top of page
  • Observer

De onzekere toekomst van de Bolsonaro clan


Terwijl de stamvader van de familie zit te wachten op de beslissing van het kieshof om al dan niet onverkiesbaar te worden verklaard, werd bekend dat zoon en senator Flávio geïnteresseerd is om deel te nemen aan de gemeentelijke verkiezingen van volgend jaar, als kandidaat burgemeester van Rio de Janeiro. Vader Jair en broers Eduardo en Carlos zien dat met een zekere bezorgdheid aan. De vrees bestaat erin dat - indien hij niet verkozen wordt - de familie opnieuw een nederlaag lijdt.


De clan hoopt nog steeds dat de ex-president niet onverkiesbaar wordt verklaard en dat hij in 2026 opnieuw kandidaat-president kan zijn. Een mogelijke nederlaag van Flávio, twee jaar na het verlies van zijn vader tegen Lula, zou in hun ogen gezien worden als een nieuwe overwinning van Lula. De grootste tegenstander in Rio de Janeiro is Eduardo Paes, de huidige burgemeester die gesteund wordt door de PT.


Flávio hakte de knoop nog niet door, maar wordt wel gesteund door partijvoorzitter Valdemar da Costa Neto. De ex-president liet zich nog niet uit over het thema.


Er zijn nog drie andere leden van de PL met belangstelling voor de sjerp van burgemeester in Rio: ex-zorgminister, nu federale afgevaardigde Eduardo Pazuello, ex-minister van Landsverdediging Walter Braga Netto en senator Carlos Portinho. De prioriteit van de partij gaat echter naar Flávio.


De existentiële crisis van Carlos


Zoon 02, Carlos Bolsonaro, raadslid in Rio de Janeiro voelt zich "behandeld als een rat" (zijn eigen woorden) en kondigt aan dat hij er de brui aan geeft om de sociale media van zijn vader te beheren. Hij wil zijn leven veranderen, maar zegt er niet bij wat hij van plan is. Hij twitterde:


"Mensen met een slechte inborst verbergen dat niet en verdienen veel met het zweet van anderen, en dat is hier geen uitzondering. Het is moeilijk om jarenlang alleen te zijn en behandeld te worden op een manier die zelfs een rat niet verdient. Het waren jaren van persoonlijke voldoening en ik ben zeker dat die van grote waarde waren voor de goede mensen, ook voor de domsten en de meest ondankbaren", en:


"Ik geloof niet meer in datgene wat me tot hier bracht, maar duim er wel voor dat het voor iedereen goed afloopt. Ik vertrek niet zonder te waarschuwen. Tot zolang probeer ik mezelf recht te houden, zoals altijd alleen, maar wel met veel energie".
Meent hij het echt om te verdwijnen van de scene en om zijn leven te veranderen, of is het weer een spelletje om de aandacht van zijn vader te trekken? Carlos is onderhevig aan crisissen en zijn vader maakt zich telkens zorgen als hij ze heeft.


De relatie tussen beiden is niet makkelijk. Carlos hield nooit echt van politiek, maar werd ertoe gedwongen door zijn vader en werd kandidaat raadslid op 17-jarige leeftijd in 2000, enkel omdat zijn vader niet wilde dat zijn toenmalige echtgenote zou verkozen worden. Daarna volgde de scheiding.


Sinds de verkiezing van Bolsonaro in 2018 zorgde Carlos voor de sociale media van zijn vader. Tussen oktober van 2019 en juni 2021 bracht hij 141 uren door in het kabinet van de president. Carlos, bijgenaamd "Carluxo", werd algemeen beschouwd als de leider van het zogenaamde "haatkabinet" in het Palácio do Planalto, nepnieuws verspreidend, het ontslag van twee ministers provocerend, en ook invloed uitoefenend bij de benoeming van anderen.


Carlos woont nu in het huis in Rio de Janeiro waar zijn vader vroeger woonde. Hij leeft in onmin met Michelle Bolsonaro die hem niet wilde zien in het Palácio da Alvorada, de presidentiële woning. De ex-president maakt zich zorgen over een mogelijke arrestatie van zijn zoon, via een onderzoek door het openbaar ministerie voor de zogenaamde "rachadinhas". Carlos wordt ook geciteerd met betrekking tot aanvallen op de democratie bij het hoogste gerechtshof Supremo Tribunal Federal.


Metrópoles


Foto's: Instagram - Twitter

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page