top of page
  • Observer

De “ouwe” doet zijn zegje

Luciano-Hang

Luciano Hang (56) loopt graag rond in een comfortabel pak in de kleuren van Brazilië (geelgroen). Op de sociale media wordt hij door velen aangesproken als “Véio de Havan”, net zoals pubers het soms hebben over hun “ouwe”, verwijzend naar de vader. Maar wie is deze man eigenlijk?

BBC Brasil besloot hem te interviewen, u leest hieronder een samenvatting. Luciano Hang werd door het tijdschrift Forbes als een van de rijkste mannen van Brazilië bestempeld, op de 11de plaats van de ranking. Hang is de zoon van een koppel arbeiders in de textielindustrie. Hij deed hetzelfde vanaf zijn zeventiende maar kocht zijn eigen bedrijf in het begin van de jaren tachtig. Dat leidde enkele jaren later tot de oprichting van zijn eigen bedrijf Havan, nu bekend als Lojas Havan, een keten van winkels (ook virtueel) in 17 verschillende deelstaten, met een totaal van 15.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 4 miljard reais (2018).

Havan kreeg voor het eerst te maken met moeilijkheden in 1999 toen de fiscus en de INSS (sociale zekerheid) via de openbare aanklagers van Blumenau (Santa Catarina) het bedrijf binnenvielen. Luciano Hang werd aangeklaagd, samen met 14 andere mensen, maar het liep uiteindelijk allemaal uit op een sisser (zoals vaak in Brazilië). Vorig jaar, voor de verkiezingen, publiceerde Hang een video op het internet waarin hij zijn werknemers waarschuwde en vroeg om op Bolsonaro te stemmen, zo niet “zou hij de handdoek in de ring werpen met een mogelijke sluiting van het bedrijf”. Ook hiervoor werd hij aangeklaagd.

Hang heeft erg veel volgers op het internet (meer dan 80 miljoen mensen in 2018, naar eigen zeggen) en staat bekend omwille van het grote aantal video’s dat hij publiceert met een humoristische inslag. Hij vindt het zelfs leuk dat hij omschreven wordt als “Véio de Havan”: “Ik vind dat de max”, zo zegt hij: “Mijn ‘haters’ gaven me deze bijnaam. Ik vind dat bijzonder sympathiek. Ik hou van het leven en zou best 100 jaar willen worden. Ik ben sportief en zolang er geen geweld aan te pas komt, amuseer ik me kostelijk met alle commentaren, ook van diegenen die mij niet leuk vinden”.

Het interview

De kritieken, geuit door Luciano Hang, gaan voornamelijk over de communistische ideologie die Brazilië overheerste, maar dat belette hem niet om de dertiende plaats te halen in de ranking van de rijkste mensen van Brazilië: “Mocht het niet zijn omwille van het communisme, dan zou Brazilië vele duizenden miljardairs hebben”.

Deze ideologie vormt volgens Hang ook een besmetting van het milieubeleid in Brazilië waarbij elementen gebruikt worden als de opwarming van de planeet – volgens hem onbestaande – om de afgunst te voeden tegen de rijken van het land: “Die afgunst werkt als volgt: ik mag geen helikopter hebben, dus laten we de productie van helikopters verbieden; ik mag geen appartement bezitten aan het strand, dus laten we de bouw van appartementen aan het strand verbieden”.

Luciano Hang, die onlangs een van de grootste privé straaljagers kocht van de wereld, voor een waarde van 250 miljoen reais, zegt “dat er een applaus zou moeten gegeven worden aan iedereen die een vliegtuig koopt, maar dat dit niet de gewoonte is in Brazilië”: “Het is zoals de uitspraak van Tom Jobim: succes hebben in Brazilië is een persoonlijke belediging. Afgunst is triestig”.

Over Bolsonaro

“Hij nodigde mij nooit uit als kandidaat vicepresident. Hij zei: heb je geen belangstelling voor een ambt als gouverneur, of senator? Ik heb geantwoord dat ik geen politieke ambities heb, maar wel om te ageren als een politieke activist. Tussen januari en augustus van vorig jaar, maakte ik een analyse van de verschillende kandidaten, om te zien of zij konden bieden wat ik wilde: liberaal economisme en een conservatieve houding. Hij kwam het dichtst bij die idealen en ik besloot om voor hem campagne te voeren. Ik wil verder blijven werken voor mijn bedrijf (Havan), maar wel onder politici die niet corrupt zijn, onbekwaam of bezeten van die ideologie die Brazilië al zo lang in zijn greep houdt: het communisme, marxisme… ”

“Brazilië is een land waar de mensen dromen van een carrière als ambtenaar, ze hebben er alles voor over. Ik was onlangs bij Kamervoorzitter Rodrigo Maia. Volksvertegenwoordigers komen daar binnen en krijgen een salaris van 14.000 of 15.000 reais, gaan met pensioen op hun 50ste of 55ste en krijgen R$ 33.000 per maand om de volgende dertig jaren te leven als een gepensioneerde, een tekort van R$ 10 miljoen opleverend per persoon. Wie deze rekening betaalt, is de arme werkloze sukkelaar.”

“Ik zal je iets zeggen. Wanneer je jong bent, dan mag je links zijn. Maar naarmate je ouder wordt, zal je die fout inzien en van mening veranderen. Het is eenvoudig: je kan het volk uit de miserie halen door banen te scheppen. Een regering mag niet gelukkig zijn omdat het aantal steuntrekkers van o.m. de Bolsa Família omhoog gaat, dat is absurd. Wie betaalt eigenlijk de rekeningen van de regering, de ganse groep die fortuinen verdient? Ik, jij, en het volk dat alles tienmaal meer betaalt dan eender waar in de rest van de wereld. Het zijn wij die die deze karrenvrachten publieke functionalisme financieren, de corruptie, de onbekwaamheid, het kromme idealisme. Wij betalen die rekening.”

“Bolsonaro is op de goede weg, niet voor 100%, maar voor 110%. Alles wat hij deed, kan ik onderschrijven. Hij pakt de misbruiken aan, de economie, en hij geeft terug ruimte aan de ondernemers. Ik ga enkel niet akkoord met zijn besluit om kinderstoeltjes voortaan niet meer te verplichten voor automobilisten. Anderzijds is het wel goed om het aantal radars (snelheidscontrole) te verminderen, dat is enkel maar een verdoken manier om geld op te brengen, niet om de automobilisten op te voeden.”

Zei hij dat ook tegen Bolsonaro?

“Weet je wat ik hier over denk? Mijn bedrijf groeide uit dat wat het vandaag is omdat we fouten maakten, en die fouten corrigeerden. Wanneer je een foute beslissing neemt, dan keer je terug en lost het op. Je moet daar niet over blijven zeuren, zeuren en nog eens zeuren. Het is simpel. Je nam een beslissing. Een foute beslissing? OK je keert terug en zet het recht door een nieuwe beslissing. Enkel op die manier ga je vooruit. Wil je geen fouten maken, blijf dan thuis en doe niets. Beslissingen nemen vraagt moed, en als de verkeerde beslissing genomen wordt, dan keer je die om.”

Ordem e Progresso

Ordem-Progresso

“De mensen zijn het niet gewoon om de waarheid te horen, bijvoorbeeld het verhaal van de ‘golden shower‘ tijdens het jongste carnaval. Sommigen voelden zich hierdoor geschokt. Is dat correct? Neen. Wanneer ik naar Zuid-Korea reis, dan zie ik nergens graffiti, noch viezigheid in de straten. Het is er allemaal perfect en goed georganiseerd. Dat wil ik ook in mijn land. Wanneer ik in São Paulo ben, dan zie ik overal “Lula Livre”, Fora Temer”, “É Golpe”. Wie spuit dat op de muren? Links Brazilië. Het is hun manier om te communiceren. Bandieten moeten volgens mij opgepakt worden. Wie de muren van anderen bevuilt is een bandiet. Wij moeten aanduiden wie fout handelt, of wie correct handelt. Maar ons volk denkt dat ons grootste probleem bestaat in de wankelende economie, maar dat is niet zo. Ons grootste probleem is cultureel, het gebrek aan opvoeding. Wij zullen er enkel op vooruitgaan als wij weer orde brengen in ons land. Zonder die orde kan er geen vooruitgang komen, en dat staat geschreven op onze vlag.”

Verder in het interview: De aanklacht tegen zijn bedrijf omwille van problemen met de sociale zekerheid, het Lava Jato proces, minister van justitie Sérgio Moro, een vergelijking met Portugal, het milieu, de kortingen in de begroting voor het onderwijs en last but not least een aanbod voor een baan voor ex-president Lula als die ooit in vrijheid gesteld wordt in halfopen regime: “Ik ga deze week nog een video publiceren met een werkaanbod voor Lula. Indien het STF hem vrijlaat in halfopen regime (overdag werken, ´s avonds terug naar de cel), dan kan hij voor mij komen werken als kassier, maar geen ‘caixa 2’, en ik heb ook geen kassa 13 (het nr. van de arbeiderspartij), al was het maar om te bewijzen dat ik niets tegen links heb. Wij hebben 14 winkels in Curitiba, dat kan dus geen probleem zijn.”

U leest het volledige interview hier.

Foto: Facebook

#LucianoHang #BolsaFamília #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #JairBolsonaro #SantaCatarina #Curitiba #Forbes #LojasHavan #BBCBrasil #TomJobim #Lula #RodrigoMaia #SérgioMoro #Blumenau

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page