top of page
  • Observer

De oogkleppen van een president, en de gevolgen

UTIRRABr

President Bolsonaro suggereerde gisteren in zijn wekelijkse live via Facebook dat zijn aanhangers naar de hospitalen van het land gaan om er IC-bedden te gaan filmen, om aan te tonen of ze al dan niet bezet zijn. Hij vindt namelijk dat er “politiek gewin” in het spel is met de stijging van het aantal doden door covid-19, en beweerde dat niemand in het land zijn leven verliest door het gebrek aan een beademingstoestel of een bed in een hospitaal.

“Het zou kunnen dat ik wat overdrijf, maar in het algemeen of voor een groot deel is er niemand die sterft door een gebrek aan beademingsapparaten of IC-bedden. Hier en daar kan dat misschien eens het geval zijn. Het zou goed zijn dat jullie ter plaatse eens poolshoogte gaan nemen. Er is vast een veldhospitaal bij jullie in de buurt, een publiek hospitaal, zoek een manier om binnen te komen en te filmen. Sommigen doen dat al maar het zou goed zijn dat meer mensen het doen om aan te tonen of de bedden al dan niet bezet zijn, of de uitgaves gerechtvaardigd zijn”, aldus Bolsonaro. Hij voegde eraan toe dat de gegevens zullen doorgegeven worden aan de federale politie en ABIN (Braziliaanse inlichtingendienst) voor verder onderzoek.

President Jair Bolsonaro verklaarde dat er tientallen meldingen zijn van sterfgevallen door het coronavirus van mensen die reeds ernstige gezondheidsproblemen hadden, en dat de familie tot het moment van overlijden niet wist dat ze het virus hadden opgelopen: “Dit zijn geen geïsoleerde gevallen, zo zijn er tientallen per dag. Ik weet niet wat er gaande is. Er is vast politiek gewin in het spel, het kan enkel maar dat zijn, gebruikmaken van dergelijke overlijdens voor politieke doeleinden door de schuld op de rug van de federale regering te schuiven”, zo zei hij.

Rio de Paz

Een incident, gisteren aan het strand van Rio de Janeiro, toont nog maar eens aan wat de gevolgen zijn van de houding van een beleidsvoerder die regelrecht ingaat tegen het gezonde verstand.

De beweging “Rio de Paz” voerde gisteren een actie uit op het strand van Copacabana waar 40 vrijwilligers 100 graven delfden, een symbool voor de vele covid-19 doden in het land (reeds meer dan 40.000 op dit moment).

Een video, gepubliceerd op de pagina van de beweging, toont hoe een man (een Bolsonaro aanhanger) het strand oploopt en de geplaatste kruisen uit het zand rukt. Andere toekijkende aanhangers gaven kritiek op “links”. Net op dat moment maakte taxibestuurder Marcio Antonio do Nascimento een wandeling en was getuige van het incident. Ook hij ging het strand op, maar plaatste de kruisen terug in het zand. Marcio (55) is de vader van een covid-19 slachtoffer, met name zijn zoon Hugo die onlangs overleed aan de gevolgen van de ziekte. Hugo was 25 en laat een kind na van vier. Marcio: “Ik keur de actie van Rio de Paz goed, maar toen ik die kerel de kruisen zag verwijderen, vond ik dat een gebrek aan respect, en zag het beeld van mijn zoon voor mijn ogen. Enkele omstaanders stonden te lachen, en toen werd ik opnieuw geraakt door de pijn van een vader die zijn zoon verliest. Dat is geen politiek, dat is de pijn van een vader”.

Marcio zei ook dat hij het vermijdt om de nieuwsberichten omtrent de pandemie te volgen, omdat het beleid van de overheid hem dwars zit. Hij herinnerde hierbij aan de woorden van de president ‘So what? Iedereen sterft op een dag’: “Hoe kan hij zoiets zeggen? Dergelijke onverschilligheid stoort mij al heel lang”.

Marcio zal niet de enige zijn.

Bron

Foto: Rovena Rosa - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #Copacabana #RiodePaz #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page