Bolsonaro. Het slechtste kan gebeuren, afgaande op wat hij zegt en belooft. Hij is een machine, en op internationaal vlak heeft hij connecties met bijzonder foute mensen”.

Verliest links ruimte door de verzwakking van de PT?

Ruy Fausto: “Links is niet de PT. De arbeiderspartij was een hegemoniale partij, maar ik weet niet of dat nu nog het geval is. We moeten ophouden met de PT te beschouwen als een fetisj. Dat wil niet zeggen dat we ze moeten buitengooien; er zitten veel goeie mensen bij de partij, maar wel erg gevarieerd. Een partij kan mensen opkrikken, maar ook afremmen. We moeten af van het idee dat de toekomst van links hetzelfde is als de toekomst van de PT. Dat zou een ramp zijn voor links Brazilië. De partij heeft een bepaald gewicht in dit land, maar ze is geen fetisj.

Bron

#CiroGomes #RuyFausto #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #PDT #JairBolsonaro #GleisiHoffmann #USP #BrazilieNieuws #PSOL #Lula #GuilhermeBoulos

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page