top of page
  • Observer

De opgave van Joaquim Barbosa

Barbosa02

Presidentskandidaat Joaquim Barbosa gooit de handdoek in de ring en ziet af van deelname aan de presidentsverkiezingen. Hij maakte zijn besluit bekend via Twitter en voegde eraan toe dat het om een strikt persoonlijke beslissing gaat.

Het besluit komt 1 maand nadat hij zich aansloot bij de PSB, binnen de tijdslimiet om zich kandidaat te stellen. In de meest recente Datafolha peiling, gerealiseerd tussen 11 en 13 april, haalde hij van 8 tot 10% van de stemintenties. Zonder ex-president Lula in de peiling, haalde hij de derde plaats, na volksvertegenwoordiger Jair Bolsonaro (PSL) en ex-senator Marina Silva (Rede Sustentabilidade). De kandidatuur van Barbosa werd meteen ernstig genomen en gezien als een nieuwigheid met een groot potentiëel.

Gilmar Mendes, destijds collega van Joaquim Barbosa in het hoogste gerechtshof van het land (STF) zei over hem tijdens een interview met José Luiz Datena (TV Bandeirantes): “Barbosa is een bijzonder competente man met goede ideëen, maar ik voorzie immens grote problemen wanneer hij in dialoog zou gaan met andere politici. Om in de politiek te gaan moet je erg flexibel zijn. Als we praten over een politieke carrière, dan beelden we ons meestal een figuur in die eerder al deel uitmaakte van een gemeenteraad, een provincieraad, en later in de file terechtkomt voor een ambtstermijn als volksvertegenwoordiger. Het gaat hier niet alleen om opportuniteiten, het gaat om voorbereiding, een leerproces”, aldus Mendes.

Barbosa, bekende jurist en ex-rechter, staat bekend voor zijn rechtlijnigheid en vurig temperament, zelfs een zekere opvliegendheid. In 2009 richtte hij zich op een gegeven moment tot Gilmar Mendes: “Wanneer uw excellentie zich tot mij richt, dan heeft u het niet tegen uw handlangers in Mato Grosso!”. Barbosa werd ooit veroordeeld voor het beledigen van een journalist die hij had aangemaand “om zich in de modder te gaan wentelen”.

Foto: Fotos Públicas - José Medeiros - Secom MT

#Datafolha #PSL #BraziliëNieuwsOnline #Twitter #JairBolsonaro #GilmarMendes #MarinaSilva #JoaquimBarbosa #Bandeirantes #STF #RedeSustentabilidade #JoséLuizDatena #PSB

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page