top of page
  • Observer

De nieuwe samenstelling van de Kamer

Congresso-Wide

Wie ook president wordt, hij heeft het parlement nodig om de voorstellen van zijn regering erdoor te krijgen. Het grote aantal partijen en de versnippering van de beschikbare zetels, maken het er niet makkelijker op. De PT verliest zetels, maar beschikt nog altijd over het grootste aantal. De PSL, de partij van Bolsonaro, gaat van één naar 52 afgevaardigden.

Hoe ziet de nieuwe samenstelling er dan uit? De Kamer van volksvertegenwoordigers zal samengesteld zijn uit 513 federale volksvertegenwoordigers, afkomstig uit 30 verschillende partijen:

– De grootste ‘bancadas’ worden gevormd door de PT (56) en de PSL (52) – Dertig politieke partijen zijn vertegenwoordigd, een absoluut record – De MDB verloor het meeste zetels, van 66 in 2014 naar 34 verkozenen in 2018 – De PSL ging er het meeste op vooruit: van 1 verkozene in 2014 naar 52 nu – Minder dan de helft van de huidige ‘deputados’ slaagde erin om herverkozen te worden – De PSDB, de derde grootste ‘bancada’ in 2014, schoof op naar de negende plaats

Samenstelling van de 15 grootste politieke groepen vanaf 01/01/2019 in de Kamer, in dalende volgorde:

PT: 56 (links) PSL: 52 (rechts) PP: 37 (centrum rechts) MDB: 34 (centrum) PSD: 34 (centrum links) PR: 33 (centrum rechts) PSB: 32 (centrum links) PRB: 30 (centrum rechts) PSDB: 29 (centrum rechts) DEM: 29 (centrum rechts) PDT: 28 (centrum links) SD: 13 (centrum) PODE: 11 (centrum) PTB: 10 (centrum) PSOL: 10 (links)

Cláusula de barreira (prestatiebepaling)

Vanaf deze verkiezingen geldt de zogenaamde “cláusula de barreira”, een verplichting waarbij de politieke partijen een bepaald minimum resultaat moeten halen om toegang te krijgen tot het partijfonds (geraamd op 888 miljoen reais bij deze verkiezingen) en gratis zendtijd op radio en televisie. De regels van deze clausule worden geleidelijk aan opgevoerd. Voor deze verkiezingen moet een partij minstens 1,5% van de geldige stemmen halen voor de Kamer, afkomstig uit minstens 1/3 van de verschillende deelstaten; of minstens 9 volksvertegenwoordigers verkozen hebben, verdeeld over minstens 1/3 van de deelstaten.

De maatregel is bedoeld om de fragmentatie te verminderen in het parlement waardoor het regeren wat makkelijker wordt.

De partijen die niet voldoen aan de voorwaarden van de clausule, hetzij nu, hetzij in de toekomst (tot 2030) waar de eisen gradueel verhogen, hoeven niet noodzakelijk te verdwijnen, mits ze zichzelf kunnen bedruipen.

Foto: Agência Brasil

#Cláusuladebarreira #PSL #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #Congresso #PT #PSDB #MDB

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page