top of page
  • Observer

De onuitroeibare plaag ...


Juscelino Filho

... van corruptie duikt altijd en overal wel ergens op in deze wereld, maar Brazilië heeft er wel erg veel last van, onophoudelijk. Wat een regeerder ook probeert - als hij zelf al niet corrupt is - vroeg of laat krijgt hij of zij er weer mee te maken, tot afgrijzen van zij die het ernstig menen maar onderuit gehaald worden door de hebzucht van anderen.


De centrumrechtse partij União Brasil, een fusie tussen DEM (Democratas) en PSL (Partido Social Liberal) gaf een nota uit waarin ze hun "solidariteit en steun" betuigen aan Luanna Rezende, de afgezette burgemeesteres van Vitorino Freira (Maranhão), en aan haar broer Juscelino Filho (foto), minister van Communicatie in de huidige regering. Beiden zijn lid van de partij en vormen het doelwit van een onderzoek door de federale politie, gisteren vrijdag opgestart, met als doel veronderstelde fraudes en wegsluizen van geld van Codevasf (Companhia de Desenvolvimento dos Vales do São Francisco e do Parnaíba), een staatsbedrijf dat in 1974 opgericht werd om die bepaalde regio's rond de rivieren in kwestie te ontwikkelen.


In de nota schrijft Elmar Nascimento, leider van de partij in de Kamer, dat het onderzoek nog in de beginfase verkeert, “met beschuldigingen en aanwijzingen die nog niet goed zijn onderzocht, en waarvan het gebrek aan bewijs als basis heeft gediend voor het weigeren van bijvoorbeeld huiszoekings- en inbeslagnemingsbevelen tegen minister Juscelino”.


Dit is juist. Minister Luís Roberto Barroso van het STF, weigerde om toelating te verlenen voor een huiszoeking en inbeslagnames tegen Juscelino, dit omdat er wel aanwijzingen bestaan dat hij geld wegsluisde van zijn parlementaire 'emendas', maar dat er nog geen concrete elementen zijn om te besluiten dat hij hier "rechtstreeks" in betrokken is. Anderzijds liet Barroso wel de bezittingen van de minister van Lula blokkeren om een teruggave mogelijk te maken.


In januari van dit jaar onthulde de krant Estadão dat Juscelino Filho, toen hij nog volksvertegenwoordiger was voor de União Brasil, R$ 5 miljoen uit de geheime begroting, toegewezen aan het gemeentebestuur van Vitorino Freire, gebruikte om een weg te laten asfalteren die toegang geeft tot zijn fazenda. De gelden kwamen terecht in de koffers van het gemeentehuis. Codevasf was verantwoordelijk voor het verdelen van fondsen uit de geheime begroting, en zoals eerder aangetoond door dezelfde krant, werden minstens vier bedrijven die eigendom waren van vrienden, voormalige raadgevers en een schoonzus van de minister, bevoordeeld met meer dan R$ 36 miljoen aan contracten met de stad Vitorino Freire.


Toch zou de União Brasil het ministerschap blijven behouden, wat ook de toekomst zou zijn van de minister. Maar het is niet de eerste keer dat er verdenkingen tegen hem bestaan. Eerder dit jaar, in maart, kwamen er al gelijkaardige klachten aan het licht, ook over de ontvangst van dagvergoedingen en reizen met een vliegtuig van de FAB (Força Aérea Brasileira - de Braziliaanse luchtmacht) voor privé doeleinden.Veja

De president kan niet anders dan toegeven en "vreemde vogels" opnemen, zodat hij "kan regeren" zonder op te boksen (of toch zo weinig mogelijk) tegen de hindernissen die hem opgelegd worden in het parlement. Dat gaat zover dat er zelfs overwogen wordt om een nieuw ministerie in het leven te roepen (het 38ste!), dat van "Kleine en Middelgrote Bedrijven", niet zozeer voor die tak in de economie, maar wel om nog wat meer postjes te kunnen uitdelen. Lula botst hierbij niet zelden op tegenstand binnen zijn eigen partij, een gewicht dat erg zwaar op zijn schouders weegt. Dat is weer een ander verhaal, uitvoerig belicht in het hoofdartikel van het tijdschrift Veja, van deze week.


Istoé


Foto: Twitter


4 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page