top of page
  • Observer

De ontboezemingen van Zé de Abreu

AbreuDuarteFB

De bekende Braziliaanse acteur José de Abreu (73 – boven links) wordt overladen met kritiek, zowel uit de linkse als uit de rechtse hoek, dit nadat hij zijn collega Regina Duarte (72 – boven rechts) aanviel omdat zij inging op de uitnodiging van president Bolsonaro om de nieuwe speciale secretaris voor Cultuur te worden van de regering. De krant Folha de São Paulo publiceerde er een artikel over en de acteur reageerde door enkele audio’s te sturen naar columniste Mônica Bergamo, van dezelfde krant.

Eerder twitterde hij dat hij de actrice zou “ontmaskeren”: “Weet je nog door hoeveel gays je behandeld werd om je rimpels te verwijderen, of om je witte haar te verven, of om je zodanig te kleden dat je vetrandjes niet meer te zien waren?” . Abreu werd ervan beschuldigd om seksistisch en een vrouwenhater te zijn. Abreu begon onlangs een nieuwe relatie met een vrouw die 51 jaar jonger is dan hij, met dat laatste zal het dus wel meevallen.


ZeAbreuInstagram

In de audio’s zegt de acteur dat hij door diverse vrouwen gesteund wordt op de sociale media, en ook dat het onmogelijk is om iemand te respecteren die president Bolsonaro steunt, en dat hij fascisten niet beschouwt als menselijke wezens.

Abreu: “Een fascist heeft geen geslacht. Een vagina maakt van een vrouw nog geen menselijk wezen. Ik zal er niet mee stoppen. Ik ben inderdaad radicaal en zal niet op mijn stappen terugkeren”.

“Er bestaat geen geslacht (man of vrouw). Wie de militie ondersteunt, homofobie, martelen, is voor mij geen menselijk wezen. Dat geldt ook voor de ondersteuners van Ustra (Coronel Brilhante Ustra, een bekende folteraar uit de tijd van de militaire dictatuur) of Stroessner (Alfredo Stroessner, ex-dictator van Paraguay, ooit openlijk geprezen door Jair Bolsonaro). Besef je wel wie Stroessner eigenlijk was? Een folteraar, pedofiel, kinderverkrachter, een drugshandelaar. Hij beschikte over een netwerk van mensen die kinderen oppakten om door hem verkracht te worden. Hoe kan het dan dat iemand… (verwijzend naar Regina Duarte) … neen, ik ben verontwaardigd. Het is onmogelijk om iemand te respecteren die Bolsonaro ondersteunt. Ik heb niet het minste respect, en het maakt niet uit of het over een man of een vrouw gaat. Het kan gewoon niet. Fascisten moeten bespuwd worden, fascisten zijn geen mensen. En wie fascisten ondersteunt, is zelf een fascist”.

“Je kent het verhaal: er zitten 11 mensen aan een tafel. Er komt een fascist aan en gaat eveneens zitten, en niemand staat op. Dan gaat het om 12 fascisten. Onmogelijk om te respecteren, ik ben radicaal en zal dat altijd blijven. En daar heb ik geen spijt van”.

“Homo’s bellen mij, sturen mij Whatsapp berichtjes. Wat ik schreef over hen, dat ze rimpels wegnemen, haar verven, dat ze kleedjes ontwerpen om haar vetrandjes te verstoppen, dat heb ik niet uitgevonden. Die mensen zijn doodsbang geworden. Hoe kan een actrice deelnemen aan een dergelijke regering? Het is een knettergek verhaal. Zij zegt dat het een heilige roeping is. G.v.d., hij is tegen de indianen… ah dat kan niet. Sorry. Maar het is erg moeilijk. Ik heb gewoon herhaald wat ik te horen kreeg (over de rimpels, het haar, de kleren). Wie mij belde was een lesbische vrouw, van TV O Globo. Dit waren haar woorden: hoevelen van ons, homoseksueel of lesbisch, verwijderden haar rimpels, verfden het haar, maakten kledij om de vetrandjes weg te stoppen? Dat is niet mijn creativiteit, ik ben niet zo creatief”.

“Sinds Regina Bolsonaro steunde bij de verkiezingen van 2018 kreeg ik te horen van kamermeisjes, make-up artiesten, kleermaaksters ‘Waarom steunt deze vrouw een homofoob?’ . Ik zei dat tegen haar, stuurde haar boodschappen”.

“Kijk, als dit moeilijkheden voor mij oplevert, ik heb een zekere leeftijd bereikt, ken Frankrijk, Griekenland, ik kan overal in de wereld gaan wonen. Ik mag werken in Frankrijk, mijn visum laat dat toe. Als ik niet naar Brazilië mag terugkeren, dan doe ik dat niet. Maar stoppen doe ik niet, echt niet. En kijk eens hoeveel vrouwen mij steunen op Twitter. Een fascist heeft geen geslacht. Simone de Beauvoir had het over ‘vrouw worden’. Een vagina maakt geen mens van een vrouw. Net zoals een penis van mij ook geen seksistische vrouwenhater maakt. Misschien ben ik seksistisch, door mijn opleiding, door de samenleving. Maar iedere dag probeer ik meer waarde te hechten aan vrouwen, elke dag ben ik wat minder seksistisch, wat minder misogynistisch, daar ben ik zeker van. Ik heb verdorie een dochter, ik weet waar ik over praat. Zij zegt altijd: een echte vriend zegt je als er nog wat spinazie zit tussen je tanden. Ik antwoordde: Juist, hij roept je in een hoekje en zegt dat er spinazie zit tussen je tanden. Hij neemt geen microfoon in een restaurant om dat luidop te zeggen zodat iedereen het hoort (verwijzend naar een vriend die kritiek op hem gaf bij Twitter)”.

“Mijn vrouwen kunnen getuigen over mijn gedrag. Ik heb verschillende persoonlijkheden. En soms maak ik fouten. Maar echt waar, als er iemand is die elke dag wat meer begrip opbrengt voor vrouwen, dan ben ik dat. Ik ga niet ophouden, ik weet dat ik gelijk heb. Mijn geweten zegt dat, en ik ga ermee door”.

Bron

Foto's: Reproductie Facebook - Instagram

#MônicaBergamo #SimonedeBeauvoir #BraziliëNieuwsOnline #ReginaDuarte #Twitter #JairBolsonaro #JosédeAbreu #Instagram #FolhadeSãoPaulo #OGlobo

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page