top of page
  • Observer

De ‘Mission Impossible’ van Bolsonaro

LulaPortela

Ex-president Luiz Inácio Lula da Silva zag zijn voorsprong op tegenstrever Bolsonaro stijgen in de negen jongste peilingen die als relevant kunnen beschouwd worden op nationaal vlak. De afstand tussen beide kandidaten groeide of kende een positieve variant (binnen de foutmarge) in de onderzoeken van de belangrijkste peilingsinstituten en bedrijven van Brazilië: DataFolha, Ipespe, FSB, Atlas, Quaest, Ipec en PoderData.

De conclusie baseert zich op alle onderzoeken die geregistreerd werden bij het kiestribunaal TSE (Tribunal Superior Eleitoral) en publiekelijk bekendgemaakt tussen 15 en 23 september, behalve de peilingen van Paraná Pesquisas en van Brasmarket. De eerste kwam niet in aanmerking omdat de partij PL (Partido Liberal), waar Jair Bolsonaro een lid van is, betalingen uitvoerde aan het bedrijf van januari tot juli van dit jaar. Paraná Pesquisas sloot ook een contract af met de federale regering t.b.v. R$ 1,6 miljoen. Brasmarket werd niet opgenomen wegens het schreeuwend verschil met alle andere geloofwaardige instituten en met een resultaat dat Bolsonaro aan de leiding toont.

Ondanks dat de andere instituten en bedrijven kleine verschillen vertonen in de resultaten van hun onderzoeken, tonen alle peilingen die wel ernstig mogen genomen worden, aan dat een overwinning van Lula in de eerste kiesronde een realistische mogelijkheid is. Op een week van de eerste kiesronde zal Bolsonaro een historische ommekeer nodig hebben om beter te scoren dan de leider van de arbeiderspartij. Meer: hij zou het feit moeten terugdraaien dat alle kandidaten die de peilingen leidden op 10 dagen voor de eerste kiesronde sinds 1989, ook echt de meeste stemmen wegkaapten.

Mocht Bolsonaro op de tweede plaats eindigen en naar een tweede kiesronde gaan, dan staat hij voor een nieuwe ‘mission impossible’. In zes voorafgaande tweede presidentiële kiesrondes, kwam er geen enkele ommekeer. Bij elke verkiezing werd de kandidaat die aan de leiding stond in de eeste ronde, als president verkozen.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

#LuizInácioLuladaSilva #ParanáPesquisas #Ipespe #Atlas #PoderData #Datafolha #TSE #JairBolsonaro #PL #Ipec #Quaest #FSB #BRNieuws #Brasmarket

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page